Trwa ładowanie...

Rusza sezon na "krwawy owoc". Tak "rozbujasz" odporność przed zimą

 Aleksandra Zaborowska
15.09.2024 14:00
"Krwawy owoc". Obniża ciśnienie i cholesterol, ratuje przed chorobami
"Krwawy owoc". Obniża ciśnienie i cholesterol, ratuje przed chorobami (Adobe Stock )

Coraz więcej osób regularnie sięga po ten owoc. I bardzo dobrze. Ma udokumentowane działanie przeciwutleniające i może zapobiegać rozwojowi wielu chorób. Choć w marketach można go dostać przez cały rok, warto wiedzieć, że właśnie jesienią zaczyna się sezon na granat.

spis treści

1. Właściwości granatów

Owoc ten jest dość niskokaloryczny, bo zawiera około 83 kcal w 100 g, a także 1,7 g białka, 1,2 g tłuszczu i 19 g węglowodanów (cukrów), w tym 4 g błonnika.

Granat to jednak przede wszystkim bogactwo witamin, bo 100 g nasion tego owocu to aż 17 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, 21 proc. witaminy K, 9 proc. kwasu foliowego i 7 proc. potasu.

Jest też niezwykle bogaty w przeciwutleniacze takie jak polifenole, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia komórek i rozwoju chorób. Badania wskazują także, że regularne spożywanie soku z granatu może obniżać ciśnienie krwi, redukować poziom "złego" cholesterolu LDL oraz wzmacniać naczynia krwionośne.

Zobacz film: "Żółcień pomarańczowa a zdrowie"

Granatowi przypisuje się właściwości wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego. Przeciwutleniacze są także istotne dla zdrowia i kondycji skóry.

2. Granaty na odporność

Granaty są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy.

Wysoka zawartość witaminy C: Witamina C jest kluczowa dla zdrowego układu odpornościowego, pomagając w produkcji białych krwinek, które są istotne w walce z infekcjami.

Przeciwutleniacze: Granaty zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukować stan zapalny w organizmie. To może wspierać zdrowie układu odpornościowego.

Właściwości przeciwzapalne: Regularne spożywanie granatów może pomóc w redukcji stanów zapalnych, które mogą osłabiać układ odpornościowy.

Witaminy i minerały: Granaty są również źródłem witaminy K, kwasu foliowego, potasu i błonnika, które wspierają ogólną kondycję organizmu.

3. Jak jeść granat?

Granat pochodzi z regionów Bliskiego Wschodu, a jego uprawa sięga tysięcy lat. Choć w Polsce znany jest już od bardzo dawna, cały czas zyskuje na popularności poprzez liczne przepisy, w których wykorzystuje się go jako dodatek do śniadań na słodko czy sałatek. Dobrze znane są także soki z granatu.

W kuchni bliskowschodniej przygotowuje się melasę z granatu, czyli ciemny, gęsty syrop, który świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, ale też jako marynata do mięs. Granat ma więc niezwykle wszechstronne zastosowanie w kulinariach i warto regularnie dodawać go do potraw.

3.1. Dlaczego "krwawy owoc"?

Granat jest owocem cechującym się twardą skórką przypominającą skorupę. W środku zaś skrywa nasączone sokiem nasiona o intensywnym czerwonym zabarwieniu. Przy rozłupywaniu granatu często wydobywa się duża ilość soku z nasion, przez co zwykło się go nazywać "krwawym owocem".

Sezon na granaty zazwyczaj przypada na okres jesienno-zimowy, w szczególności od września do lutego. W tym czasie granaty są najbardziej dojrzałe i soczyste, co czyni je idealnymi do spożycia. Warto wtedy sięgnąć po te owoce, ponieważ są one nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy i przeciwutleniacze.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze