10 z 14Boczniak mikołajkowy
Boczniaki są popularnymi i wartościowymi grzybami jadalnymi. Występują w wielu gatunkach, przy czym nie wszystkie są równie smaczne i cenione.
Na tle tych grzybów wyróżnia się boczniak mikołajkowy, który posiada wyrazisty smak. Cechuje go łatwość przechowywania, jak i uprawy w sztucznych warunkach. Owocniki są zdecydowanie większe niż innych przedstawicieli tego gatunku, co czyni boczniaki mikołajkowe szczególnie atrakcyjnymi.
Grzyb ten jest ceniony za wysoką zawartość białka oraz licznych aminokwasów i witamin, zwłaszcza B i D. Bogaty jest ponadto w sole mineralne. Doskonale komponuje się z warzywami, mięsem oraz makaronami, często występuje w kuchni włoskiej, a także azjatyckiej. Kilka lat temu zakochali się w nim także i Polacy, dlatego boczniaki od dawna można spotkać na sklepowych półkach obok pieczarek.