Trwa ładowanie...

Bakterie w kuchni – gdzie jest ich najwięcej, jak się ich pozbyć?

 Katarzyna Kurek
18.09.2023 15:58
Bakterie chętnie osiedlają się na blatach i deskach do krojenia
Bakterie chętnie osiedlają się na blatach i deskach do krojenia (Adobe Stock)

Bakterie w domu rozwijają się szczególnie w obszarach narażonych na działanie ciepła i wilgoci. Dlatego też jednym z ich głównych siedlisk jest kuchnia. Kuchenne powierzchnie robocze i sprzęty do obróbki żywności są doskonałymi miejscami do rozwoju wszelkiego rodzaju mikrobów. Gdzie dokładnie rozprzestrzeniają się zarazki w kuchni? Jak je skutecznie zwalczać?

spis treści

1. Jakie zarazki czyhają w kuchni?

Podczas przygotowywania i spożywania posiłków łatwo o zabrudzenia, a brudna kuchnia to idealne środowisko dla bakterii. Ciepło, duża wilgotność oraz resztki jedzenia sprawiają, że mikroorganizmy mają doskonałe warunki do rozwoju. Choć wiele z nich jest nieszkodliwych dla człowieka, to jednak niektóre mogą być groźne. Jakie bakterie w domu są niebezpieczne?

W kuchni zagrożenie może stwarzać przede wszystkim: Listeria, E. coli, Salmonella enterica, bakterie z rodzaju Enterococcus (enterokoki), czy Staphylococcus aureus.

Zobacz film: "Niebezpieczny makaron. Jego spożycie może być tragiczne w skutkach"

2. Miejsca w kuchni narażone na bakterie

Podczas sprzątania kuchni warto zwrócić uwagę na kilka miejsc, które są najbardziej oblegane przez zarazki.

2.1. Blaty i deski do krojenia

Na desce do krojenia może być nawet 200 razy więcej zarazków niż na desce klozetowej. Bakterie chętnie osiedlają się w powstałych od noża bruzdach i szczelinach, zwłaszcza podczas krojenia surowego mięsa, czy owoców morza. Dlatego też w tym przypadku sterylność jest bardzo istotna. Po każdym krojeniu mięsa, czy ryb deskę powinno się dokładnie umyć i wyparzyć pod gorącą wodą.

Potencjalnym siedliskiem zarazków są także blaty robocze. To na nich przygotowywane są posiłki, stawiane zakupy, czy mokre naczynia.

2.2. Zlew kuchenny

Zlew jest jednym z najbrudniejszych miejsc w kuchni. Bakterie namnażają się tam nie tylko na dnie i ściankach zlewu, ale także w rurach odpływowych, czy na kranie. Chociaż zlew jest stosunkowo często oczyszczany w trakcie dnia, to jednak wciąż zapomina się o tym, by regularnie go dezynfekować.

2.3. Akcesoria kuchenne

Bakterie mogą żyć także na powierzchniach akcesoriów kuchennych i sprzętu do obróbki żywności, takich jak:

  • drewniane łyżki,
  • otwieracze do konserw,
  • chlebaki,
  • dozowniki do płynu,
  • solniczki i pieprzniczki,
  • blendery,
  • miski na owoce i warzywa,
  • spieniacze mleka,
  • tostery, opiekacze.

Siedliskiem bakterii mogą być także uchwyty drzwi lodówki, gałki do szafek kuchennych i sprzętów, czy uchwyt do piekarnika.

2.4. Gąbki i ściereczki kuchenne

Gąbki kuchenne są użytkowane niemal codziennie, przez co prawie nigdy nie wysychają. Znajdują się na nich resztki jedzenia, co stwarza sprzyjające warunki do rozwoju bakterii.

Siedliskiem groźnych bakterii mogą być także ścierki kuchenne, używane do wycierania naczyń, rąk, czy blatów.

2.5. Ekspres do kawy i sprzęty AGD

Bakterie w naszym domu rozmnażają się też w ekspresie do kawy. Wewnątrz tego sprzętu panują bowiem warunki sprzyjające ich rozwojowi. Siedliskiem bakterii są także resztki pokarmu i tłuszczu, które znaleźć można w piekarniku, czy mikrofalówce. Bakterie chętnie rozwijają się także w zaniedbanych zmywarkach do naczyń.

Ponadto niektóre bakterie (np. Listeria) mogą rozwijać się w niskiej temperaturze. Dlatego też ich siedliskiem mogą być zwłaszcza dolne półki lodówki, w których najczęściej przechowuje się surowe mięso.

2.6. Kosze na śmieci

Jakie inne miejsca sprzyjają rozprzestrzenianiu się bakterii w kuchni? Brudne, nieopróżnione kubły i pojemniki na śmieci to miejsca, w których nie brakuje zarazków. By uniknąć ich namnażania, ważne jest regularne wyrzucanie śmieci, zwłaszcza odpadów organicznych, resztek jedzenia, gnijących warzyw i owoców.

2.7. Pojemniki na przyprawy

Siedliskiem bakterii mogą być także pojemniki na przyprawy. Po przedmioty te sięga się bowiem podczas przygotowywania żywności, często bez uprzedniego mycia rąk.

3. Jak zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii w kuchni?

Higiena w domu jest bardzo istotna, jednak rozprzestrzenianiu się zarazków warto zapobiegać już na etapie zakupów. W koszyku i torbach z zakupami należy oddzielać surowe mięso, drób, jaja i owoce morza od innych produktów spożywczych.

Ważne jest też przechowywanie surowego mięsa w odpowiednich warunkach. Najlepiej przełożyć je do specjalnego opakowania i umieścić w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Może tam ono leżeć maksymalnie 2 dni.

Jak jeszcze dbać o higienę w kuchni i zapobiegać rozwojowi bakterii? Pomocne jest:

  • częste mycie rąk (zarówno przed, jak i po kontakcie z jedzeniem),
  • mycie akcesoriów kuchennych (desek, blatów, noży) po przygotowanym posiłku,
  • dezynfekowanie często używanych powierzchni narażonych na obecność mikrobów,
  • używanie osobnej deski do krojenia surowego mięsa,
  • regularne udrażnianie zlewu,
  • regularne mycie urządzeń AGD (zmywarki, lodówki, piekarnika, kuchenki mikrofalowej),
  • systematyczne czyszczenie ekspresu, systemu mlecznego i dyszy spieniającej,
  • trzymanie zwierząt domowych z dala od żywności, blatów, naczyń i zlewu,
  • porządek w lodówce,
  • częsta wymiana gąbki do mycia naczyń lub zastąpienie jej szczotką (włosie szczotki wysycha),
  • mycie warzyw i owoców, usunięcie niektórych części w razie potrzeby,
  • częste wyrzucanie śmieci, czyszczenie i dezynfekowanie pojemników na odpady,
  • pranie ściereczek kuchennych w wysokiej temperaturze (60-90° C).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze