Trwa ładowanie...

Karmi komórki jelit. Chroni przed rakiem i cukrzycą

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 19.07.2024 07:23
Znajduje się w bananach, ziemniakach i fasoli. Antyrakowy pokarm dla bakterii jelitowych
Znajduje się w bananach, ziemniakach i fasoli. Antyrakowy pokarm dla bakterii jelitowych (Getty Images)

Sekretnym składnikiem bananów, ziemniaków i fasoli jest skrobia oporna, specyficzny rodzaj węglowodanu, który charakteryzuje się odpornością na działanie enzymów trawiennych. Zaliczana jest do prebiotyków, a badania wskazują, że może normalizować poziom cukru, a nawet chronić przed śmiertelnie groźnymi nowotworami.

spis treści

1. Niezwykłe właściwości skrobi opornej

Skrobia oporna to rodzaj węglowodanu, który nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych i nie ulega wchłanianiu w jelicie cienkim. Są cztery rodzaje skrobi opornej, z czego trzy obecne w naszym pożywieniu m.in. w:

  • zielonych ziarnach zbóż,
  • nasionach roślin strączkowych,
  • zielonych bananach,
  • czerstwym pieczywie,
  • ugotowanych i ostudzonych ziemniakach,
  • ugotowanym i schłodzonym ryżu.
Zobacz film: "Najlepsze źródła błonnika"

Dieta bogata w skrobię oporną pozwala na lepsze pozyskiwanie składników mineralnych z pożywienia jak magnez czy wapń. Może też chronić przed rakiem i dowodzą tego badania. Opublikowane na łamach "Cancer Prevention Research" analizy przeprowadzili naukowcy z uniwersytetów w Newcastle i Leeds. Uczestnikom przez dwa lata podawano codziennie suplement skrobi opornej w postaci proszku, którego ilość odpowiadała równowartości jednego, nie do końca dojrzałego banana.

W efekcie zaobserwowano zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka przełyku, żołądka, dróg żółciowych, trzustki i dwunastnicy. Co więcej, korzystny wpływ skrobi opornej utrzymywał się przez kolejne dziesięć lat po zakończeniu badania.

Prof. John Mathers z Newcastle University, jeden z autorów badania, wyjaśnił, że skrobia oporna zmniejsza liczbę nowotworów o ponad 60 proc. Efekt ten był najbardziej widoczny w górnej części jelit. Profesor Mathers podkreślił, że jest to szczególnie ważne, ponieważ nowotwory górnego odcinka przewodu pokarmowego są trudne do zdiagnozowania i często nie wykrywa się ich odpowiednio wcześnie.

2. Karmi komórki jelit, chroni przed rakiem i cukrzycą

- Skrobia oporna jest pokarmem dla naszego mikrobiomu, na skutek czego powstają produkty odżywiające kolonocyty. Lepiej odżywione komórki, lepiej funkcjonują i to zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Celina Całka-Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana. Ekspertka wyjaśniła również, że w wyniku rozkładu skrobi powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym dobroczynny kwas masłowy czy octowy lub propionowy.

Skrobię oporną można znaleźć w ostudzonych ziemniakach czy ryżu
Skrobię oporną można znaleźć w ostudzonych ziemniakach czy ryżu (Pixabay)

Wyniki badań opublikowane w "Current Opinion in Gastroenterology" wskazały, że skrobia oporna zmniejsza stan zapalny i przez to niweluje ryzyko raka. Z drugiej strony poprzez poprawę pasażu jelitowego minimalizuje także ryzyko kontaktu komórek jelita grubego z toksynami, które mogą być jednym z czynników rozwoju raka jelita grubego. Mówiąc wprost, ułatwia ich usuwanie z organizmu.

Skrobia oporna ma także inne korzystne właściwości. Normuje poziom cholesterolu i trójglicerydów i jest niezastąpiona dla cukrzyków. Zalecenia mówią o spożywaniu co najmniej 20 g skrobi opornej dziennie (ale nie więcej niż 60 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze