Fenkuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Fenkuł to inna nazwa kopru włoskiego. Ma on wiele składników odżywczych. Również zastosowanie fenkułu jest dość szerokie. Fenkuł ma wiele właściwości zdrowotnych. Znalazł także zastosowanie w kosmetologi. Jak można jść fenkuł? Jakie właściwości ma fenkuł?
1. Co to jest fenkuł?
Fenkuł jest nazywany koprem włoskim lub koprem słodkim. Należy do rodzin selerowatych. Fenkuł rośnie w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Fenkuł jest uprawiany w wielu regionach świata. Można go spotkać także w Nowej Zelandii, Australii, Meksyku Stanach Zjednoczonych i na Hawajach.
Fenkuł osiąga wysokość do 200 cm. Łodyga jest prosta i pokryta woskiem. Kwiaty fenkułu są drobne i żółte. Jadalną częścią fenkułu jest jego korzeń i nasiona.
2. Wartości odżywcze fenkuła
Fenkuł nie jest warzywem bardzo kalorycznym. 100 gram fenkułu zawiera tylko 31 kalorii. Fenkuł jest źródłem potasu oraz sodu. Znajdziemy w nim także magnez, wapń i żelazo. Fenkuł to także źródło witamin, takich jak witamina A, witamina C, witamina D, witamina B6, witamina B12, witamina K, kwas foliowy, tiamina i ryboflawina.
3. Właściwości zdrowotne fenkułu
Fenkuł od dawna jest używany w medycynie naturalnej. Stosowano go już od starożytności na wszelkie dolegliwości dotyczące bólów głowy i chorób skóry. Fenkuł stosowano także jako środek na wzmocnienie mięśni.
Fenkuł jest także stosowany przy kolkach, dlatego też jest składnikiem herbatek wspomagających laktację u kobiet karmiących piersią. Herbatka z fenkułu pomaga na wzdęcia, nie u niemowląt, ale także u osób dorosłych. Koper włoski stosuje się także na problemy trawienne.
Nasiona fenkułu są stosowane także jako środek wykrztuśnym w walce z mokrym kaszlem. Olejek koprowy można dodać do mleka lub podać go z miodem. Olejek z nasion fenkułu można stosować także w leczeniu grypy. Olejek z fenkułu może być stosowany również do inhalacji. Nasiona fenkułu można stosować w leczeniu aft oraz innych objawów zapalenia jamy ustnej.
4. Działanie kosmetyczne
Fenkuł znalazła także zastosowanie w kosmetologii. Napar z fenkułu można stosować do przemywania skóry tłustej. Olejek z fenkułu jest stosowany także jako składnik pasty do zębów czy płynu do płukania jamy ustnej. Olejek fenkułowy jest także składnikiem mydeł, płynów do kąpieli i innych kosmetyków. Nasiona fenkułu mają także właściwości odświeżające oddech.
5. Zastosowanie fenkułu w kuchni
Owoce fenkułu są stosowane do przyprawiania kompotów. Mają one słodki smak z nutą pikanterii. Porównuje się go do anyżu i lukrecji. Owoce fenkułu można spotkać także w różnych mieszkankach przypraw. Stosuje się go w przygotowaniu chutneye lub innych słodkich sosów. Fenkuł jest składnikiem przypraw do ryb. Korzeń fenkułu można jeść na surowo, pieczony lub zapiekany.
6. Ile kalorii ma surowy koper włoski (fenkuł)?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 87 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 31,0 kcal | 27,0 kcal |
Białko | 1,24 g | 1,08 g |
Węglowodany | 7,30 g | 6,35 g |
Cukier | 3,93 g | 3,42 g |
Błonnik | 3,10 g | 2,70 g |
Tłuszcz | 0,20 g | 0,17 g |
Tłuszcze nasycone | 0,09 g | 0,08 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,06 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,15 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 12,00 mg | 10,44 mg |