5 z 7Zielone warzywa i owoce
O tym, że rośliny są zielone, decyduje chlorofil, który doskonale oczyszcza, wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby. Zielenina polecana jest kobietom w ciąży oraz tym, które ją planują. To źródło naturalnych azotanów, które po przeniknięciu do organizmu zamieniają się w tlenki azotu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i zapobiegają depresji. Jeżeli chcesz przeprowadzić naturalny detoks, zielone warzywa będą do tego najlepsze. Dzięki dużej zawartości błonnika są one także sprzymierzeńcem osób na diecie. Ponadto doskonale poprawiają wzrok – jak wykazali ostatnio naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Medycznej - jedzenie zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry o 30 proc. Ponadto dzięki związkom siarki zwalczają wirusy i w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu. Jeżeli masz dużo nauki lub potrzebujesz skoncentrować się podczas pracy, włącz zieleninę do swojej diety, ponieważ doskonale stymuluje ona pracę mózgu.