Karmią tym chorych. "To nie hotel, otyły ma z czego chudnąć"

Po roku pracy nad projektem rozporządzenia w sprawie standardów żywieniowych w szpitalach resort zdrowia wstrzymał prace. Ma do nich powrócić po wprowadzeniu niezbędnych poprawek, ale zmiany potrzebne są tu i teraz. - Lekarze czy dyrektorzy szpitali nierzadko uważają, że szpital to nie hotel, otyły pacjent ma z czego chudnąć - komentuje ekspert.

Szpitalne jedzenie wciąż straszy złą jakościąSzpitalne jedzenie wciąż straszy złą jakością
Źródło zdjęć: © Getty Images/Facebook
Karolina Rozmus

Będą zmiany? Trzeba czekać

Projekt rozporządzenia został opublikowany do konsultacji społecznych 22 marca 2022 roku. Zakładał wprowadzenie 15 diet i dziewięciu ich modyfikacji. To pokłosie raportu NIK jeszcze z 2018 r., który wykazał rażące nieprawidłowości w żywieniu pacjentów szpitali. Mały udział pełnowartościowego białka, produkty o niskiej wartości odżywczej, za to o wysokiej zawartości tłuszczu czy soli.

Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę "dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia".

"Aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę (projekt ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw - UD 331). Niezwłocznie po jej zatwierdzeniu, prace nad projektem rozporządzenia zostaną wznowione" - odpowiada MZ ogólnikowo na nasze pytanie o termin wznowienia prac.

A zmiany potrzebne są jak najszybciej.

- Dane wskazują, że 30 proc. pacjentów przyjmowanych do szpitala jest niedożywionych już na starcie. Wśród nich niedożywienie u jednej trzeciej pogłębia się w czasie hospitalizacji – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska.

Głodowe stawki i brak dietetyka

Ostatni raport Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska z 2019 r. wskazuje, że problemy zdiagnozowane przez NIK w 20 szpitalach dotyczą w rzeczywistości kilkuset polskich placówek.

- Jedynie 57 proc. badanych przez nas szpitali zatrudniało dietetyka, najczęściej na jednego przypada między 51 a 100 pacjentów. Z naszych ustaleń wynika, że w 2019 roku produkty, których użyto do przygotowania posiłku dla jednego pacjenta, kosztowały między 6 a 8 zł, natomiast kwota brutto, którą szpital musiał wydać na żywienie jednego pacjenta dziennie, to najczęściej między 16 a 20 zł – przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie Martyna Bójko z Watchdog Polska.

Biorąc pod uwagę inflację, dziś wcale nie jest lepiej.

- W zależności od szpitala kwota wyżywienia waha się pomiędzy 18 a 50 zł za dzień – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny mgr Natalia Mogiłko, w sieci znana jako "Dietetyk na dyżurze".

Tłumaczy, że rzeczywista kwota tzw. wsadu do kotła, czyli produktów spożywczych, jest jeszcze niższa. W dzienną stawkę wlicza się opłatę za media, pracę osób tj. kucharze, magazynierzy czy kierowcy, transport, a nawet za utylizację odpadów.

- Na nakarmienie pacjenta może z tego pozostać zaledwie 10 zł – wylicza. Nawet dietetykowi trudno za tę kwotę zaplanować pełnowartościowy posiłek. A tych w szpitalach jest jak na lekarstwo, bo zatrudnienie dietetyka "postrzegane jest jako swego rodzaju luksus".

- Pracowałam w szpitalu, w którym był jeden dietetyk kliniczny na tysiąc pacjentów. To nie ma prawa się udać – podsumowuje.

Tak się karmi w szpitalu

Od kontroli NIK minęło pięć lat, cztery od raportu Watchdog. Czy coś się zmieniło? Zdaniem ekspertów nie i bez zmian w ustawie nie ma na to szans. Potwierdzają to licznie publikowane przez polskich pacjentów zdjęcia posiłków szpitalnych.

Posiłek w szpitalu onkologicznym
Posiłek w szpitalu onkologicznym © Facebook

Opublikowane kilka dni temu zdjęcie pochodzi ze szpitala, w którym leczeni są pacjenci chorzy na raka.

- To zdjęcie mnie uderzyło. W miejscu, w którym znajdują się pacjenci onkologiczni i gdzie żywienie jest kluczowe, posiłkiem nie powinna być woda z kluskami. Nie ma tu żadnej wartości odżywczej – tylko węglowodany, żadnego białka, znikoma zapewne ilość tłuszczu i brak warzyw – mówi mgr Mogiłko i dodaje, że pacjentów nowotworowych w wielu przypadkach zabija nie rak, ale niedożywienie.

- W czasie choroby nowotworowej zapotrzebowanie na białko się zwiększa. To skutek kacheksji nowotworowej, czyli wyniszczenia oraz katabolizmu, czyli zwiększonego uwalniania energii – dodaje dr Chruścikowska.

"Kolacja dla cukrzyka"
"Kolacja dla cukrzyka" © Facebook

Wymagającą grupą są także pacjenci z cukrzycą. Jak tłumaczy mgr Mogiłko, w żywieniu takiego pacjenta podstawą jest chude mięso jak źródło białka, warzywa i produkty pełnoziarniste.

- W posiłkach brakuje białka oraz warzyw. Czasami to jedna czwarta pomidora, kawałek ogórka kiszonego z grubą skórą, na obiad gotowana marchewka czy buraki. Nie ma brokułów, bo są bardzo drogie. Pacjentom z cukrzycą wciąż w niektórych polskich szpitalach podaje się słodzony cukrem kompot czy herbatę. To są absurdy i codzienność w wielu szpitalach – wylicza.

"Patologia ciąży"
"Patologia ciąży" © Facebook

- Dwa plasterki ogórka o łącznej wadze ok. 40 g. Jak to się wpisuje w wytyczne WHO o co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie? Wątpliwości budzi także parówka. Biorąc pod uwagę koszt wyżywienia pacjenta, nie spodziewam się, by miała wzorcowy skład – ocenia dr Chruścikowska.

- Brakuje tu warzyw i białka, kaloryczność osiłku oscyluje wokół 300-350 kcal. Od drugiego trymestru ciąży wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne u przyszłych matek. Posiłek z twarogiem i sałatą jest nieco lepszą alternatywą pod względem jakości, ale pod względem makroskładników również jest deficytowy.

"Śniadanie dla 4-latka. Dziecko na restrykcyjnej diecie bezglutenowej"
"Śniadanie dla 4-latka. Dziecko na restrykcyjnej diecie bezglutenowej" © Facebook

- Pojawienie się pieczywa pszennego w posiłku bezglutenowym to poważny błąd, który może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Pomijając pieczywo, mamy na talerzu źródło białka, które w okresie intensywnego wzrostu dziecka jest kluczowe. Znowu jednak zabrakło warzyw i owoców, źródła błonnika, witamin i antyoksydantów – mówi dr Chruścikowska.

Stereotypy wciąż żywe

Ekspertki alarmują, że wciąż powielane są stereotypy, które negują rolę żywienia w procesie leczenia.

- Lekarze czy dyrektorzy szpitali nierzadko uważają, że szpital to nie hotel, otyły pacjent ma z czego chudnąć, leżący pacjent nie potrzebuje zbyt wielu kalorii, więc o żywienie nie trzeba się szczególnie martwić. Tymczasem właściwe żywienie jest istotnym elementem leczenia. Białko przyspiesza choćby gojenie ran, witaminy wspierają odpowiednie reakcje układu immunologicznego, węglowodany złożone dodają energii itd. – podkreśla dr Chruścikowska.

- Dobre żywienie pacjenta wcale nie jest dużym wydatkiem, dobrze odżywiony pacjent kosztuje w rzeczywistości mniej, bo szybciej zwolni szpitalne łóżko, co zmniejsza koszty związane z lekami, opatrunkami, opieką itd. To oszczędność – podsumowuje mgr Mogiłko.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka