Trwa ładowanie...

Kurczak na sałacie

Wzorcowa i smaczna potrawa niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Pierś z kurczaka to jedno z najlepszych źródeł zwierzęcego białka dostarczającego większość z niezbędnych aminokwasów egzogennych. Ta część drobiu wspomaga proces budowania tkanki mięśniowej, daje długotrwałe uczucie sytości i zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego jest tak pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka,

  • główka sałaty,

  • 4 pomidory,

  • 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych,

  • 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g,

  • przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.



Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.

Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie256,50 kcal
Białka47,10 g
Tłuszcze3,95 g
Cholesterol120,00 mg
Węglowodany9,60 g
Błonnik2,15 g
Witamina C34,00 mg
Witamina A237,00 µg

Komentarz

Dodatek kolorowych warzyw przyprawionych ziołami i jogurtem zamiast majonezu, śmietany lub oliwy czyni to danie jeszcze bardziej dietetycznym i wzbogaca je w wapń. Pomidory dostarczają mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie i zapobiegającego kurczom mięśni. Ogórek ma w swoim składzie głównie wodę, dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczny. Z kolei sałata dostarcza kwasu foliowego – związku szczególnie cennego dla przyszłych mam.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Kurczak na sałacie
Kurczak na sałacie
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.