Kiszonki z pokrzywy, kukurydzy, lucerny. Jak zrobić i przechowywać?
Kiszonki wykonane z kukurydzy, lucerny czy pokrzyw to nawóz dla roślin i pasza dla zwierząt. Bogate w witaminy, wzmacniają korzenie roślin, a także pobudzają laktację i mineralizację kości zwierząt.
1. Lecznicze właściwości kiszonki z pokrzywy
Pomidorowa rabata została zaatakowana przez szkodniki, a warzywa są mało jędrne, usychają albo gniją? Pomocą może stać się kiszonka z pokrzywy. Roślina ta jest jedną z najbardziej niedocenianych. Nie wszyscy wiedzą, że z pokrzyw można przygotować nalewkę, odżywczą płukankę do włosów, napar kojący stopy albo kiszonkę.
Jeśli zdecydujesz się przygotować nawóz z kiszonki, azot, potas, magnez, żelazo, wapń, krzem, cynk, mangan i sole mineralne zawarte w pokrzywie spełnią swe zadanie w przydomowym ogródku.
Wykonanie kiszonki z pokrzywy jest banalnie proste. Potrzebujesz:
- 1 kg świeżych pokrzyw,
- 10 l wody, najlepiej deszczówki,
- 15 l pojemnik, najlepiej plastikowy.
Przygotowanie:
Pokrzywy zalej wodą i przykryj gazą lub bawełnianą szmatką. Nie zamykaj wieka pojemnika – do ukiszenia pokrzywy konieczna jest interakcja z tlenem. Odstaw na 2 tygodnie. Kiedy kiszonka przestanie się pienić, jest gotowa do użycia. Powstały wywar rozrzedź z wodą w stosunku 1:10. Podlewaj pomidory co 2 tygodnie.
2. Odżywcze właściwości kiszonki z kukurydzy
Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową dla hodowców krów mlecznych. Kukurydza jest doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów i białka, a także witamin B, D, E i minerałów. Podawanie kiszonki z kukurydzy krowom w początkowej fazie laktacji i jej szczycie zapewni poprawę procesu, przyrost masy zwierząt, zadba o kości i odporność.
Przygotowanie kiszonki z kukurydzy jest procesem wymagającym dobrej znajomości przetwórstwa zielonki. Skoszenie odpowiedniej odmiany warzywa, a następnie ułożenie go w silosie jest sprawą nadrzędną. Pamiętajmy o odpowiednim ubiciu kukurydzy i zabezpieczeniu kiszonki folią, by zminimalizować ryzyko dostania się wody lub powietrza.
Kiszonka z kukurydzy jest gotowa po ok. 6 tygodniach w szczelnym zamknięciu.
3. Kiszonka z lucerny dodkonałą paszą dla zwierząt
Kiszonka z lucerny, podobnie jak kiszonka z kukurydzy, stanowi paszę dla krów mlecznych i zwierząt hodowlanych przeznaczonych do uboju. Lucerna jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy C, B, E i K, żelazo, fosfor, potas i wapń. Kiszonka z lucerny nie tylko łatwo zaspokaja głód zwierząt, ale poprawia też wartość mleka.
Lucerna zebrana na początku kwitnienia lub kilka dniu po pierwszym zakwicie, powinna być kiszona podobnie jak kukurydza. Ugniecenie i uszczelnienie pryzmy lub silosu będzie gwarantem jakości kiszonki z lucerny.
Aby wspomóc proces fermentacji kiszonki z lucerny, warto dodać do niej kwas mlekowy, który zawiera szczepy bakterii kojących żołądek i zapobiegających wzdęciom u zwierząt. Dobrym dodatkiem do kiszonki będzie też melasa – nadrobi deficyty cukrów prostych w diecie krów, ponieważ lucerna nie posiada ich w wystarczającej ilości.
Zobacz tez
4. Sposoby przechowywania kiszonek
O ile kiszonki z pokrzywy przygotowujemy na niewielką skalę i wystarczy nam do tego plastikowa beczka, o tyle przy przechowywaniu kiszonek z lucerny i kukurydzy pojawia się problem. Do wyboru mamy bowiem silosy, pryzmy i foliowe rękawy.
Silosy buduje się z betonu tak, by można było bez przeszkód ugniatać kiszonkę ciągnikiem rolniczym, co pozwala na jej równomierne rozłożenie i minimalizuje ryzko wystąpienia pleśni. Pryzmy wymagają szczelnego pokrycia folią, co jest o tyle trudne, że podczas rozjeżdżania kiszonka obsuwa się, a folia z biegiem czasu przepuszcza wodę i powietrze.
Skuteczną ochroną przed psuciem się m. in. kiszonki z kukurydzy będzie też umieszczenie jej w foliowym rękawie. Za równomiernie rozłożenie i szczelność trzeba jednak sporo zapłacić. Niektórzy rolnicy wolą jednak zainwestować niż później liczyć straty.