Trwa ładowanie...

Cukinia z grilla – przepis, wartości odżywcze i walory prozdrowotne

Avatar placeholder
25.04.2024 09:12
Cukinia jest zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które zdecydowanie warto wprowadzać do diety.
Cukinia jest zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które zdecydowanie warto wprowadzać do diety. (Adobe stock)

Cukinia z grilla to smaczne i zdrowe danie, które można przyrządzić zarówno na ogrodowym grillu, jak i grillu elektrycznym czy patelni grillowej w domu. Nie jest to ani skomplikowane, ani czasochłonne. Jak przygotować cukinię na grillu, aby zachowała swój smak i kruchość? Czy potrawa jest zdrowa?

spis treści

1. Do czego pasuje cukinia z grilla?

Cukinia z grilla jest doskonałą, smaczną i zdrową przystawką, dodatkiem do mięs i ryb, ale i daniem głównym. Cukinię można nie tylko grillować, ale i gotować (także na parze), smażyć i piec, a i spożywać na surowo. Doskonale odnajduje się w daniach wegańskich i wegetariańskich, rybnych czy mięsnych (np. zapiekanek warzywnych czy makaronowych, czy dań jednogarnkowych), sałatkach, a nawet ciastach.

Cukinia lubi towarzystwo innych warzyw, ale i serów (feta, mozzarella, halloumi), dipów czy pieczarek. Warto ją także nadziewać, na przykład ryżem bądź kaszą oraz warzywami. Jest niezwykle uniwersalna i wdzięczna, a przy tym smaczna i zdrowa.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Jakie inne warzywa można grillować razem z cukinią? Doskonale sprawdza się:

  • czerwona, żółta lub zielona papryka,
  • bakłażan,
  • czerwona lub biała cebula, także szalotka, dymka,
  • pomidory, tak koktajlowe, jak i inne gatunki, np. pomidory malinowe czy śliwkowe,
  • bataty.

2. Cukinia z grilla – wartości odżywcze i walory prozdrowotne

Cukinia jest zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które zdecydowanie warto wprowadzać do diety. Zawiera białko (2,71 g), węglowodany (3,11 g) oraz niewielkie ilości tłuszczu (0,4 g), również minerały, takie jak potas, niewielkie ilości żelaza, wapnia, cynku, magnezu oraz witaminy: witaminę A, która wspomaga wzrok i układ odpornościowy, kwas foliowy, witamin z grupy B, witaminę C i K.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość przeciwutleniaczy, to jest związków roślinnych, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Warzywo wyróżnia duża ilość karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten, które mają pozytywny wpływ na oczy, skórę i serce.

Cukinia jest także zasobna w wodę i błonnik, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając jego skokom po posiłkach, a i pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę, co także pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto błonnik rozpuszczalny odżywia korzystne dla zdrowia bakterie bytujące w jelitach, natomiast błonnik nierozpuszczalny ułatwia przemieszczanie się pokarmu w jelitach, co zmniejsza ryzyko zaparć.

Cukinie to warzywa, które jak najbardziej mogą spożywać osoby dbające o linię czy pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Ile kalorii ma cukinia? To zależy od sposobu jej przygotowania i dodatków. Porcja 100 gramów surowej cukinii zawiera 17 kalorii (smażonej cukinii ponad 40 kcal).

Cukinia – korzyści dla zdrowia

Spożywanie cukinii może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Warzywo zapobiega starzeniu się, wspiera odporność i witalność, także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, pomaga przy kłopotach z układem trawiennym.

Warto pamiętać, że cukinia jest warzywem, które nie absorbuje metali ciężkich. Jest bezpieczna i wskazana dla kobiet w ciąży i dzieci, także diabetyków (z uwagi na niski indeks glikemiczny IG=15).

Kto nie powinien jeść cukinii? Cukinia jest warzywem odradzanym osobom cierpiącym na wrzody żołądka i poważnymi chorobami układu pokarmowego, biegunką, problemami z woreczkiem żółciowym bądź nerkami. Warto też pamiętać, że nie należy jeść cukinii, jeżeli ma gorzki smak.

3. Jak przygotować cukinię na grilla?

Aby przygotować cukinię na grilla, trzeba ją umyć i osuszyć. Obieranie nie jest konieczne, zależy od preferencji smakowych. Młode, zwłaszcza niewielkie warzywa mają bardzo miękką skórkę, starszych jest twardsza.

Cukinię na grilla trzeba pokroić. W zależności od potrzeb:

  • na okrągłe plastry (grubości około centymetra),
  • wzdłuż na cienkie plasterki (idealne do zawijania w rolki),
  • w grube słupki,
  • przekroić na pół (wersja jest idealna do nadziewania).

Jak grillować cukinię?

Cukinię – w zależności od jej postaci i dodatków – można ułożyć bezpośrednio na ruszcie czy płycie grilla elektrycznego lub patelni grillowej, jak i na blaszkach czy na folii.

Dobrze smakuje również cukinia z grilla w folii aluminiowej. Ma to tę zaletę, że pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę obróbki, ale i zatrzymać soki w warzywie, co przekłada się na jego walory smakowe i odżywcze. Rozwiązanie ma też wady. Badania dowodzą, że aluminium z folii może przenikać do zawiniętych w nią potraw, co nie jest obojętne dla zdrowia.

Jak długo grillować cukinię?

Jak długo grillować cukinię? To zależy, głównie od oczekiwań, ale i wielkości warzywa bądź porcji. Cukinię pokrojoną na plastry zwykle kilka minut, najdłużej cukinię nadziewaną, bo około 20 minut.

4. Prosty przepis na cukinię z grilla

Aby przygotować cukinię z grilla, wystarczy mieć warzywo, oliwę z oliwek i przyprawy, opcjonalnie ser (np. mozzarella). Jakie przyprawy najlepiej pasują do grillowanej cukinii? To przede wszystkim czosnek, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, pieprz.

Cukinię pokrój na plastry. Posmarują ją oliwą. Dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Grilluj kilka minut z każdej strony, aż stanie się lekko brązowa. Pod koniec opiekania połóż ser. Poczekaj, aż się stopi. Cukinia z grilla z mozzarellą najlepiej smakuje na ciepło, z sosem, na przykład domowym czosnkowym.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze