Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia egipska

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia egipska
Kuchnia egipska

Kuchnia egipska charakteryzuje się urozmaiconymi i pożywnymi posiłkami. Potrawy są mocno przyprawione i bardzo smaczne. W Polsce, kuchnia Egiptu nie należy jeszcze do najpopularniejszych, jednak ludzie coraz bardziej się otwierają na różne kuchnie świata, w tym jedzenie typowo egipskie. Wybierając się na wycieczkę do Egiptu, warto spróbować smacznych specjałów tradycyjnej kuchni egipskiej. Restauracje kuszą zagranicznych turystów dużym wyborem dań egipskich, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Najpopularniejsze za granicą potrawy egipskie to falafel, shoarma, hummus i harisa.

1. Specyfika kuchni egipskiej

Już starożytni Egipcjanie znani byli ze spożycia dużej ilości czosnku i cebuli, które nie straciły na popularności w tym państwie do dzisiejszego dnia. Egipcjanie doskonale zdają sobie sprawę z właściwości leczniczych tych warzyw. Jeśli chodzi o inne upodobania kulinarne, lubią głównie dania mięsne i warzywne. Spożywają często groszek, fasolkę, sałatę, ogórka i pora. Warzywa serwowane są często z sosem przygotowanym z oliwy i octu. Gorący klimat pozwala na uprawianie wielu owoców, takich jak figi, daktyle, granaty i winogrona.

Przepisy na potrawy egipskie bazują na różnych rodzajach jedzenia. Różnorodność menu spowodowana jest między innymi częstymi kontaktami z sąsiednimi krajami. Handel zagraniczny, inwazje, dominacja innych kultur wpłynęły także na kuchnię. Źródeł obcych inspiracji kulinarnych w Egipcie należy upatrywać głównie w Syrii, Turcji, Grecji, Palestynie i innych krajach śródziemnomorskich. Jedzenie na południu kraju ma wiele wspólnego z kuchnią północnoafrykańską, z tą różnicą, że jest bardziej ostre. Jednak nie oznacza to, że mieszkańcy wyrzekali się swojej tradycji, czerpiąc od innych krajów. Zazwyczaj korzystali z nowych pomysłów podczas przygotowywania swoich tradycyjnych potraw.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Posiłki w Egipcie są zazwyczaj proste i zdrowe, przygotowywane ze świeżo zebranych owoców i warzyw. Egipcjanie nigdy nie zapominają o tym, by potrawy były aromatyczne. Przyprawy egipskie to głównie sproszkowany czosnek, kminek, kurkuma, imbir i kolendra.

2. Tradycyjne potrawy kuchni egipskiej

Egipcjanie, czyli wyznawcy Islamu, nigdy na swoich stołach nie stawiają wieprzowiny, którą uważają za nieczystą. Zatem dania egipskie to posiłki przygotowane głównie z jagnięciny, baraniny, drobiu i wołowiny, które zazwyczaj są serwowane z warzywami. Najbardziej popularne potrawy egipskie to:

  • Harisa – sos przygotowany z pomidorów z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw, jajek i cebuli.
  • Batingan – marynowane i smażone oberżyny.
  • Hummus – sos zrobiony z sezamu i grochu.
  • Kofta egipska – potrawa przygotowana z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, cebuli, jajek, posiekanej pietruszki i innych przypraw, jest ona pieczona na rożnie i podawana z sosem i ryżem lub kaszą kuskus.
  • Kushari – składnikami posiłku są: ryż, makaron, soczewica, cebula; całość jest polana aromatycznym sosem.
  • Shoarma – czyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką.
  • Falafel – kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy lub bobu.
  • Torli – duszone warzywa, serwowane zazwyczaj jako dodatek do mięsa.
  • Molochija – zupa o smaku podobnym do zupy szczawiowej lub szpinakowej, jest gęsta i lekko kleista.
  • Tabbula – pyszna sałatka z kaszą kuskus, cebulą i aromatycznymi ziołami.
  • Mahallabiyya – ryżowy pudding z pistacjami.

Nawet nie wybierając się na wczasy do Egiptu, warto zapoznać się z tą kuchnią i spróbować jedzenia egipskiego, które można przygotować samodzielnie. Zdrowa kuchnia egipska może stać się znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.