Anginka na anginę. Zabija bakterie i wirusy, łagodzi ból głowy i stawów
Nalewka z anginki to produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest ona skuteczna w walce z problemami układu oddechowego, przewlekłym zmęczeniem, napięciem psychicznym, bezsennością czy wysokim ciśnieniem tętniczym. Jakie są inne wskazania do stosowania nalewki? Na czym polega działanie mikstury?
1. Właściwości lecznicze nalewki z anginki
Nalewka z anginki w medycynie ludowej wykorzystywana jest od wielu lat. Do jej przyrządzenia używa się świeżych bądź suszonych liści pelargonii pachnącej (Pelargonium graveolens), zwanej potocznie geranium, anginką, ruzyndlą lub anginowcem.
Ta popularna w naszym kraju roślina doniczkowa czasami nazywana jest także cytrynką lub grypką. Dorasta do około jednego metra wysokości. Można ją rozpoznać po głęboko powcinanych, jasnozielonych owłosionych listkach, a także charakterystycznym, przyjemnym aromacie.
Substancje zawarte w liściach rośliny to przede wszystkim przeciwutleniacze, geraniol, garbniki, kwasy organiczne, witamina C, cytronelol, linalol, menton oraz kwas walerianowy, wykazujący działanie uspokajające.
Nalewka z anginki stosowana w niewielkich ilościach podnosi odporność organizmu. Przeciwdziała rozwojowi infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych oraz pasożytniczych. Zwalcza stany zapalne, uspokaja, działa odprężająco, ale również hipotensyjnie (reguluje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi).
Mikstura na bazie geranium polecana jest przy takich problemach jak:
- angina,
- zapalenie gardła,
- obniżona odporność,
- stan zapalny ucha,
- stany depresyjne lub obniżony nastrój,
- stany lękowe,
- napięcie psychiczne czy przewlekły stres,
- bolesne miesiączkowanie,
- bóle reumatyczne,
- umiarkowane nadciśnienie,
- podagra,
- zaburzenia snu.
2. Jak zrobić nalewkę z anginki?
Przyrządzenia nalewki z geranium nie jest zbyt skomplikowane, należy jednak pamiętać o użyciu suszonych lub świeżych, dokładnie umytych liści pelargonii pachnącej (bez dodatku sztucznych środków do ochrony czy pielęgnacji roślin).
Składniki potrzebne do przygotowania nalewki:
- 15 lub 20 świeżych liści geranium lub 35 gramów suszonych liści,
- 750 mililitrów spirytusu 60 proc.
Dokładnie umyte lub ususzone liście pelargonii pachnącej przesyp do wyparzonego naczynia na nalewki lub słoja. Zalej spirytusem, a następnie zakręć naczynie.
Dokładnie wymieszaną miksturę odłóż w zaciemnione miejsce na 14 dni. Każdego dnia postrząśnij naczyniem.
Po upłynięciu dwóch tygodni przecedź miksturę przez gęste sitko lub gazę, pamiętając również o wyciśnięciu nadmiaru wody z liści.
Na koniec przelej nalewkę do szklanych buteleczek, zakręć i ponownie odstaw je na 14 dni. Po dwóch tygodniach nalewka będzie już nadawała się do konsumpcji.
W sezonie infekcyjnym warto dodawać kilka kropelek nalewki do wieczornej herbaty. Podczas choroby wypijamy trzy razy dziennie po łyżce nalewki lub taką samą ilość dodajemy do herbaty. Nalewkę z geranium można także stosować zewnętrznie - to doskonałe remedium na ból. Warto mieć ją pod ręką w przypadku bólu głowy (wtedy smarujemy skronie), stawów, czy w razie stłuczenia.
3. Przeciwwskazania do stosowania nalewki z geranium
Po nalewkę z geranium nie powinny sięgać:
- kobiety ciężarne oraz karmiące piersią,
- osoby poniżej 18. roku życia,
- osoby uczulone na alkohol lub pelargonię pachnącą,
- osoby przyjmujące leki, które mogą wchodzić w interakcje z alkoholem.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski