11 z 14Pieczarka bulwiasta
Pieczarki to chyba najbardziej popularne grzyby, stosowane jako nieodzowny dodatek do tostów, pizzy, ale i wielu innych potraw. W Polsce szczególnie lubimy przygotowywać z nich sos oraz zupę. Nie każdy jednak wie o tym, że pieczarki można również spożywać na surowo.
Najczęściej kojarzymy te grzyby z zakupów w sklepie spożywczym, rzadziej ze zbiorów w lesie. Okazuje się, że pieczarka bulwiasta jest w naszym kraju niezwykle pospolita i bardzo łatwo ją znaleźć podczas spacerów z koszykiem. Najczęściej występuje w lasach iglastych pod świerkami i sosnami, można ją również znaleźć w bukowych zagajnikach lasów liściastych i mieszanych. Dość powszechnie rośnie ponadto na trawiastych obrzeżach lasów wśród iglastej ściółki. Grzyb ten preferuje gleby żyzne i zasadowe.
Z wyglądu dzikie pieczarki bulwiaste nie różnią się od tych, które można kupić w sklepie, jednak często występują w formie rozwiniętej, gdzie kapelusz jest otwarty. Zbierając te grzyby, należy kierować się rozsądkiem, ponieważ można pomylić pieczarkę z trującym muchomorem jadowitym. Oba grzyby można jednak dość łatwo od siebie odróżnić. Skórka kapelusza muchomora w przeciwieństwie do pieczarki nie barwi się na żółto po uszkodzeniu, a jego trzon jest osadzony w charakterystycznej pochwie.