6 z 14Pieprznik jadalny, czyli kurka
Pieprznik jadalny to jeden z najliczniej występujących grzybów w polskich lasach. Ze względu na swój niepowtarzalny aromat i nieco pieprzny smak cieszy się dużą popularnością wśród grzybiarzy. Może być dłużej przechowywany od pozostałych gatunków grzybów, jak również rzadko jest atakowany przez robaki.
Ponadto grzyby te są bogatszym źródłem beta-karotenu niż marchew czy pomidory, zawierają duże ilości witaminy B1 oraz łatwo przyswajalne białko, błonnik a także nienasycone kwasy tłuszczowe, fenole, flawonoidy oraz witaminy C,D i E.
Wśród grzybiarzy niezwykle popularne danie z wykorzystaniem kurek to jajecznica. Doskonale również nadają się do smażenia, gotowania, marynowania. Nie każdy o tym wie, ale kurki można również mrozić, należy je jednak wcześniej zblanszować, aby pozbyć się nadmiaru goryczy.
Można ich szukać w lasach od maja do października. Grzyby te lubią sąsiedztwo różnych drzew a szczególnie sosen, świerków, dębów, buków i grabów. Bardzo często występują w formacjach zwanych czarcimi kręgami, więc jeżeli znajdziesz jednego, rozejrzyj się uważnie wokół – jest spora szansa, że w najbliższej okolicy rośnie więcej kurek.