Trwa ładowanie...

Klejnot prosto z polskiego pola. Blokuje rozwój komórek rakowych

Obok ziemniaków czy marchewki jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Hołdując tradycji, robimy z niej bigos czy gołąbki, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kapusta może być potężnym wsparciem dla organizmu, a nawet chronić przed rakiem czy pomagać w walce z nowotworem.

spis treści

1. "Kapusta głowa pusta"?

To jedno z najstarszych warzyw - liczące sobie cztery tysiące lat. Pusta? Nieprawda, kapusta jest pełna witamin i minerałów. Jedyne, czego jej brakuje, to kalorii – w 100 g znajduje się zaledwie 30 kcal.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? Polski superfood"

W takiej ilości kapusty jest za to dużo, bo aż 47 mg witaminy C. Niemal tyle samo znajduje się w pomarańczy. Wystarczy jedna szklanka dziennie, by w pełni pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę.

Biała, fioletowa, pekińska - każda odmiana kapusty jest źródłem witamin i minerałów
Biała, fioletowa, pekińska - każda odmiana kapusty jest źródłem witamin i minerałów (Pixabay)

Poza tym jest też źródłem żelaza, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego, a także potężnego przeciwutleniacza – beta-karotenu. Z kolei kapusta fioletowa zawiera jeden z najcenniejszych flawonoidów, który obecny jest też w papryce i owocach jagodowych – mowa o antocyjanach. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Nie trzeba przypominać, że kapusta ma też pokaźne ilości dobroczynnego dla jelit, ale też dla serca - błonnika. Największe jego ilości kryje w sobie kapusta pekińska.

2. Nie tylko kapusta ma działanie antynowotworowe

Już na początku XX wieku czasopismo ''American Medicine'' donosiło, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym, które pojawiają się w chorobach takich jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Kolejne badania potwierdzały te rewelacje, a głównymi związkami o działaniu przeciwnowotworowym okazały się indole i izotiocyjaniny.

W tym samym czasie inni naukowcy wskazali, jaka ilość kapusty może zapobiegać rakowi jelita grubego – spożywanie jej dwa do trzech razy w tygodniu może zmniejszać ryzyko choroby nawet o 40 proc. Ten sam efekt zaobserwowali w odniesieniu do kapusty kiszonej i innych warzyw krzyżowych – brukselki czy brokułów.

Jedno z najnowszych badań na łamach "Immunity" wykazało, że u myszy karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generowały lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc zwierzęta przed stanem zapalnym i nowotworami.

Dziś wiemy, że warzywa te okazują się skutecznie chronić przed rakiem piersi, prostaty, trzustki czy płuc, a także przed białaczką czy glejakiem. To zasługa głównie izotiocyjanin, a konkretnie jednego z nich – sulforafanu. Najlepszym jego źródłem są brokuły i kiełki brokułów.

Poza tym silne antynowotworowe działanie wykazują takie warzywa kapustne jak:

  • kalarepa,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka,
  • kalafior,
  • rzepa,
  • brukiew,
  • chrzan,
  • gorczyca,
  • rzeżucha.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Warzywa kapustne inaczej zwane krzyżowymi to źródło zdrowia
Warzywa kapustne inaczej zwane krzyżowymi to źródło zdrowia (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.