4 z 14Maślak zwyczajny
Bardzo popularny wśród grzybiarzy ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz walory smakowe. Kapelusz pokryty jest specyficznym śluzem, który znajduje się na skórce. Jest ciężkostrawna i może zaburzać pracę jelit, dlatego przed spożyciem należy się jej pozbyć.
Maślaki można gotować, przyrządzać z nich sos, stosować jako dodatek do zup i farszów. Nie nadają się jednak do suszenia.
Ten gatunek grzyba jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, wapnia, potasu, żelaza, a także wielu witamin: A, C, D oraz witamin z grupy B. Dlatego regularne spożywanie grzybów wspiera odporność organizmu, wpływa pozytywnie na wzrok, skórę oraz układ nerwowy.
Maślaków można poszukiwać w lasach od maja do listopada. Licznie występują w całej Polsce, ale warto pamiętać, że rosną wyłącznie pod sosnami.