Trwa ładowanie...

Zatrważający wzrost udarów. Lekarka mówi, co za nim stoi

 Patrycja Pupiec
25.08.2023 14:23
Najgorszy wybór - krótka droga do udaru mózgu
Najgorszy wybór - krótka droga do udaru mózgu (Getty Images)

Udar mózgu to główny powód niepełnosprawności na świecie i druga najczęstsza przyczyna zgonu. Lekarka wskazuje, że ograniczenie dwóch składników w diecie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru. Z czego warto zrezygnować?

spis treści

1. Uwaga na cukier w diecie

Przez ostatnie 17 lat - jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - liczba udarów mózgu wzrosła o 50 proc. Obecnie szacuje się, że jedna na cztery osoby dozna udaru w ciągu swojego życia.

Udarowi sprzyja palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Do czynników ryzyka zaliczyć można również brak aktywności fizycznej i niezdrową dietę, która może prowadzić do przyrostu masy ciała.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Spożywanie potencjalnie szkodliwych składników może zwiększać ryzyko udaru, o czym przypomina lekarka dr Deborah Lee. Ekspertka wskazuje dwa składniki, których należy unikać w trosce o zdrowie układu krążenia.

Dr Lee podkreśla, że dowody naukowe wskazują, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko udaru.

Lekarka powołuje się na badania opublikowane na początku 2023 roku w czasopiśmie BMC Medicine, z których wynika, że każde 5-procentowe zwiększenie całkowitego spożycia kalorii pochodzących z tzw. wolnych cukrów, wiąże się z 10-procentowym wzrostem ryzyka udaru.

- Wolnych cukrów, czyli wszystkich cukrów dodawanych do żywności przez producentów. Chodzi m.in. miód, syrop i wszelkie soki owocowe, ale nie o cukry występujące naturalnie w owocach, warzywach oraz nabiale - wyjaśnia lekarka w rozmowie z express.co.uk.

Żywność bogata w cukier wiąże się nie tylko z ryzykiem udaru, ale także prowadzi do otyłości, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia, dlatego ekspertka zaleca, by podczas zakupów, wybierać produkty o niższej zawartości cukru.

2. Warto rozważyć zdrowsze zamienniki

Drugim składnikiem, na jaki zwraca uwagę dr Lee, jest sól. Specjalistka przypomina, że sól wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi, czyli jednej z przyczyn udaru.

- Zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko pęknięcia naczynia krwionośnego w mózgu, co może skutkować krwotokiem mózgowym i udarem - tłumaczy lekarka.

Ekspertka przypomina, że sól często jest ukryta w żywności, a przeciętny dorosły spożywa dwa razy więcej niż zalecana dzienna dawka 5 gramów .

Dr Lee wskazuje także na przegląd badań medycznych opublikowany w BMJ w 2022 roku, który wykazał, że stosowanie substytutów soli, które zawierają mniej chlorku sodu i więcej potasu, obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi, co wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu oraz zawału serca o 11 proc.

Specjalistka w trosce o poziom ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych zaleca przejście na dietę DASH. Ten jeden z najzdrowszych jadłospisów może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Drugim rozwiązaniem dietetycznym, o jakim wspomina lekarka, jest dieta śródziemnomorska, która kładzie nacisk na bogactwo owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów, a przy tym ograniczenie spożywania żywności przetworzonej oraz mięsa.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze