Trwa ładowanie...

Jak obierać granat? Poznaj trzy proste sposoby

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 24.09.2021 09:40
Jak obierać granat? Poznaj trzy proste sposoby
Jak obierać granat? Poznaj trzy proste sposoby (Pixabay, autor: megspl)

Jak obierać granat? Wydaje się to skomplikowane, ponieważ owoc ma twardą skórę, ale wcale takie nie jest. Wystarczy znać proste sposoby. Zdecydowanie warto z nich korzystać, ponieważ jedzenie go jest nie tylko przyjemne, ale i przynosi wiele korzyści dla zdrowia.

spis treści

1. Jak obierać granat?

Jak obierać granat? Co robić, by nie ochlapać się sokiem i nie rozsypać jego zawartości? Zastanawia się nad tym niejedna osoba, a wiele, nie znajdując odpowiedzi, rezygnuje z jego zakupu czy konsumpcji. Szkoda, ponieważ granaty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Granat (Punica granatum) to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. W uprawie granatów przodują takie kraje jak Indie, Izrael, Chiny, Stany Zjednoczone czy Hiszpania.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Owoc osiąga wielkość dużego jabłka. Jadalne są jego nasiona wraz z miąższem. Są niewielkie, czerwone i słodkie. Po oddzieleniu od skórek można spożywać je bezpośrednio. Owoc ma intrygujący, słodkawo-cierpki smak. Jest bardzo soczysty, posiada też dość twardą, skórzastą łupinkę. To dlatego jego obieranie wydaje się takie trudne.

2. Właściwości zdrowotne granatu

Granat ma wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawiera wiele witamin, takich jak witamina A, C, E, K i witamina B5 oraz minerałów, takich jak potas, magnez i fosfor, krzem, jod, a także błonnik i polifenole, które są naturalnymi związkami chemicznymi wspierającymi organizm w walce z nowotworami.

Właściwości granatu sprawiają, że owoc powinien znaleźć się w diecie osób, które borykają się z miażdżycą, podwyższonym poziomem glukozy, nadciśnieniem, nadmiarem „złego” cholesterolu, a także nadwagą. Przeciętnie owoc granatu dostarcza około 160 kcal. Porcja 100 gramów owocu ma 83 kcal.

Granat korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ:

  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiega chorobom układu krążenia,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • wspomaga odporność,
  • oczyszcza organizm,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia pamięć,
  • szybko nawadnia i syci,
  • działa odmładzająco na cerę, opóźnia proces starzenia,
  • pomaga łagodzić stany zapalne.

3. Jak obrać granat? Sposób pierwszy

Jak obrać granat? Owoc najpierw należy dokładnie umyć i osuszyć. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie podczas krojenia czy nacinania go istnieje ryzyko wprowadzenia bakterii z zewnętrznej powierzchni do jadalnej części. Następnie trzeba położyć go na deskę do krojenia, po czym przeciąć w poprzek na pół. Ważne, by nóż był dość ostry.

Połówkę granatu pochyla się nad miską, przekrojoną stroną do środka, a w drugą uderza się stanowczo drewnianą łyżką. W ten sposób jego pestki wypadną do miski (warto to robić w zlewie, co zapobiegnie bałaganowi). Te, które zostały w skorupce, trzeba delikatnie wydobyć za pomocą łyżki.

4. Jak obierać granat? Sposób drugi

Od granatu trzeba obciąć górną część na takiej wysokości, by było widać pestki. Wzdłuż owocu, w kilku miejscach, ostrym nożem należy naciąć skórkę (tak, jak się to robi z pomarańczą). Chodzi o zrobienie kilku pionowych nacięć łupiny od góry owocu po łuku do samego dołu. Później wystarczy rozerwać granat, a powstałe części połamać na jeszcze mniejsze kawałki. Aby cieszyć się smakiem nasion, pozostaje tylko je wyjąć i oczyścić je z błonek.

Jak otworzyć granat? Z pewnością należy zrobić to delikatnie i powoli, by nie opryskać się sokiem i w niekontrolowany sposób nie rozsypać jego nasion. Plamy po granacie trudno zmyć.

5. Sposób trzeci. Jak obrać granat w wodzie?

Granat można również obierać w wodzie. Wystarczy odciąć jego koronę i zamoczyć owoc na kwadrans w zimnej wodzie. Po tym czasie skórki same odejdą od pestek z miąższem.

6. Jak jeść granat?

Owoc można zjeść bezpośrednio po obraniu, wysypując jego zawartość do miseczki i traktując go jako zdrową przekąskę, ale i urozmaicać różne potrawy. Granat to doskonały dodatek to sałatek i deserów, jaglanki, jogurtu, puddingu chia, musli czy owsianki, ale również dań mięsnych oraz rybnych. Dobrze smakuje z pieczoną kaczką czy łososiem.

Nasiona granatu można przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku, a także zamrażać i przechowywać przez kilka miesięcy. Można również zrobić sok z granatu. To bardzo proste. Po obraniu granatu i wyjęciu z niego pestek, trzeba je wsypać do szczelnego woreczka foliowego z zamknięciem strunowym (przydadzą się 2-3 granaty). Trzeba go rozłożyć na desce oraz ostrożnie, by nie uszkodzić woreczka, dociskać nasiona drewnianym wałkiem. Na koniec wystarczy zrobić w rogu torebki niewielki otwór, który pozwoli wylać odcedzony sok.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze