Kuchnia egipska
Kuchnia egipska charakteryzuje się urozmaiconymi i pożywnymi posiłkami. Potrawy są mocno przyprawione i bardzo smaczne. W Polsce, kuchnia Egiptu nie należy jeszcze do najpopularniejszych, jednak ludzie coraz bardziej się otwierają na różne kuchnie świata, w tym jedzenie typowo egipskie. Wybierając się na wycieczkę do Egiptu, warto spróbować smacznych specjałów tradycyjnej kuchni egipskiej. Restauracje kuszą zagranicznych turystów dużym wyborem dań egipskich, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Najpopularniejsze za granicą potrawy egipskie to falafel, shoarma, hummus i harisa.
1. Specyfika kuchni egipskiej
Już starożytni Egipcjanie znani byli ze spożycia dużej ilości czosnku i cebuli, które nie straciły na popularności w tym państwie do dzisiejszego dnia. Egipcjanie doskonale zdają sobie sprawę z właściwości leczniczych tych warzyw. Jeśli chodzi o inne upodobania kulinarne, lubią głównie dania mięsne i warzywne. Spożywają często groszek, fasolkę, sałatę, ogórka i pora. Warzywa serwowane są często z sosem przygotowanym z oliwy i octu. Gorący klimat pozwala na uprawianie wielu owoców, takich jak figi, daktyle, granaty i winogrona.
Przepisy na potrawy egipskie bazują na różnych rodzajach jedzenia. Różnorodność menu spowodowana jest między innymi częstymi kontaktami z sąsiednimi krajami. Handel zagraniczny, inwazje, dominacja innych kultur wpłynęły także na kuchnię. Źródeł obcych inspiracji kulinarnych w Egipcie należy upatrywać głównie w Syrii, Turcji, Grecji, Palestynie i innych krajach śródziemnomorskich. Jedzenie na południu kraju ma wiele wspólnego z kuchnią północnoafrykańską, z tą różnicą, że jest bardziej ostre. Jednak nie oznacza to, że mieszkańcy wyrzekali się swojej tradycji, czerpiąc od innych krajów. Zazwyczaj korzystali z nowych pomysłów podczas przygotowywania swoich tradycyjnych potraw.
Posiłki w Egipcie są zazwyczaj proste i zdrowe, przygotowywane ze świeżo zebranych owoców i warzyw. Egipcjanie nigdy nie zapominają o tym, by potrawy były aromatyczne. Przyprawy egipskie to głównie sproszkowany czosnek, kminek, kurkuma, imbir i kolendra.
2. Tradycyjne potrawy kuchni egipskiej
Egipcjanie, czyli wyznawcy Islamu, nigdy na swoich stołach nie stawiają wieprzowiny, którą uważają za nieczystą. Zatem dania egipskie to posiłki przygotowane głównie z jagnięciny, baraniny, drobiu i wołowiny, które zazwyczaj są serwowane z warzywami. Najbardziej popularne potrawy egipskie to:
- Harisa – sos przygotowany z pomidorów z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw, jajek i cebuli.
- Batingan – marynowane i smażone oberżyny.
- Hummus – sos zrobiony z sezamu i grochu.
- Kofta egipska – potrawa przygotowana z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, cebuli, jajek, posiekanej pietruszki i innych przypraw, jest ona pieczona na rożnie i podawana z sosem i ryżem lub kaszą kuskus.
- Kushari – składnikami posiłku są: ryż, makaron, soczewica, cebula; całość jest polana aromatycznym sosem.
- Shoarma – czyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką.
- Falafel – kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy lub bobu.
- Torli – duszone warzywa, serwowane zazwyczaj jako dodatek do mięsa.
- Molochija – zupa o smaku podobnym do zupy szczawiowej lub szpinakowej, jest gęsta i lekko kleista.
- Tabbula – pyszna sałatka z kaszą kuskus, cebulą i aromatycznymi ziołami.
- Mahallabiyya – ryżowy pudding z pistacjami.
Nawet nie wybierając się na wczasy do Egiptu, warto zapoznać się z tą kuchnią i spróbować jedzenia egipskiego, które można przygotować samodzielnie. Zdrowa kuchnia egipska może stać się znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.