Karmi komórki rakowe. O 70 proc. zwiększa ryzyko nowotworu żołądka
Niektóre składniki odżywcze, konserwanty i dodatki spożywcze, a także sposób przygotowania jedzenia, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Przedstawiamy te produkty, które eksperci uważają za najmniej zdrowe.
1. Nadmiar tych substancji prowadzi do raka
Naukowcy szacują, że nawet do 60 proc. nowotworów związanych jest z dietą i stylem życia. Najbardziej narażone są jelita, których główną funkcją jest wchłanianie wody i soli mineralnych, a przez to zagęszczanie masy resztek pokarmowych opuszczających jelito.
Zbyt długi kontakt toksycznych związków ze ścianą jelit może skończyć się nawet rakiem tego narządu, dlatego tak ważne jest zdroworozsądkowe układanie jadłospisu.
Do żywności, która wiąże się z większym ryzykiem rozwoju raka, zalicza się przede wszystkim tą, która zawiera tzw. kancerogeny. Są to związki, które szkodliwie działają na materiał genetyczny komórki i zwiększają ryzyko nowotworu.
Te substancje to głównie:
- pestycydy,
- antybiotyki,
- metale ciężkie,
- dioksyny,
- kantaksyny,
- bisfenol A,
- aflatoksyny.
Jeśli są dostarczane z pożywieniem, komórka, której DNA uległo uszkodzeniu, zaczyna namnażać się w niekontrolowany sposób, co prowadzi do rozwoju nowotworu.
2. Najgorsze dla zdrowia. Ogranicz spożycie do minimum
Które produkty zawierają spore ilości substancji kancerogennych?
Czerwone mięso (takie jak wołowina, wieprzowina i baranina) oraz przetworzone mięso (wędliny, kiełbaski i szynki), zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach, zwiększają ryzyko raka jelita grubego oraz raka trzustki.
Tłuszcze trans (znajdujące się w niektórych margarynach, ciastach, ciastkach, chipsach i fast foodach). Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do otyłości, która skutkuje podwyższeniem poziomu kobiecych hormonów (estrogenów i prolaktyny). Związki te w nadmiarze zwiększają ryzyko raka piersi.
Sól, która może zwiększać ryzyko raka żołądka. Dowodzą temu liczne badania, w tym metaanaliza z 2013 roku, w której wzięto pod uwagę 13 badań przeprowadzonych na ludziach. Analiza wykazała, że spożycie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka o 68 proc.
Na czarnej liście są wszystkie produkty przetworzone: wędzone, marynowane, solone lub konserwowane chemicznie, które zawierają substancje konserwujące, takie jak nitraty i azotyny. Badania dowodzą, że tego typu produkty zwiększają głównie ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Unikajmy alkoholu, który zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego i piersi. W organizmie jest on przekształcany w aldehyd octowy – związek rakotwórczy. Jeden z przeprowadzonych eksperymentów naukowych pokazał, że wdychanie przez chomiki oparów tej substancji powodowało u nich wystąpienie guzów nowotworowych.
W związku z tym, że etanol jest substancją, która wpływa na metabolizm żeńskich hormonów płciowych – estrogenów, okazuje się, że nadmierne spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko nowotworu piersi.
Szkodliwe są także produkty spożywcze, które zawierają dużo cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Są to słodycze, pulpy owocowe i napoje gazowane. Prowadzą nie tylko do rozwoju nowotworów, ale także do otyłości i jej licznych powikłań.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl