Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kurczak na sałacie

Avatar placeholder
14.03.2017 17:41
Kurczak na sałacie
Kurczak na sałacie

Wzorcowa i smaczna potrawa niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Pierś z kurczaka to jedno z najlepszych źródeł zwierzęcego białka dostarczającego większość z niezbędnych aminokwasów egzogennych. Ta część drobiu wspomaga proces budowania tkanki mięśniowej, daje długotrwałe uczucie sytości i zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego jest tak pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka,

  • główka sałaty,

  • 4 pomidory,

  • 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych,

  • 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g,

  • przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.

Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie256,50 kcal
Białka47,10 g
Tłuszcze3,95 g
Cholesterol120,00 mg
Węglowodany9,60 g
Błonnik2,15 g
Witamina C34,00 mg
Witamina A237,00 µg

Komentarz

Dodatek kolorowych warzyw przyprawionych ziołami i jogurtem zamiast majonezu, śmietany lub oliwy czyni to danie jeszcze bardziej dietetycznym i wzbogaca je w wapń. Pomidory dostarczają mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie i zapobiegającego kurczom mięśni. Ogórek ma w swoim składzie głównie wodę, dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczny. Z kolei sałata dostarcza kwasu foliowego – związku szczególnie cennego dla przyszłych mam.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze