Trwa ładowanie...

Kiszonki z pokrzywy, kukurydzy, lucerny. Jak zrobić i przechowywać?

Kiszonki wykonane z kukurydzy, lucerny czy pokrzyw to nawóz dla roślin i pasza dla zwierząt. Bogate w witaminy, wzmacniają korzenie roślin, a także pobudzają laktację i mineralizację kości zwierząt.

Zobacz film: "Zapomnijcie o rekinach. To są najgroźniejsze zwierzęta"

1. Lecznicze właściwości kiszonki z pokrzywy

Pomidorowa rabata została zaatakowana przez szkodniki, a warzywa są mało jędrne, usychają albo gniją? Pomocą może stać się kiszonka z pokrzywy. Roślina ta jest jedną z najbardziej niedocenianych. Nie wszyscy wiedzą, że z pokrzyw można przygotować nalewkę, odżywczą płukankę do włosów, napar kojący stopy albo kiszonkę.

Jeśli zdecydujesz się przygotować nawóz z kiszonki, azot, potas, magnez, żelazo, wapń, krzem, cynk, mangan i sole mineralne zawarte w pokrzywie spełnią swe zadanie w przydomowym ogródku.

Wykonanie kiszonki z pokrzywy jest banalnie proste. Potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych pokrzyw,
  • 10 l wody, najlepiej deszczówki,
  • 15 l pojemnik, najlepiej plastikowy.

Przygotowanie:

Pokrzywy zalej wodą i przykryj gazą lub bawełnianą szmatką. Nie zamykaj wieka pojemnika – do ukiszenia pokrzywy konieczna jest interakcja z tlenem. Odstaw na 2 tygodnie. Kiedy kiszonka przestanie się pienić, jest gotowa do użycia. Powstały wywar rozrzedź z wodą w stosunku 1:10. Podlewaj pomidory co 2 tygodnie.

Uwaga na produkty, które udają kiszonki (WIDEO)
Uwaga na produkty, które udają kiszonki (WIDEO)

Piotr Kucharski, kucharz, opowiada o produktach udających bardzo zdrowe kiszonki. Pakowana kwaszona kapusta...

zobacz galerię

2. Odżywcze właściwości kiszonki z kukurydzy

Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową dla hodowców krów mlecznych. Kukurydza jest doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów i białka, a także witamin B, D, E i minerałów. Podawanie kiszonki z kukurydzy krowom w początkowej fazie laktacji i jej szczycie zapewni poprawę procesu, przyrost masy zwierząt, zadba o kości i odporność.

Przygotowanie kiszonki z kukurydzy jest procesem wymagającym dobrej znajomości przetwórstwa zielonki. Skoszenie odpowiedniej odmiany warzywa, a następnie ułożenie go w silosie jest sprawą nadrzędną. Pamiętajmy o odpowiednim ubiciu kukurydzy i zabezpieczeniu kiszonki folią, by zminimalizować ryzyko dostania się wody lub powietrza.

Kiszonka z kukurydzy jest gotowa po ok. 6 tygodniach w szczelnym zamknięciu.

3. Kiszonka z lucerny dodkonałą paszą dla zwierząt

Kiszonka z lucerny, podobnie jak kiszonka z kukurydzy, stanowi paszę dla krów mlecznych i zwierząt hodowlanych przeznaczonych do uboju. Lucerna jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy C, B, E i K, żelazo, fosfor, potas i wapń. Kiszonka z lucerny nie tylko łatwo zaspokaja głód zwierząt, ale poprawia też wartość mleka.

Lucerna zebrana na początku kwitnienia lub kilka dniu po pierwszym zakwicie, powinna być kiszona podobnie jak kukurydza. Ugniecenie i uszczelnienie pryzmy lub silosu będzie gwarantem jakości kiszonki z lucerny.

Zapiekany chleb kukurydziany
Zapiekany chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany jest świetnym zastępcą chleba pszennego. Nie zawiera glutenu, wobec czego nie jest...

zobacz galerię

Aby wspomóc proces fermentacji kiszonki z lucerny, warto dodać do niej kwas mlekowy, który zawiera szczepy bakterii kojących żołądek i zapobiegających wzdęciom u zwierząt. Dobrym dodatkiem do kiszonki będzie też melasa – nadrobi deficyty cukrów prostych w diecie krów, ponieważ lucerna nie posiada ich w wystarczającej ilości.

Zobacz tez

Kiszonki często stosowane są przez hodowców krów mlecznych
Kiszonki często stosowane są przez hodowców krów mlecznych (123RF)

4. Sposoby przechowywania kiszonek

O ile kiszonki z pokrzywy przygotowujemy na niewielką skalę i wystarczy nam do tego plastikowa beczka, o tyle przy przechowywaniu kiszonek z lucerny i kukurydzy pojawia się problem. Do wyboru mamy bowiem silosy, pryzmy i foliowe rękawy.

Silosy buduje się z betonu tak, by można było bez przeszkód ugniatać kiszonkę ciągnikiem rolniczym, co pozwala na jej równomierne rozłożenie i minimalizuje ryzko wystąpienia pleśni. Pryzmy wymagają szczelnego pokrycia folią, co jest o tyle trudne, że podczas rozjeżdżania kiszonka obsuwa się, a folia z biegiem czasu przepuszcza wodę i powietrze.

Skuteczną ochroną przed psuciem się m. in. kiszonki z kukurydzy będzie też umieszczenie jej w foliowym rękawie. Za równomiernie rozłożenie i szczelność trzeba jednak sporo zapłacić. Niektórzy rolnicy wolą jednak zainwestować niż później liczyć straty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.