Każdy Polak powinien mieć w kuchni. Chroni przed cukrzycą, rakiem, udarem
Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu Nauki i Technologii Huazhong wskazują na potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania popularnej herbaty. Wyniki badań, które zostały opublikowane w czasopiśmie "Nutrition and Metabolism" sugerują, że ten napój może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi. To jednak nie jest jedyna zaleta tego napoju.
1. Wpływ zielonej herbaty na poziom cukru we krwi
Chińscy naukowcy przeprowadzili analizę wyników 27 różnych badań, aby zrozumieć, jak zielona herbata wpływa na poziom cukru we krwi. W sumie w tych badaniach wzięło udział 2194 osób.
Zgodnie z ogólnie przyjętymi wytycznymi, prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 100 miligramów na decylitr (mg/dl). Poziom glukozy pomiędzy 100 a 125 mg/dl sugeruje stan przedcukrzycowy, natomiast poziom 126 mg/dl i więcej oznacza, że pacjent ma cukrzycę.
Według raportu opublikowanego przez chińskich naukowców, spożywanie zielonej herbaty może znacząco obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo. "Połączone wyniki wykazały, że zielona herbata znacznie obniżyła poziom glukozy we krwi na czczo o 1,44 mg/dl bez wyraźnej heterogeniczności" – podkreślają badacze. Dodają jednak, że spożycie zielonej herbaty nie wpłynęło znacząco na wartości insuliny na czczo i HbA1c.
To oznacza, że u osób z cukrzycą, które przez krótki czas spożywały zieloną herbatę, poziom glukozy we krwi mierzony na czczo zmniejszył się. Badania wykazały jednak, że nie miało to znaczącego wpływu na poziom insuliny mierzonej na czczo ani na poziom hemoglobiny glikowanej.
2. Dodatkowe korzyści zdrowotne zielonej herbaty
Zielona herbata ma wiele innych korzyści zdrowotnych poza obniżaniem poziomu cukru we krwi. Działa przeciwmiażdżycowo, co oznacza, że może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Jest to możliwe dzięki zawartości flawonoli. Ponadto polifenole i katechiny obecne w zielonej herbacie wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Zielona herbata ma również wiele innych korzyści zdrowotnych, takich jak:
- wspomaganie metabolizmu wątroby,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- poprawa wyglądu skóry (jest polecana osobom z cerą trądzikową i tłustą),
- przeciwdziałanie procesom starzenia się skóry,
- obniżanie ryzyka choroby wieńcowej, zawału, udaru,
- przeciwdziałanie tworzeniu się cellulitu,
- redukcja problemów z nadciśnieniem,
- obniżanie poziomu trójglicerydów,
- zapobieganie tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów.
Wszystko to sprawia, że zielona herbata jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem dla wielu osób.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl