Kurczak na sałacie
Wzorcowa i smaczna potrawa niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Pierś z kurczaka to jedno z najlepszych źródeł zwierzęcego białka dostarczającego większość z niezbędnych aminokwasów egzogennych. Ta część drobiu wspomaga proces budowania tkanki mięśniowej, daje długotrwałe uczucie sytości i zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego jest tak pożądanym składnikiem diety odchudzającej.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka,
- główka sałaty,
- 4 pomidory,
- 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych,
- 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g,
- przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw. Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 256,50 kcal |
Białka | 47,10 g |
Tłuszcze | 3,95 g |
Cholesterol | 120,00 mg |
Węglowodany | 9,60 g |
Błonnik | 2,15 g |
Witamina C | 34,00 mg |
Witamina A | 237,00 µg |
Komentarz
Dodatek kolorowych warzyw przyprawionych ziołami i jogurtem zamiast majonezu, śmietany lub oliwy czyni to danie jeszcze bardziej dietetycznym i wzbogaca je w wapń. Pomidory dostarczają mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie i zapobiegającego kurczom mięśni. Ogórek ma w swoim składzie głównie wodę, dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczny. Z kolei sałata dostarcza kwasu foliowego – związku szczególnie cennego dla przyszłych mam.