Kiełki lucerny - właściwości zdrowotne. Jak je hodować?
Kiełki lucerny, czyli młode korzonki rośliny, są smaczne i bardzo zdrowe. Charakteryzuje je duża gęstość odżywcza i delikatny smak. Włączone do diety dostarczają organizmowi wielu witamin i minerałów. Są również doskonałym źródłem izoflawonów i innych fitoestrogenów, które są związkami roślinnymi naśladującymi ludzki estrogen. Kiełki lucerny można kupić, ale i wyhodować. Jak to zrobić?
1. Co to są kiełki lucerny?
Kiełki lucerny (alfalfa) to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które otrzymuje się z nasion. Można powiedzieć, że to lucerna siewna w bardzo wczesnej fazie wzrostu.
Lucerna to ceniona roślina z rodziny bobowatych z rodziny bobowatych, która jest wykorzystywana jako składnik pasz, siana i kiszonek. Występuje na wszystkich kontynentach w ponad 100 gatunkach. Ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
2. Właściwości odżywcze kiełków lucerny
Młode pędy roślin – nie tylko lucerny - są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych wytwarzanych podczas procesu kiełkowania: białek, tłuszczów, witamin i związków mineralnych. Co interesujące ich ilość jest większa niż w pełni wykształconych częściach jadalnych roślin.
To prozdrowotny produkt spożywczy oraz ważny i cenny składnik diety.
Kiełki lucerny są doskonałym źródłem witamin i minerałów takich jak:
- prowitamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina K,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- cynk,
- fosfor.
3. Prozdrowotne właściwości kiełków lucerny
Lucernę cechuje również wysoka zawartość bioaktywnych związków roślinnych. Należą do nich:
- saponiny,
- kumaryny,
- flawonoidy,
- fitosterole,
- fitoestrogeny,
- alkaloidy.
Kiełki są także bogate w błonnik spożywczy i enzymy.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Kiełki lucerny są uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno się dziwić. I one, i lucerna, posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Między innymi:
- wspomagają przyswajanie składników mineralnych i witamin,
- obniżają poziom cukru, zmniejszają insulinooporność,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają poziom przyswajania cholesterolu w jelitach, odgrywają ważną rolę w walce z otyłością i miażdżycą,
- pobudzają apetyt, łagodzą wzdęcia i wrzody, poprawiają mikroflorę jelit, utrudniają rozwój grzybów, zaspokajają apetyt, przynoszą ulgę przy nudnościach czy niestrawności,
- mają działanie moczopędne,
- stymulują układ odpornościowy,
- obniżają gorączkę,
- mają działanie przeciwzapalne,
- pozytywnie wpływają na laktację,
- łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- chronią przed rakiem piersi (dzięki wysokiej zawartości izoflawonów oraz innych fitoestrogenów),
- regulują działanie żeńskiego układu hormonalnego,
- zmniejszają dolegliwości związane z menopauzą,
- hamują nadmierne krwawienia menstruacyjne. To dlatego spożywanie kiełków lucerny jest szczególnie wskazane dla kobiet,
- wzmacniają układ kostny, zapobiegają osteoporozie,
- spowalniają procesy starzenia się,
- poprawiają kondycję skóry,
- wpływają dobroczynnie na stan układu krwionośnego,
- zmniejsza bóle reumatyczne,
- wzmacniają siły witalne,
- mają właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe,
- wspierają funkcjonowanie narządów wewnętrznych (głównie wątroby, śledziony, trzustki i nerek).
4. Jak hodować kiełki lucerny?
Kiełki lucerny można kupić w wielu sklepach, ale i wyhodować w domu. Wystarczy nabyć odpowiednie nasiona. Trzeba je namoczyć przez mniej więcej 6 godzin i umieścić w kiełkownicy lub słoiku przykrytym gazą.
Podczas wzrastania powinno się je przepłukiwać 2–3 razy dziennie. Kiełki po około 5-7 dniach są dojrzałe: delikatne, o bardzo cienkich łodygach, drobnych przylistkach. Posiadają bladozielony kolor. Można je od razu spożyć lub włożyć na kilka dni do lodówki.
Ze względu na ryzyko zatrucia bakteriami (E. coli, listeria i salmonella), które mogą rozwinąć się w procesie namaczania nasion, należy je dokładne płukać zarówno w czasie wzrostu, jak i przed konsumpcją.
5. Jak jeść kiełki lucerny?
Jak jeść kiełki lucerny? Kiełki lucerny mają bardzo łagodny smak, który dobrze komponuje się z większością potraw. Doskonale smakują na kanapkach i w sałatkach. Spożywa się je na surowo. Mogą być doskonałym dodatkiem do potraw, dekoracją dania oraz źródłem wielu cennych składników.
Czy to prawda, że kiełki lucerny mogą być szkodliwe?
Tak. Choć są bardzo zdrowe, należy ich unikać:
- w ciąży, ponieważ mogą wywołać skurcze macicy,
- przy chorobach układu odpornościowego,
- podczas stosowania leków obniżających poziom cukru bądź cholesterolu (mogą spotęgować efekt ich działania), przy hipoglikemii,
- przy chorobach autoagresywnych, ponieważ kiełki lucerny mogą bardzo silnie stymulować układ odpornościowy,
- podczas zażywania leków immunosupresyjnych (mogą osłabić ich działanie),
- w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia zakrzepicy (wysokie dawki witaminy K mogą zwiększać krzepliwość krwi).