Zauważyłeś alarmujące objawy? Taka cukinia może być silnie trująca
Zatrucie cukinią to relatywnie rzadkie zjawisko. Nie należy go jednak lekceważyć, bo może być poważne w konsekwencjach i prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych. Warto także pamiętać, że przy niektórych schorzeniach nie powinno się w ogóle sięgać po to warzywo. Choć ma ono wiele prozdrowotnych właściwości.
1. Cukinie skażone bakterią E.coli
Chociaż o zatruciach bakterią E.coli mówi się przeważnie w kontekście mięsa, co jakiś czas wykrywają ten patogen w warzywach czy owocach. Najczęściej ma to miejsce po zakupie żywności z niesprawdzonego miejsca, takiego jak np. stragany przy drodze.
Nieprzestrzeganie wytycznych dotyczących uprawy cukinii może przekształcić to zdrowe warzywo w potencjalną truciznę. Naruszenie kluczowych zasad hodowli, takich jak odpowiednia temperatura czy unikanie sąsiedztwa roślin ozdobnych, może prowadzić do wydzielania się kurkubitacyny - substancji, która u niektórych osób może wywołać intensywne biegunki, nudności i wymioty.
Przypadek sprzed kilku lat, który miał miejsce w Stanach Zjednoczonych, gdzie doszło do epidemii zatruć bakteriami E.coli spowodowanych przez sałatę rzymską, uświadomił ludziom ryzyko związane z konsumpcją roślin uprawianych w nieodpowiedzialny sposób. Warto więc nie tylko pamiętać o odpowiednim czyszczeniu warzyw i owoców, które przynosimy do domu, ale także kupowaniu żywności ze źródeł, które poddawane są kontrolom sanitarnym i zaopatrują się w warzywa u sprawdzonych rolników.
Bakteria E.coli jest tylko jednym z wielu patogenów, które mogą zaatakować nasz organizm po spożyciu nieodpowiednio przygotowanej żywności takiej jak nieumyte owoce i warzywa, mięso przechowywane w nieodpowiednich warunkach chłodniczych itd. Warto tu też wspomnieć o możliwości zakażeń pasożytniczych.
- Najczęstsze w mojej praktyce lekarskiej są zakażenia lamblią, ale także glistą ludzką czy pałeczkami salmonelli – wymieniała lek. Joanna Pietroń w rozmowie z WP abcZdrowie.
W kontekście bakteryjnych chorób, które mogą być przyczyną zatrucia przez zanieczyszczoną wodę lub pokarm, występują również infekcje spowodowane przez takie bakterie jak listeria czy klebsiella. Natomiast jeśli mowa o chorobach wywoływanych przez pasożyty, to oprócz bąblowicy i różnych form tasiemców, istnieje zagrożenie ze strony trichuriozy (infekcja włosogłówką), toksoplazmozy oraz toksokarozy.
2. Cukinia - kto powinien, a kto nie powinien jej jeść?
Cukinia to warzywo niezwykle zdrowe, pełne witamin (C, K, B1), minerałów (potas, magnez, żelazo) i błonnika pokarmowego. Jest ono niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej, a ponadto wykazuje działanie antynowotworowe, wspomaga pracę mózgu i koi stany zapalne.
Pomimo wszystkich czynników prozdrowotnych, specjaliści odradzają spożywanie osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, nerek, woreczka żółciowego i wrzodami żołądka.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl