Trwa ładowanie...

Klejnot prosto z polskiego pola. Blokuje rozwój komórek rakowych

 Karolina Rozmus
24.02.2023 07:50
Warzywa kapustne inaczej zwane krzyżowymi to źródło zdrowia
Warzywa kapustne inaczej zwane krzyżowymi to źródło zdrowia (Adobe Stock)

Obok ziemniaków czy marchewki jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Hołdując tradycji, robimy z niej bigos czy gołąbki, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kapusta może być potężnym wsparciem dla organizmu, a nawet chronić przed rakiem czy pomagać w walce z nowotworem.

spis treści

1. "Kapusta głowa pusta"?

To jedno z najstarszych warzyw - liczące sobie cztery tysiące lat. Pusta? Nieprawda, kapusta jest pełna witamin i minerałów. Jedyne, czego jej brakuje, to kalorii – w 100 g znajduje się zaledwie 30 kcal.

W takiej ilości kapusty jest za to dużo, bo aż 47 mg witaminy C. Niemal tyle samo znajduje się w pomarańczy. Wystarczy jedna szklanka dziennie, by w pełni pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? Polski superfood"
Biała, fioletowa, pekińska - każda odmiana kapusty jest źródłem witamin i minerałów
Biała, fioletowa, pekińska - każda odmiana kapusty jest źródłem witamin i minerałów (Pixabay)

Poza tym jest też źródłem żelaza, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego, a także potężnego przeciwutleniacza – beta-karotenu. Z kolei kapusta fioletowa zawiera jeden z najcenniejszych flawonoidów, który obecny jest też w papryce i owocach jagodowych – mowa o antocyjanach. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

Nie trzeba przypominać, że kapusta ma też pokaźne ilości dobroczynnego dla jelit, ale też dla serca - błonnika. Największe jego ilości kryje w sobie kapusta pekińska.

2. Nie tylko kapusta ma działanie antynowotworowe

Już na początku XX wieku czasopismo ''American Medicine'' donosiło, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym, które pojawiają się w chorobach takich jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Kolejne badania potwierdzały te rewelacje, a głównymi związkami o działaniu przeciwnowotworowym okazały się indole i izotiocyjaniny.

W tym samym czasie inni naukowcy wskazali, jaka ilość kapusty może zapobiegać rakowi jelita grubego – spożywanie jej dwa do trzech razy w tygodniu może zmniejszać ryzyko choroby nawet o 40 proc. Ten sam efekt zaobserwowali w odniesieniu do kapusty kiszonej i innych warzyw krzyżowych – brukselki czy brokułów.

Jedno z najnowszych badań na łamach "Immunity" wykazało, że u myszy karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generowały lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc zwierzęta przed stanem zapalnym i nowotworami.

Dziś wiemy, że warzywa te okazują się skutecznie chronić przed rakiem piersi, prostaty, trzustki czy płuc, a także przed białaczką czy glejakiem. To zasługa głównie izotiocyjanin, a konkretnie jednego z nich – sulforafanu. Najlepszym jego źródłem są brokuły i kiełki brokułów.

Poza tym silne antynowotworowe działanie wykazują takie warzywa kapustne jak:

  • kalarepa,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka,
  • kalafior,
  • rzepa,
  • brukiew,
  • chrzan,
  • gorczyca,
  • rzeżucha.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze