Klejnot prosto z polskiego pola. Blokuje rozwój komórek rakowych
Obok ziemniaków czy marchewki jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Hołdując tradycji, robimy z niej bigos czy gołąbki, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kapusta może być potężnym wsparciem dla organizmu, a nawet chronić przed rakiem czy pomagać w walce z nowotworem.
1. "Kapusta głowa pusta"?
To jedno z najstarszych warzyw - liczące sobie cztery tysiące lat. Pusta? Nieprawda, kapusta jest pełna witamin i minerałów. Jedyne, czego jej brakuje, to kalorii – w 100 g znajduje się zaledwie 30 kcal.
W takiej ilości kapusty jest za to dużo, bo aż 47 mg witaminy C. Niemal tyle samo znajduje się w pomarańczy. Wystarczy jedna szklanka dziennie, by w pełni pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę.
Poza tym jest też źródłem żelaza, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego, a także potężnego przeciwutleniacza – beta-karotenu. Z kolei kapusta fioletowa zawiera jeden z najcenniejszych flawonoidów, który obecny jest też w papryce i owocach jagodowych – mowa o antocyjanach. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Nie trzeba przypominać, że kapusta ma też pokaźne ilości dobroczynnego dla jelit, ale też dla serca - błonnika. Największe jego ilości kryje w sobie kapusta pekińska.
2. Nie tylko kapusta ma działanie antynowotworowe
Już na początku XX wieku czasopismo ''American Medicine'' donosiło, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym, które pojawiają się w chorobach takich jak dna moczanowa, astma, choroby reumatyczne czy nowotwory. Kolejne badania potwierdzały te rewelacje, a głównymi związkami o działaniu przeciwnowotworowym okazały się indole i izotiocyjaniny.
W tym samym czasie inni naukowcy wskazali, jaka ilość kapusty może zapobiegać rakowi jelita grubego – spożywanie jej dwa do trzech razy w tygodniu może zmniejszać ryzyko choroby nawet o 40 proc. Ten sam efekt zaobserwowali w odniesieniu do kapusty kiszonej i innych warzyw krzyżowych – brukselki czy brokułów.
Jedno z najnowszych badań na łamach "Immunity" wykazało, że u myszy karmionych kapustą, komórki odpornościowe umiejscowione w jelitach generowały lepszą odpowiedź immunologiczną, chroniąc zwierzęta przed stanem zapalnym i nowotworami.
Dziś wiemy, że warzywa te okazują się skutecznie chronić przed rakiem piersi, prostaty, trzustki czy płuc, a także przed białaczką czy glejakiem. To zasługa głównie izotiocyjanin, a konkretnie jednego z nich – sulforafanu. Najlepszym jego źródłem są brokuły i kiełki brokułów.
Poza tym silne antynowotworowe działanie wykazują takie warzywa kapustne jak:
- kalarepa,
- jarmuż,
- rzodkiewka,
- kalafior,
- rzepa,
- brukiew,
- chrzan,
- gorczyca,
- rzeżucha.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl