Konserwy turystyczne. Porównujemy składy
Pod namiotem, na festiwalach muzycznych, na pielgrzymkach – są różne sposoby spędzania wakacji. Wspólny element to plenerowa kuchnia, czyli dania szybkie w przygotowaniu i spożywaniu, a także łatwe do transportu, o długiej dacie ważności i – przynajmniej teoretycznie – niewymagające przechowywania w warunkach chłodniczych.
Wśród Polaków wyjeżdząjących na wakacje od lat króluje nieśmiertelna konserwa turystyczna. Na co powinniśmy zwrócić uwagę sięgając po ten produkt? Przede wszystkim na skład.
Postanowiliśmy sprawdzić te najpopularniejsze. Przekonaj się, jak zakończył się nasz test konserw.
Zobacz też: Nieodwracalnie niszczy trzustkę. Sprzyja rozwojowi cukrzycy
Konserwa turystyczna Arteta
Najgorzej w zestawieniu wypada konserwa turystyczna Arteta, drobiowo-wieprzowa homogenizowana, sterylizowana.
W jej składzie znajdziemy: wodę, mięso oddzielone mechaniczne z kurcząt 23 proc., surowce wieprzowe 23 proc. (skórki wieprzowe, mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe 4,6 proc.), skrobię modyfikowaną (kukurydzianą), błonnik pszenny, sól, błonnik grochowy, substancje zagęszczające: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz - izoaskorbinian sodu, substancję konserwującą - azotyn sodu.
Uwagę w tym produkcie zwraca najgorsza jakość mięsa.
- Główny składnik to mięso oddzielone mechanicznie, a według przepisów Unii Europejskiej nie jest to mięsem... Jest to po prostu rozdrobniona surowa masa mięsno–tłuszczowa, ze zwierzęcych elementów, które nie nadają się już do dalszej produkcji wędlin. Tak więc przedstawiona mieszanka składa się w połowie z odpadów mięsnych. Druga połowa to najróżniejsze wypełniacze, w tym również glutaminian monosodowy - dodatek, który zdecydowanie ze zdrowiem nie ma nic wspólnego - zwraca uwagę Joanna Skałecka, "Trenerka Zdrowej Diety".
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Konserwa turystyczna Werbliński
Konserwa turystyczna marki Werbliński składa się z wody, mięsa wieprzowego 20 proc., mięsa oddzielonego mechanicznie z kurcząt 17 proc. oraz mięsa oddzielonego mechanicznie wieprzowego 5 proc. Oprócz tego znajdziemy tam mało apetyczne składniki, jak skórki wieprzowe, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, błonnik pszenny, stabilizatory: difosforany i trifosforany, wzmacniacz smaku: octan potasu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, hydrolizat białka sojowego, ekstrakt drożdżowy, substancję konserwującą: azotyn sodu.
Kwas askorbinowy jest niebezpiecznym dodatkiem, który wchodzi w reakcje z tworzywami, z których zrobione są puszki. Lepiej unikać takich produktów.
- Trudno powiedzieć, że mamy do czynienia z konserwą mięsną, bo jej główne składniki to najtańsze odpady. W składzie jako konserwant użyto popularny azotan sodu (E250), którego nadmiar w naszej diecie może powodować problemy zdrowotne i przed którym ostrzega nas Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, IARC (od ang. International Agency for Research on Cancer)! Bezwzględnie konserwy zawierające tę substację nie powinny być spożywane przez dzieci - dodaje Joanna Skałecka.
Zobacz też: Fluor w profilaktyce chorób jamy ustnej
Konserwa turystyczna Wyborna
To mielonka drobnorozdrobiona, wieprzowa, sterylizowana. W swoim składzie zawiera: mięso weprzowe 54 proc., wodę, mięso oddzielane mechanicznie wieprzowe 6,8 proc., skrobię modyfikowaną kukurydzianą, sól, białko sojowe, stabilizator, trifosforany, substancję zagęszczająca E407, białko zwierzęce wieprzowe, aromat, ekstrakty przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniaczizoaskorbinian sodu, substancję konserwująca: azotyn sodu.
- W końcu mamy konserwę mięsną - zauważa Joanna Skałecka. - Drugim produktem jest co prawda ponownie MOM (mięso oddzielane mechanicznie) - lecz w porównaniu z ilością mięsa (54 proc.) nie jest go stosunkowo dużo (niecałe 7 proc.). Niestety, dalej sytuacja nie przedstawia się już tak pięknie - w składzie nadal występuje wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy oraz wspominany wcześniej groźny dla zdrowia azotyn sodu.
Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że tak lubiane latem konserwy, nie powinny być spożywane w upalne dni. Puszka nie zabezpiecza przed wysoką temperaturą. Przeciwnie, nagrzewa się, dodatkowo szkodząc produktom, które już i tak są szkodliwe.
Konserwa turystyczna Mispol
W konserwie turystycznej Mispol z Biedronki znajdziemy: mięso wieprzowe (45 proc.), wodę, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (15,5 proc.), białko sojowe, skrobię modyfikowaną, tłuszcz wieprzowy, sól, karagen, trifosforany, difosforany, cytrynian sodu - stabilizatory, maltodekstrynę, aromaty, ekstrakty, azotyn sodu.
Uwagę zwraca wszechobecny azotyn sodu, który ma wiele skutków ubocznych. Prowadzi do zatrucia organizmu. Może być przyczyną hiperaktywności u niemowląt i zaburzeń psychiczno-emocjonalnych u osób dorosłych. Objawem nadmiernego spożycia mogą być też bóle i zawroty głowy albo zapalenie nerek. Trwają badania nad potwierdzeniem jego rakotwórczego wpływu na organizm.
- Czerwone światełko powinno nam się zapalić w tym przypadku przed dwoma substancjami, które znajdziemy w składzie: maltodekstryna i bardzo kontrowersyjny w ostatnim czasie karagen (E 407), który przez niektórych naukowców podejrzewany jest o właściwosci rakotówoorcze, mimo iż przez WHO został dopuszczony do konsumpcji - ostrzega Joanna Skałecka.
Dietetyk zwraca również uwagę na fakt, że maltodekstryna, choć nie ma słodkiego smaku, posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, tak więc powinna być unikana przez osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi, gdyż wywołuje takie same reakcje w naszym organizmie jak spożycie cukrów prostych.
Konserwa turystyczna Pamapol
Składniki konserwy Pamapol to: mięso wieprzowe 55 proc., woda, skrobia modyfikowana, błonnik roślinny, białka sojowe, białka mleka, sól stabilizatory: difosforany, trifosforany, polifosforany, czosnek suszony 0,1 proc., hydrolizat drożdżowy, ekstrakty przypraw naturalnych, wzmiacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe, substancja konserwująca: azotyn sodu.
- Plus dla konserwy za brak powszechnie stosowanego mięsa oddzielanego mechanicznie! Jednak sama zawartość mięsa jak na konserwę mięsną zostawia wiele do życzenia - jedynie 55 proc. Pozostałe składniki to m.in opisywany wcześniej konserwant azotyn potasu, glutaminian monososodowy - komentuje Joanna Skałecka.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Konserwa turystyczna Krakus
Jeśli chodzi o zawartość mięsa, pierwe miejsce zdecydowanie zdobywa konserwa turystyczna marki Krakus.
Skład tego przysmaku to: mięso wieprzowe (93 proc.), sól, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, pieprz, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
- To konserwa mięsna, która jako jedyna z przedstawionego zestawienia może nosić miano "mięsnej". W skladzie 93 proc. mięsa wieprzowego - i tym razem nie mamy MOM-u ani glutaminianu. Skład jest sosunkowo krótki... ale jednak wciąż mamy azotyn sodu - komentuje "Trenerka Zdrowej Diety".
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO