Trwa ładowanie...

Koszmarny błąd. Narażasz się na raka żołądka, trzustki, jelit, prostaty

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 29.04.2023 09:37
Potrawy z grilla mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów
Potrawy z grilla mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów (Pixabay)

Majówka bez grilla? Niemożliwe. Niezależnie jednak od tego, czy jesteśmy amatorami karkówki czy kurczaka z grilla, warto pamiętać o zasadach bezpiecznego przyrządzania potraw z rusztu. Niektóre nawyki sprawiają, że karkówka staje się rakotwórczą trucizną.

spis treści

1. Mięso z grilla może powodować raka

Naukowcy z Columbia University Irving Medical Center wykazali, że pieczenie mięsa na otwartym ogniu, w wysokiej temperaturze i przez dłuższy czas powoduje, że powstają dwa szkodliwe związki. To przede wszystkim HAA (heterocykliczne aminy aromatyczne) oraz WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Wysokie ilości WWA emitują spaliny samochodowe czy papierosy, ale substancje tworzą się także podczas spalania węgla czy drewna.

Jednak aż 70 proc. tych związków dostaje się do naszego organizmu wraz z pożywieniem. HAA z kolei powstają m.in. w wyniku pirolizy aminokwasów lub białek zawartych w żywności poddanej obróbce termicznej.

Zobacz film: "Grillowanie gorsze od palenia papierosów"
Przygotowanie potraw na grillu może sprzyjać powstawaniu toksycznych substancji
Przygotowanie potraw na grillu może sprzyjać powstawaniu toksycznych substancji (Pixabay)

Badania dowodzą, że zarówno HAA jak i WWA mają działanie genotoksyczne i mutagenne oraz kancerogenne. Mówiąc wprost, powodują zmiany w ludzkim DNA, zwiększając ryzyko określonych nowotworów, w tym raka jelita grubego, trzustki, żołądka czy okrężnicy, a nawet prostaty.

HAA uwalniają się głównie podczas grillowania czy smażenia mięsa czerwonego. Wystarczy już pięć minut poddawania mięsa obróbce cieplnej w temperaturze 100-130 stopni Celsjusza. Im dłużej mięso jest grillowane, tym większe ilości toksyn trafiają podczas posiłku do naszego organizmu. Na WWA jesteśmy narażeni, spożywając produkty wędzone, prażone i również grillowanie. Newralgicznym punktem jest skapywanie tłuszczu na rozgrzany węgiel.

2. Grillowanie bez raka? Tych zasad przestrzegaj

Epidemiolog koordynujący badania, prof. Mary Beth Terry uspokaja, że organizm ma pewną zdolność regeneracji, pod warunkiem, że nie zafundujemy mu prawdziwej uderzeniowej dawki substancji rakotwórczych.

- Więc nie pij czterech napojów alkoholowych ani nie jedz czterech zwęglonych hamburgerów na raz – przestrzega.

Warto również pamiętać o tym, by na grillu układać przede wszystkim warzywa, a także takie mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeśli kiełbaska czy szaszłyk się przypali, lepiej sobie darować konsumpcję.

- Przygotowując posiłki na grillu, warto zaopatrzyć się w specjalne tacki, które ograniczą kontakt żywności z ogniem. Warto też zamienić tradycyjny grill na grill elektryczny – radzi w rozmowie z WP abcZdrowie technolog żywności mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Dodaje, że zdrowszą alternatywą będzie też przygotowanie posiłku w piekarniku, "ponieważ mięso pieczone w piekarniku elektrycznym posiada niższy poziom WWA niż mięso pieczone na węglu".

- Zwróćmy uwagę na marynaty do mięs. Wykazano, że składniki marynat o właściwościach przeciwutleniających, takie jak czosnek i cebula, hamowały powstawanie WWA w smażonej wieprzowinie – dodaje ekspertka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze