Konserwy turystyczne. Porównujemy składy

Pod namiotem, na festiwalach muzycznych, na pielgrzymkach – są różne sposoby spędzania wakacji. Wspólny element to plenerowa kuchnia, czyli dania szybkie w przygotowaniu i spożywaniu, a także łatwe do transportu, o długiej dacie ważności i – przynajmniej teoretycznie – niewymagające przechowywania w warunkach chłodniczych.

Wśród Polaków wyjeżdząjących na wakacje od lat króluje nieśmiertelna konserwa turystyczna. Na co powinniśmy zwrócić uwagę sięgając po ten produkt? Przede wszystkim na skład.

Postanowiliśmy sprawdzić te najpopularniejsze. Przekonaj się, jak zakończył się nasz test konserw.

Zobacz też: Nieodwracalnie niszczy trzustkę. Sprzyja rozwojowi cukrzycy

Sprawdzamy z czego składają się konserwy turystyczneSprawdzamy z czego składają się konserwy turystyczne
Źródło zdjęć: © Konserwy turystyczne to popularny wakacyjny przysmak (123rf)

/ 6Konserwa turystyczna Arteta

Dietetyk odradza jedzenie konserw
Dietetyk odradza jedzenie konserw © materiały własne

Najgorzej w zestawieniu wypada konserwa turystyczna Arteta, drobiowo-wieprzowa homogenizowana, sterylizowana.

W jej składzie znajdziemy: wodę, mięso oddzielone mechaniczne z kurcząt 23 proc., surowce wieprzowe 23 proc. (skórki wieprzowe, mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe 4,6 proc.), skrobię modyfikowaną (kukurydzianą), błonnik pszenny, sól, błonnik grochowy, substancje zagęszczające: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz - izoaskorbinian sodu, substancję konserwującą - azotyn sodu.

Uwagę w tym produkcie zwraca najgorsza jakość mięsa.

- Główny składnik to mięso oddzielone mechanicznie, a według przepisów Unii Europejskiej nie jest to mięsem... Jest to po prostu rozdrobniona surowa masa mięsno–tłuszczowa, ze zwierzęcych elementów, które nie nadają się już do dalszej produkcji wędlin. Tak więc przedstawiona mieszanka składa się w połowie z odpadów mięsnych. Druga połowa to najróżniejsze wypełniacze, w tym również glutaminian monosodowy - dodatek, który zdecydowanie ze zdrowiem nie ma nic wspólnego - zwraca uwagę Joanna Skałecka, "Trenerka Zdrowej Diety".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Konserwa turystyczna Werbliński

Konserwy mogą szkodzić zdrowiu
Konserwy mogą szkodzić zdrowiu © materiały własne

Konserwa turystyczna marki Werbliński składa się z wody, mięsa wieprzowego 20 proc., mięsa oddzielonego mechanicznie z kurcząt 17 proc. oraz mięsa oddzielonego mechanicznie wieprzowego 5 proc. Oprócz tego znajdziemy tam mało apetyczne składniki, jak skórki wieprzowe, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, błonnik pszenny, stabilizatory: difosforany i trifosforany, wzmacniacz smaku: octan potasu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, hydrolizat białka sojowego, ekstrakt drożdżowy, substancję konserwującą: azotyn sodu.

Kwas askorbinowy jest niebezpiecznym dodatkiem, który wchodzi w reakcje z tworzywami, z których zrobione są puszki. Lepiej unikać takich produktów.

- Trudno powiedzieć, że mamy do czynienia z konserwą mięsną, bo jej główne składniki to najtańsze odpady. W składzie jako konserwant użyto popularny azotan sodu (E250), którego nadmiar w naszej diecie może powodować problemy zdrowotne i przed którym ostrzega nas Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, IARC (od ang. International Agency for Research on Cancer)! Bezwzględnie konserwy zawierające tę substację nie powinny być spożywane przez dzieci - dodaje Joanna Skałecka.

/ 6Konserwa turystyczna Wyborna

Konserwa Wyborna z Żabki
Konserwa Wyborna z Żabki © wp.tv

To mielonka drobnorozdrobiona, wieprzowa, sterylizowana. W swoim składzie zawiera: mięso weprzowe 54 proc., wodę, mięso oddzielane mechanicznie wieprzowe 6,8 proc., skrobię modyfikowaną kukurydzianą, sól, białko sojowe, stabilizator, trifosforany, substancję zagęszczająca E407, białko zwierzęce wieprzowe, aromat, ekstrakty przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniaczizoaskorbinian sodu, substancję konserwująca: azotyn sodu.

- W końcu mamy konserwę mięsną - zauważa Joanna Skałecka. - Drugim produktem jest co prawda ponownie MOM (mięso oddzielane mechanicznie) - lecz w porównaniu z ilością mięsa (54 proc.) nie jest go stosunkowo dużo (niecałe 7 proc.). Niestety, dalej sytuacja nie przedstawia się już tak pięknie - w składzie nadal występuje wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy oraz wspominany wcześniej groźny dla zdrowia azotyn sodu.

Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że tak lubiane latem konserwy, nie powinny być spożywane w upalne dni. Puszka nie zabezpiecza przed wysoką temperaturą. Przeciwnie, nagrzewa się, dodatkowo szkodząc produktom, które już i tak są szkodliwe.

/ 6Konserwa turystyczna Mispol

W konserwie turystycznej Mispol z Biedronki znajdziemy: mięso wieprzowe (45 proc.), wodę, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (15,5 proc.), białko sojowe, skrobię modyfikowaną, tłuszcz wieprzowy, sól, karagen, trifosforany, difosforany, cytrynian sodu - stabilizatory, maltodekstrynę, aromaty, ekstrakty, azotyn sodu.

Uwagę zwraca wszechobecny azotyn sodu, który ma wiele skutków ubocznych. Prowadzi do zatrucia organizmu. Może być przyczyną hiperaktywności u niemowląt i zaburzeń psychiczno-emocjonalnych u osób dorosłych. Objawem nadmiernego spożycia mogą być też bóle i zawroty głowy albo zapalenie nerek. Trwają badania nad potwierdzeniem jego rakotwórczego wpływu na organizm.

- Czerwone światełko powinno nam się zapalić w tym przypadku przed dwoma substancjami, które znajdziemy w składzie: maltodekstryna i bardzo kontrowersyjny w ostatnim czasie karagen (E 407), który przez niektórych naukowców podejrzewany jest o właściwosci rakotówoorcze, mimo iż przez WHO został dopuszczony do konsumpcji - ostrzega Joanna Skałecka.

Dietetyk zwraca również uwagę na fakt, że maltodekstryna, choć nie ma słodkiego smaku, posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, tak więc powinna być unikana przez osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi, gdyż wywołuje takie same reakcje w naszym organizmie jak spożycie cukrów prostych.

/ 6Konserwa turystyczna Pamapol

Składniki konserwy Pamapol to: mięso wieprzowe 55 proc., woda, skrobia modyfikowana, błonnik roślinny, białka sojowe, białka mleka, sól stabilizatory: difosforany, trifosforany, polifosforany, czosnek suszony 0,1 proc., hydrolizat drożdżowy, ekstrakty przypraw naturalnych, wzmiacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe, substancja konserwująca: azotyn sodu.

- Plus dla konserwy za brak powszechnie stosowanego mięsa oddzielanego mechanicznie! Jednak sama zawartość mięsa jak na konserwę mięsną zostawia wiele do życzenia - jedynie 55 proc. Pozostałe składniki to m.in opisywany wcześniej konserwant azotyn potasu, glutaminian monososodowy - komentuje Joanna Skałecka.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Konserwa turystyczna Krakus

Konserwa turystyczna Krakus zawiera najwięcej mięsa
Konserwa turystyczna Krakus zawiera najwięcej mięsa © materiały własne

Jeśli chodzi o zawartość mięsa, pierwe miejsce zdecydowanie zdobywa konserwa turystyczna marki Krakus.

Skład tego przysmaku to: mięso wieprzowe (93 proc.), sól, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, pieprz, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

- To konserwa mięsna, która jako jedyna z przedstawionego zestawienia może nosić miano "mięsnej". W skladzie 93 proc. mięsa wieprzowego - i tym razem nie mamy MOM-u ani glutaminianu. Skład jest sosunkowo krótki... ale jednak wciąż mamy azotyn sodu - komentuje "Trenerka Zdrowej Diety".

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka