Leczo – jak je przygotować i z czym zjeść. Przepisy

Leczo to tradycyjne węgierskie danie, jedno z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni węgierskiej. Przygotowuje się je z papryki i cebuli, które są duszone na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku, podsmażonej cebulki i mielonej słodkiej papryki.

Leczo – jak je przygotować i z czym zjeść. PrzepisyLeczo – jak je przygotować i z czym zjeść. Przepisy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest leczo?

Leczo to węgierska potrawa, która jest popularna w wielu krajach, także w Polsce. Jego bazą są warzywa, takie jak pomidory i świeża papryka oraz cebula. Ponieważ istnieje wiele przepisów i wariacji na jego temat, można jeść zarówno tradycyjne leczo ze smalcem, wędzoną słoniną i podsmażoną cebulą, które są doprawione papryką w proszku, jak i leczo z kiełbasą czy leczo z kurczakiem. Popularne jest także leczo z dodatkiem mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę i duszonego po podsmażeniu. Dodaje się także bekon oraz wątróbkę.

Znane są także wersje wegetariańskie leczo, takie jak leczo z kabaczkiem, leczo z cukinii czy bakłażanów, leczo z pieczarkami. Czasem leczo, ponieważ zawiera cieciorkę, soczewicę czy fasolę, przypomina chili sin carne (to wegetariańska wersja chili con carne).

Jakie przyprawy do leczo? Najczęściej jest to sól i pieprz, czosnek, słodka papryka, ale i papryka wędzona oraz ostra. W niektórych przepisach pojawia się także liść laurowy czy tymianek. Jak widać jest komponowane według własnego uznania.

Z czym jeść leczo? Tradycyjne leczo na Węgrzech jest dodatkiem do potraw mięsnych, ale i samodzielną potrawą. Można je jeść z ryżem oraz pieczywem, rzadziej z makaronem czy kaszą. Niekiedy do potrawy dodaje się też ryż, który zagęszcza potrawę.

Kaloryczność i właściwości odżywcze leczo

Zarówno leczo z kiełbasą, jak i leczo wegetariańskie jest źródłem witamin i składników mineralnych, głównie witaminy A, witaminy E i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) oraz potasu, fosforu, żelaza i cynku. Leczo wegetariańskie cechuje się wyższą zawartością miedzi i niższą zawartością sodu.

Potrawa zasadniczo jest niskokaloryczna, przy czym leczo wegetariańskie ma nie tylko mniejszą kaloryczność, ale i zawiera mniej kwasów tłuszczowych (nasyconych) i brak w nim cholesterolu. Poza tym ma też więcej błonnika pokarmowego. Jest polecane dla osób dbających o sylwetkę i odchudzających się, ale również chorych na cukrzycę oraz zmagających się z problemami układu sercowo-naczyniowego.

Leczo, które zawiera mięso duszone drobiowe, zawiera mniejszą ilość tłuszczu niż danie z podsmażaną wieprzowiną, bekonem czy smażoną kiełbasą.

Jeśli chodzi o kaloryczność, najlepiej do potrawy podawać pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy lub dziki raz oraz gruboziarniste kasze.

Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą

Aby zrobić leczo z kiełbasą i cukinią, trzeba przygotować:

  • 3 papryki czerwone lub czerwoną, zielona i żółtą,
  • 250 g kiełbasy,
  • cebulę,
  • 2 cukinie,
  • ząbek czosnku
  • łyżkę smalcu lub oleju,
  • przecier pomidorowy lub passatę (500 ml),
  • przyprawy: sól i zmielony pieprz, paprykę słodką w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

W szerokim garnku, na podgrzanym tłuszczu, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę smażyć razem, przez kilka minut, często mieszając. Następnie dorzucić pokrojoną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę (pokrojoną w paski lub kostkę), a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kolejnych kilka minut. Następnie dodać przyprawy oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszając, smażyć całość kolejne kilka minut. Na koniec wlać przecier pomidorowy lub passatę pomidorową, zagotować, przykryć i gotować jeszcze kilka minut.

Jak zrobić leczo wegetariańskie?

Jak zrobić leczo warzywne? Najlepiej dodać do niego dużo warzyw. Doskonałe jest na przykład domowe leczo nie tylko z papryką, pomidorami i cebulą, ale również cukinią, bakłażanem i pieczarkami. Aby je przygotować, trzeba:

  • przez kilka minut w dużym, szerokim garnku smażyć na oliwie pokrojoną w paski lub kostkę paprykę (3 czerwone lub czerwona, zielona i żółtą) oraz cebulę,
  • dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na plasterki pieczarki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana i smażyć warzywa przez około 10, od czasu do czasu mieszając,
  • dodać przyprawy: sól i pieprz, ale również paprykę słodką i nieco ostrej. Można również wsypać trochę papryki wędzonej. Smażyć przez 2 minuty,
  • dodać pomidory: sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, pozbawione szypułek oraz nasion, pokrojone w kostkę,
  • dodać passatę pomidorową lub przecier pomidorowy (około 500 ml). Gotować kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cukrem.To dobry przepis na danie obiadowe, ale i leczo do słoików.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka