Karmi komórki jelit. Chroni przed rakiem i cukrzycą
Sekretnym składnikiem bananów, ziemniaków i fasoli jest skrobia oporna, specyficzny rodzaj węglowodanu, który charakteryzuje się odpornością na działanie enzymów trawiennych. Zaliczana jest do prebiotyków, a badania wskazują, że może normalizować poziom cukru, a nawet chronić przed śmiertelnie groźnymi nowotworami.
1. Niezwykłe właściwości skrobi opornej
Skrobia oporna to rodzaj węglowodanu, który nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych i nie ulega wchłanianiu w jelicie cienkim. Są cztery rodzaje skrobi opornej, z czego trzy obecne w naszym pożywieniu m.in. w:
- zielonych ziarnach zbóż,
- nasionach roślin strączkowych,
- zielonych bananach,
- czerstwym pieczywie,
- ugotowanych i ostudzonych ziemniakach,
- ugotowanym i schłodzonym ryżu.
Dieta bogata w skrobię oporną pozwala na lepsze pozyskiwanie składników mineralnych z pożywienia jak magnez czy wapń. Może też chronić przed rakiem i dowodzą tego badania. Opublikowane na łamach "Cancer Prevention Research" analizy przeprowadzili naukowcy z uniwersytetów w Newcastle i Leeds. Uczestnikom przez dwa lata podawano codziennie suplement skrobi opornej w postaci proszku, którego ilość odpowiadała równowartości jednego, nie do końca dojrzałego banana.
W efekcie zaobserwowano zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka przełyku, żołądka, dróg żółciowych, trzustki i dwunastnicy. Co więcej, korzystny wpływ skrobi opornej utrzymywał się przez kolejne dziesięć lat po zakończeniu badania.
Prof. John Mathers z Newcastle University, jeden z autorów badania, wyjaśnił, że skrobia oporna zmniejsza liczbę nowotworów o ponad 60 proc. Efekt ten był najbardziej widoczny w górnej części jelit. Profesor Mathers podkreślił, że jest to szczególnie ważne, ponieważ nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego są trudne do zdiagnozowania i często nie wykrywa się ich odpowiednio wcześnie.
2. Karmi komórki jelit, chroni przed rakiem i cukrzycą
- Skrobia oporna jest pokarmem dla naszego mikrobiomu, na skutek czego powstają produkty odżywiające kolonocyty. Lepiej odżywione komórki, lepiej funkcjonują i to zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Celina Całka-Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana. Ekspertka wyjaśniła również, że w wyniku rozkładu skrobi powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym dobroczynny kwas masłowy czy octowy lub propionowy.
Wyniki badań opublikowane w "Current Opinion in Gastroenterology" wskazały, że skrobia oporna zmniejsza stan zapalny i przez to niweluje ryzyko raka. Z drugiej strony poprzez poprawę pasażu jelitowego minimalizuje także ryzyko kontaktu komórek jelita grubego z toksynami, które mogą być jednym z czynników rozwoju raka jelita grubego. Mówiąc wprost, ułatwia ich usuwanie z organizmu.
Skrobia oporna ma także inne korzystne właściwości. Normuje poziom cholesterolu i trójglicerydów i jest niezastąpiona dla cukrzyków. Zalecenia mówią o spożywaniu co najmniej 20 g skrobi opornej dziennie (ale nie więcej niż 60 g).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl