Trwa ładowanie...

Królewskie warzywo. Działa wykrztuśnie, chroni serce, jelita, wątrobę

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 30.11.2023 13:56
Z koprem niewiele ma wspólnego. Niedoceniane warzywo chroni wątrobę, łagodzi kaszel i bóle brzucha
Z koprem niewiele ma wspólnego. Niedoceniane warzywo chroni wątrobę, łagodzi kaszel i bóle brzucha (Getty Images)

Polska kuchnia wciąż nie docenia tego bulwiastego warzywa, chociaż można je kupić nawet w dyskontach spożywczych. Nie jest drogie, ma niezwykły aromat i smak, nie do przecenienia są też jego właściwości zdrowotne. Koper włoski łagodzi kaszel i zabija bakterie, idealnie więc sprawdzi się w sezonie infekcyjnym. Skorzysta także wątroba i żołądek.

spis treści

1. Koper włoski doceniali już starożytni

Fenkuł, czy też koper włoski, należy do tej samej rodziny, co marchew i seler, więc z koperkiem niewiele ma wspólnego. Jego silny anyżkowy aromat to atut fenkuła, dlatego jest tak lubiany w krajach śródziemnomorskich. Można go dodawać cienko pokrojony do sałatek i surówek, a także gotować, dusić czy zapiekać.

Fenkuł wspomaga trawienie i łagodzi kaszel
Fenkuł wspomaga trawienie i łagodzi kaszel (Pixabay)
Zobacz film: "Jedz codziennie selera naciowego"

Jednak ma on też długą tradycję w medycynie. Już gladiatorom starożytnego Rzymu podawano fenkuł dla wzmocnienia sił witalnych. Mówi się także, że to królewskie warzywo, bowiem król Franków, Karol Wielki, kazał sadzić koper włoski w swoich ogrodach, doceniając jego potencjał.

W medycynie ludowej koper włoski, a konkretnie jego nasiona, stosowane były jako środek napędzający laktację u matek karmiących, z kolei owoce wykorzystywano w infekcjach przebiegających z kaszlem. Fenkuł rozrzedza wydzielinę i wspomaga oskrzela w oczyszczaniu układu oddechowego z zalegającej wydzieliny.

2. Wspomaga jelita i chroni wątrobę

Współczesna nauka także ma sporo do powiedzenia na temat właściwości kopru włoskiego. Badania potwierdzają, że nie jest tylko aromatycznym dodatkiem do dań. Olejki eteryczne i substancje czynne obecne w roślinie działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo na drobnoustroje Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Candida albicans.

Warto więc żuć nasiona i sięgać po napar z fenkuła lub miksturę na bazie miodu oraz olejku w czasie sezonowych infekcji, szczególnie tych, którym towarzyszy uporczywy kaszel. Z uwagi na działanie przeciwgorączkowe i napotne skutecznie pomoże też złagodzić objawy przeziębienia czy grypy.

Według badań obecne w fenkule kwas chlorogenowy, limonen i kwercetyna mogą chronić przed rozwojem schorzeń przewlekłych jak cukrzyca typu 2, otyłość czy choroby serca.

Dodatkowo z uwagi na dużą ilość błonnika włączenie warzywa do diety może dodatkowo zapobiegać wyrzutom glukozy do krwi, regulować apetyt oraz pracę jelit i wspierać procesy metaboliczne organizmu. Jest idealny dla osób na diecie, ponieważ zawiera anetol, związek, który ma działanie hamujące apetyt. Wspomoże także osoby, które cierpią na uporczywe wzdęcia po posiłku czy też mają problemy z zaparciami. Niektóre badania wskazują, że fenkuł wspomaga nie tylko jelita czy żołądek, ale także wątrobę, chroniąc narząd przed zwłóknieniem.

Z kolei za sprawą obecnego w warzywie potasu i kwasu foliowego, może wspierać układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze