Trwa ładowanie...

Kompot z jabłek - charakterystyka, właściwości zdrowotne, przepis, jak zrobić kompot z papierówek

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
06.12.2021 15:16
Kompot jabłkowy
Kompot jabłkowy (Adobe Stock)

Kompot z jabłek smakuje obłędnie, a mimo to, jest niezwykle tani w przygotowaniu. W jego składzie nie występują konserwanty, dlatego bez obaw można podawać go dzieciom. Napój obfituje w prozdrowotne witaminy oraz składniki mineralne takie jak potas, sód, żelazo, witamina A czy witamina C. Ponieważ jabłka dostępne są w sklepach spożywczych przez cały rok, kompot możemy przyrządzić samodzielnie w domu zarówno zimą, jak i latem.

spis treści

1. Charakterystyka i właściwości zdrowotne kompotu z jabłek

Kompot z jabłek, podobnie jak kompot ze śliwek czy truskawek, charakteryzuje się przepysznym smakiem i ciekawym aromatem. Stanowi doskonały dodatek do dania głównego czy kolacji. Można go przygotować niemal z każdej odmiany jabłek, najlepszą bazą do jego wykonania są jednak odmiany:

  • Lobo,
  • Ligol,
  • Antonówka,
  • Jonagold,
  • Golden Delicious ,
  • Papierówka,
  • Gala,
  • Szampion.
Zobacz film: "Jadła jabłka codziennie przez miesiąc. Efekty ją zaskoczyły"

W przyrządzonym samodzielnie kompocie nie znajdziemy sztucznych barwników czy substancji konserwujących, ale szereg cennych witamin. Jabłka, z których zrobiony jest napój zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Substancja ta poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami, reguluje rytm wypróżnień.

Jabłko to również doskonałe bogactwo:

  • flawonoidów,
  • witaminy C,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy A,
  • witaminy D,
  • witaminy K,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • potasu,
  • fosforu,
  • sodu.

Większość składników niezbędnych dla prawidłowego działania naszego organizmu znajduje się pod skórką, z tego powodu owoców nie powinno się obierać przygotowaniem kompotu.

Picie jabłkowego kompotu wzmacnia odporność, przeciwdziała szkodliwemu działaniu bakterii oraz wirusów, neutralizuje toksyny, redukuje stężenie cholesterolu w organizmie, przeciwdziała rozwojowi zawału serca oraz miażdżycy.

2. Przepis na kompot z jabłek

Kompot jabłkowy jest napojem, który nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale również przeciwdziała wielu dolegliwościom. Stanowi on doskonałą alternatywę dla owocowych soków, które można kupić w sklepie. W jednej szklance owocowego kompotu występuje około 145 kalorii.

Jak zrobić kompot z jabłek? Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia napoju są:

  • jabłka (1 kilogram)
  • cukier (100 gramów)
  • cynamon (szczypta)
  • goździki (4 sztuki)
  • sok z cytryny (1 łyżka).

Przygotowanie:

Nieobrane owoce dokładnie umyj, a następnie pokrój w ćwiartki (pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych).

Zalej owoce litrem wody, dopraw całość goździkami, cynamonem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Staraj się nie rozgotować owoców. Napój powinien podgrzewać się na małym ogniu przez około trzydzieści minut. Nie dłużej. W przeciwnym razie jabłka się rozpadną.

Odczekaj godzinę, aż napój przestygnie. Przelej kompot z jabłek do szklanego dzbanka.

3. Jak zrobić kompot z papierówek?

Papierówka, nazywana także oliwką inflancką lub oliwką żółtą, stanowi odmianę uprawną jabłoni domowej. Miąższ owocu jest koloru zielonobiałego lub białego. Charakteryzuje się on niezwykle dobrym, aromatycznym i nieco kwaskowatym smakiem, który przywodzi na myśl cudowne i beztroskie chwile z okresu dzieciństwa.

Jak zrobić kompot z papierówek?

Umyj papierówki, a następnie usuń z nich gniazda nasienne. Każde z jabłek potnij w ćwiartki, a później przełóż do garnka. Dodaj cukier oraz wodę. Garnek umieść na palniku kuchenki gazowej lub indukcyjnej.

Kompot powinien gotować się nie dłużej niż pół godziny. Najlepiej smakuje po przestudzeniu, kiedy jest już chłodny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze