Konopie w kuchni. Jak jeść konopie siewne?
Konopie w kuchni wykorzystuje się coraz częściej. Rośliny te mają bogate walory smakowe oraz dużą zawartość cennych składników odżywczych. Zawierają białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Dlaczego jeszcze warto sięgać po konopie? Jak wykorzystać ich potencjał w kuchni? Czym różnią się konopie przemysłowe od marihuany?
1. Czym są konopie siewne?
Konopie siewne (Cannabis sativa L.), zwane też konopiami włóknistymi lub przemysłowymi to rośliny z rodziny konopiowatych. Rośliny te wykorzystywana jest bardzo wszechstronnie w wielu sektorach gospodarki. Znajdują zastosowanie m.in. w budownictwie, przemyśle chemicznym, samochodowym, odzieżowym, kosmetycznym oraz spożywczym. Wykorzystuje się praktycznie wszystkie części rośliny – łodygi, liście, kwiaty i owoce.
Konopie charakteryzują się szybkim wzrostem. Mają niewielkie wymagania glebowe i bardzo dobrze adaptują się do różnorodnych warunków klimatycznych. Coraz więcej osób docenia je nie tylko ze względu na ich wszechstronną użyteczność, ale także z uwagi na walory kulinarne.
1.1. Konopie siewne a konopie indyjskie
Konopie przemysłowe w odróżnieniu od konopi indyjskich (Cannabis indica) są rośliną stricte uprawną. Choć obie rośliny należą do tej samej grupy, to jednak ich właściwości i przeznaczenie są zgoła inne.
Pierwsza z nich jest rośliną o właściwościach zdrowotnych, niepsychoaktywną, o bardzo małej zawartości THC. Z kolei konopie indyjskie mają dużą zawartość THC, przez co wykazują działanie psychoaktywne. To właśnie z nich wytwarza się marihuanę, czy inne psychoaktywne wyroby konopne.
2. Dlaczego warto jeść nasiona konopi siewnych?
W ostatnim czasie nasiona konopi siewnych stały się absolutnym hitem zdrowej diety. Wszystko z uwagi na ich cenne właściwości, które świetnie wpływają na zdrowie. Konopie stanowią doskonałe źródło energii dla osób w każdym wieku. Zaliczane są do kategorii superfoods, czyli produktów mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Nasiona konopi siewnej zawierają:
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- bardzo dobrze przyswajalne białko,
- błonnik pokarmowy,
- witaminy (głównie E, ale także A, B i C),
- składniki mineralne (magnez, fosfor, cynk i żelazo).
Regularne spożywanie nasion konopi siewnych wpływa korzystnie na układ odpornościowy – wzmacnia go, dodaje energii oraz zwiększa odporność na infekcje. Ponadto pomaga usuwać toksyny, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza obrzęk mięśni i stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych.
Nasiona konopi siewnej dobrze wpływają też na pracę jelit i układ pokarmowy. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci.
3. Jak jeść konopie siewne?
Nasiona konopi siewnych można spotkać głównie w trzech formach:
- nasiona łuskane,
- nasiona niełuskane,
- nasiona zmielone (tzw. siemię konopne).
Łuskane nasiona konopi mają przyjemny smak i zapach przypominający orzech. Zawierają dużo białka i tłuszczów. Można dodawać je niemal do wszystkich przyrządzanych potraw, ale także do wypieków, deserów, sałatek oraz przekąsek.
Niełuskane nasiona konopi dodaje się do różnorodnych dań i wypieków (np. domowego chleba). Jednak można podawać je też jako samodzielną przekąskę – wystarczy uprażyć je na suchej patelni. Zawierają one dużo błonnika pokarmowego.
Zmielone nasiona konopi najczęściej służą do przygotowywania odżywczych napojów – miesza się je z letnim mlekiem, wodą lub innym płynem. Mogą też stanowić dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych, koktajli czy sałatek.
Olej konopny z konopi siewnej
W kuchni bardzo często wykorzystuje się także oleje konopne tłoczone na zimno. Stanowią one cenny składnik dobrze zbilansowanej diety. Można wykorzystywać je jako dodatek do wielu potraw, np. do sałatek i surówek, sosów, pesto, kanapek, jogurtów, koktajli, czy też do polewania gotowanych warzyw i zup.
4. Konopie na talerzu
Konopie siewne mają bardzo duże walory kulinarne. Z ich pomocą można przyrządzić wiele rozmaitych i ciekawych potraw, deserów czy napojów, takich jak:
- Mleko roślinne – jest to doskonały zamiennik tradycyjnego mleka. Przygotowanie napoju z konopi zajmuje niewiele czasu, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie.
- Odżywcze smoothie – sycące napoje z dodatkiem cennych nasion dostarczają energii na cały dzień.
- Owsiankę – nasiona konopi doskonale nadają się do przygotowywania pożywnych owsianek. Wystarczy posypać nimi słodki lub słony posiłek.
- Domowy chleb – dodatek mąki konopnej czy ziaren konopnych sprawi, że domowe pieczywo nabierze oryginalnego charakteru i wyrazu.
- Herbatę – jest to napar z suszonych liści konopi. Liście konopi można parzyć samodzielnie lub mieszać z innymi ziołami czy suszonymi owocami.
- Dania obiadowe – nasiona konopi stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych, takich jak kotlety, kasze, makarony czy rozmaite sosy.
- Zupy – nasionami konopi możesz także posypać i udekorować zupy-kremy.
- Hummus i pasty – konopie można też wykorzystać do przygotowania domowego hummusu, pasty czy dipu.