Kuchnia tajska
Kuchnia tajska łączy dwie najważniejsze zasady mieszkańców Tajlandii - przyjemność i harmonię. Duży wpływ na potrawy tajskie mają sąsiednie państwa, głównie Chiny, Laos, Birma i Indie, które wniosły do kuchni Tajlandii swoje przysmaki. Dania tajskie tworzone są zgodnie z zasadą pięciu smaków. Potrawy kuchni tajskiej powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do harmonii, uznawanej przez Tajów za istotę tradycyjnej kuchni, jak i innych aspektów życia.
1. Specyfika kuchni tajskiej
Kuchnia tajska opiera się na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Jest też zróżnicowana pod względem produktów i składników używanych w danym regionie.
Potrawy tajskie opierają głównie na takich produktach, jak mleko kokosowe i owoce morza. Najostrzejsze dania przyrządza się w północno-wschodniej części Tajlandii i charakteryzują się bardzo dużą zawartością chili oraz mieszanką wyrazistych przypraw. Popularnym daniem w tym rejonie kraju jest larb, czyli pikantna sałatka przyrządzona z mięsa, cebuli, chili oraz tom saep – pikantno-kwaśna zupa.
Oprócz rozmaitości i bogactwa przypraw, kuchnię azjatycką wyróżnia niezliczona ilość metod i sposobów gotowania jedzenia. Dawniej do przyrządzania potraw nie używano metalowych naczyń, a jedynie glinianych. W miarę rozkwitania sztuki kulinarnej zaczęły pojawiać się nowocześniejsze naczynia, takie jak woki czy naczynia do gotowania na parze.
2. Przepisy kulinarne z kuchni tajskiej
Potrawy tajskie opierają się na zrównoważeniu pięciu smaków. Równowagę między nimi zachowuje się, stosując takie produkty, jak: ryż, kokos, limonka, papryczka chili, imbir, czosnek. W całym kraju jako główne danie zawsze serwowany jest ryż z rozmaitymi dodatkami. Najpopularniejszy jest ryż jaśminowy, który charakteryzuje się pięknym aromatem i delikatnym smakiem. Wszelkie dodatki mięsne czy rybne przyprawia się aromatycznnymi ziołami oraz charakterystycznymi przyprawami.
2.1. Zupa ostro-kwaśna z krewetkami
Składniki:
400 g nieobranych krewetek, 1,5 l rybnego bulionu, 1 łyżka oleju roślinnego, łodyga trawy cytrynowej, zielona i czerwona papryczka chili, 1 limonka, łyżka tajskiego sosu rybnego, młoda cebulka, 1 łyżka kolendry do przybrania, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Krewetki należy obrać, a pancerzyki zachować. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pancerzyki do chwili, aż się zaróżowią. Następnie wlać bulion. Dorzucić startą skórkę z połowy limonki (wcześniej wyparzonej). Poczekać do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Wrzucić krewetki, wlać sos rybny, wycisnąć sok z limonki i gotować wszystko 5-7 minut. Doprawić do smaku. Posypać kolendrą.
2.2. Brokuły w sosie ostrygowym
Składniki:
3 brokuły,
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
3 szalotki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki wina ryżowego,
6 łyżek sosu ostrygowego,
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,
1 łyżeczka oleju chili.
Sposób przygotowania:
Brokuły należy dokładnie umyć. Zalać wrzątkiem na 30 sekund, a następnie dokładnie odsączyć z wody. W woku z olejem podsmażyć posiekane szalotki i czosnek do chwili, aż uzyskają złoty kolor. Dodać następnie brokuły i smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać wino i sos ostrygowy.
Kuchnia azjatycka jest zróżnicowana. Wiele potraw tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw, np. kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami. Jest to nurt kuchni pałacowej. Dania tajskie poprzez swoją świeżość zdobyły swoich fanów na innych kontynentach. Jest to zdrowa kuchnia, którą często serwują polskie restauracje.