Kupujesz cytryny? Sprawdź, czy to widnieje na etykiecie
Cytryna cieszy się popularnością przez cały rok, nie da się jednak ukryć, że to królowa jesieni. Podczas wybierania cytrusów w sklepie zwracamy uwagę na kolor, strukturę i aromat, warto jednak przyjrzeć się także etykiecie.
1. Uwaga na cytryny
Herbata z cytryną to absolutny klasyk wśród jesiennych napojów. Nie tylko doskonale smakuje i rozgrzewa, ale także wspomaga układ odpornościowy, poprawia trawienie i dostarcza sporą dawkę antyoksydantów.
Niewiele osób zawraca sobie głowę myciem cytryny przed przekrojeniem, a to spory błąd. Na cytrusach mogą znajdować się niebezpieczne chemikalia, dlatego warto zwrócić uwagę na etykiety.
Przed imazalilem ostrzega biotechnolog Dawid Polak, znany w sieci jako biotech.geek. W niedawnym poście na Instagramie wyjaśnia, dlaczego należy zachować ostrożność podczas wybierania cytryn.
"Na cytrynach znajduje się imazalil. To środek grzybobójczy, który został sklasyfikowany jako 'prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi'. Oznacza to, że w dużych ilościach spożycie może prowadzić do rozwoju nowotworów" - wyjaśnia biotechnolog.
W dalszej części postu zaznacza, że fungicyd znajduje się głównie na skórkach owoców, więc jego konsumpcja jest ograniczona. Warto jednak o tym pamiętać, jeśli planujemy wykorzystać skórkę w kuchni.
2. Niebezpieczeństwa związane z imazalilem
Imazalil stosuje się w celu ochrony roślin przed chorobami wywołanymi przez grzyby oraz pleśnią. W ten sposób zabezpiecza się głównie cytrusy, jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty, ale fungicyd może znaleźć się też na innych owocach i warzywach.
Badania wskazują, że spożycie produktów z pozostałościami imazalilu może prowadzić do podrażnień układu oddechowego, oczu i skóry, a w dłuższej perspektywie może mieć działanie rakotwórcze.
Choć imazalil w Unii Europejskiej został objęty restrykcjami i limitami, zawsze warto dokładnie myć owoce, nawet jeśli nie planujemy wykorzystać skórek.
Zobacz także: Oczyszcza owoce z pestycydów. Sama woda tu nie pomoże
3. Myj przed jedzeniem
Dla bezpieczeństwa Dawid Polak zaleca regularne oczyszczanie cytrusów. Jak podaje, toksyczna dawka dla dorosłego mężczyzny o wadze 70 kg wynosi ponad 333 jednostki.
"Aby usunąć szkodliwe substancje ze skórki owoców, należy je dokładnie umyć ciepłą wodą z użyciem szczoteczki, a opcjonalnie płynu do mycia naczyń, który po spłukaniu nie stanowi zagrożenia. Owoce o grubszej skórce, jak grejpfruty, można dodatkowo sparzyć wrzątkiem, co skuteczniej usuwa imazalil" - radzi na Instagramie.
Nieco inaczej warto postąpić, gdy skórka cytrusów trafi do wypieków lub dań. W tej sytuacji owoce należy wypłukać w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym, a następnie umyć je w roztworze sody oczyszczonej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl