Zatrważający wzrost udarów. Lekarka mówi, co za nim stoi
Udar mózgu to główny powód niepełnosprawności na świecie i druga najczęstsza przyczyna zgonu. Lekarka wskazuje, że ograniczenie dwóch składników w diecie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru. Z czego warto zrezygnować?
1. Uwaga na cukier w diecie
Przez ostatnie 17 lat - jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - liczba udarów mózgu wzrosła o 50 proc. Obecnie szacuje się, że jedna na cztery osoby dozna udaru w ciągu swojego życia.
Udarowi sprzyja palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Do czynników ryzyka zaliczyć można również brak aktywności fizycznej i niezdrową dietę, która może prowadzić do przyrostu masy ciała.
Spożywanie potencjalnie szkodliwych składników może zwiększać ryzyko udaru, o czym przypomina lekarka dr Deborah Lee. Ekspertka wskazuje dwa składniki, których należy unikać w trosce o zdrowie układu krążenia.
Dr Lee podkreśla, że dowody naukowe wskazują, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko udaru.
Lekarka powołuje się na badania opublikowane na początku 2023 roku w czasopiśmie BMC Medicine, z których wynika, że każde 5-procentowe zwiększenie całkowitego spożycia kalorii pochodzących z tzw. wolnych cukrów, wiąże się z 10-procentowym wzrostem ryzyka udaru.
- Wolnych cukrów, czyli wszystkich cukrów dodawanych do żywności przez producentów. Chodzi m.in. miód, syrop i wszelkie soki owocowe, ale nie o cukry występujące naturalnie w owocach, warzywach oraz nabiale - wyjaśnia lekarka w rozmowie z express.co.uk.
Żywność bogata w cukier wiąże się nie tylko z ryzykiem udaru, ale także prowadzi do otyłości, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia, dlatego ekspertka zaleca, by podczas zakupów, wybierać produkty o niższej zawartości cukru.
2. Warto rozważyć zdrowsze zamienniki
Drugim składnikiem, na jaki zwraca uwagę dr Lee, jest sól. Specjalistka przypomina, że sól wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi, czyli jednej z przyczyn udaru.
- Zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko pęknięcia naczynia krwionośnego w mózgu, co może skutkować krwotokiem mózgowym i udarem - tłumaczy lekarka.
Ekspertka przypomina, że sól często jest ukryta w żywności, a przeciętny dorosły spożywa dwa razy więcej niż zalecana dzienna dawka 5 gramów .
Dr Lee wskazuje także na przegląd badań medycznych opublikowany w BMJ w 2022 roku, który wykazał, że stosowanie substytutów soli, które zawierają mniej chlorku sodu i więcej potasu, obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi, co wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu oraz zawału serca o 11 proc.
Specjalistka w trosce o poziom ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych zaleca przejście na dietę DASH. Ten jeden z najzdrowszych jadłospisów może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Drugim rozwiązaniem dietetycznym, o jakim wspomina lekarka, jest dieta śródziemnomorska, która kładzie nacisk na bogactwo owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów, a przy tym ograniczenie spożywania żywności przetworzonej oraz mięsa.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl