Kuchnia polska kontra kuchnia portugalska
Szaleństwo Euro 2016 trwa! Dziś decydujące starcie Polaków z Portugalczykami. Z tej okazji postanowiliśmy przetestować najzdrowsze potrawy narodowe Polski i Portugalii, oraz sprawdzić czy nie tylko na boisku, ale i w kuchni jesteśmy silnym przeciwnikiem.
1. Kuchnia polska
Nie oszukujmy się, tradycyjna polska kuchnia do najzdrowszych nie należy, choć winą za ten stan rzeczy często powinniśmy obarczyć nie samą potrawę, a sposób jej przygotowania i dodatki.
Smażenie na głębokim tłuszczu, zabielanie zupy śmietaną, przegotowywanie potraw, duże ilości cukru i soli – to tylko niektóre z grzechów żywieniowych Polaków.
Kiedy już przygotowujemy obiad zwróćmy uwagę na to, czy przypadkiem nie dodaliśmy czegoś, co popsuje cały zdrowotny efekt.
Rocznie Polacy zjadają 72 litrów zupy. Wśród najzdrowszych na wyróżnienie zasługuje czerwony barszcz. Czy wiesz, że witaminy i składniki mineralne, które zawarte są w burakach rozpuszczają się w wodzie? Dlatego lepiej jeść je surowe, albo właśnie w zupie.
Buraki to bogactwo kwasu foliowego, dlatego warto, aby znalazły się w diecie kobiet w ciąży, co warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Warzywa te polecane są także kobietom w okresie menopauzy – łagodzą uderzenia gorąca i powracające migreny.
Ponadto, buraki normują poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają anemii, a dzięki betaninom – naturalnym antyutleniaczom, należą do warzyw, które najskuteczniej zwalczają raka.
Czym byłaby polska kuchnia bez pierogów? Z mięsem, ziemniakami i serem, kaszą, ze szpinakiem, a może z owocami? Sposobów na przyrządzenie pierogów jest mnóstwo, jednak my najbardziej polecamy drożdżowe pierogi np. ze szpinakiem i fetą lub kaszą gryczaną, która nie zakwasza organizmu, a ponadto nie zawiera glutenu, zatem mogą ją jeść osoby z celiakią.
I na koniec, by tradycji stało się za dość - danie główne: bigos. Kapusta uchodzi za bardzo ciężkostrawną. Niesłusznie – sama w sobie nie przysporzy nam problemów trawiennych. Za ten stan rzeczy odpowiada przede wszystkim towarzystwo golonki, kiełbasy czy boczku w bigosie.
Lepiej zrezygnować z mięsa w towarzystwie kapusty. Warzywo doskonale wpływa na stawy i kości, leczy kaca i anemię, ponadto zawarte w niej związki pozwolą nam na uzyskanie lśniących włosów i mocnych paznokci.
2. Kuchnia portugalska
Portugalia słynie z dość dobrze rozwiniętego przemysłu rybnego – jest to kraj o najwyższym w Europie współczynniku spożycia ryb i owoców morza na mieszkańca.
Ryby podaje się tam w najróżniejszych wersjach: grillowane, smażone, duszone, gotowane czy opalane. Ulubioną rybą Portugalczyków jest dorsz, którego w tamtym kraju można przyrządzić przynajmniej na 365 sposobów.
Spośród najpopularniejszych metod na przygotowanie dorsza, na wyróżnienie zasługuje bacalhau á gomes de sá, czyli dorsz pieczony w żaroodpornym naczyniu, podawany z bardzo cienko krojonymi ziemniakami, cebulą, jajkiem na twardo i czarnymi oliwkami.
Takie połączenie jest dość często stosowane w kuchni portugalskiej, ponieważ w jednym posiłku dostarczamy niezbędnych witamin i składników mineralnych.
- Dorsz obniża ciśnienie i wzmacnia serce. To także pokaźna dawka białka i selenu, który wzmacnia naszą odporność, a ponadto ryba ta jest cennym źródłem witamin z grupy B – niezbędnych do prawidłowej pracy systemu nerwowego.
- Ziemniaki, to przede wszystkim kopalnia potasu. Chronią nasz organizm przed gromadzeniem się złogów i powstawaniem kamieni zarówno żółciowych, jak i nerkowych.
- Jajka zawierają beta-karoten i luteinę, dzięki czemu poprawiają widzenie, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, a także chronią organizm przed przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Warto, aby znalazły się w naszej diecie latem, ponieważ podczas upałów nietrudno o udar cieplny.
- Czarne oliwki wspomagają trawienie i łagodzą migreny. Zawierają kwasy omega-3, które chronią serce przed chorobami oraz wzmacniają pracę mózgu, polepszają pamięć i koncentrację.
Ci, którzy nie przepadają za rybami, być może skuszą się na alcatra – wołowinę marynowaną w czerwonym winie i czosnku, która następnie jest pieczona.
Daniem, które warto spróbować będąc w Portugalii jest także zupa caldo verde z jarmużem (który zawiera moc antyoksydantów, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na raka prostaty, płuc i jelita grubego) i chorizo (chorizo) – tradycyjnej iberyjskiej kiełbasy produkowanej z wieprzowiny, z dodatkiem suszonej papryki.