Lemoniada jal-jeera, czyli naturalny spalacz tłuszczu
Głównym składnikiem tego orzeźwiającego napoju jest kumin, czyli kmin rzymski. To jedna z najstarszych aromatycznych przypraw, powszechnie używana w kuchni orientalnej. Kmin często jest mylony z kminkiem, jednak tak naprawdę poza nazwą nie mają ze sobą nic wspólnego.
Aromatyczna przyprawa jest ceniona głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zawiera bowiem witaminy C, E i z grupy B, żelazo, fosfor, mangan, wapń, flawonoidy oraz olejek eteryczny.
Kmin można kupić w całości lub sięgnąć po mieloną przyprawę. Jej charakterystyczny smak i zapach świetnie komponuje się z wieloma daniami. Kumin wchodzi w skład mieszanki curry.
1. Skuteczny w walce ze zbędnymi kilogramami
Badania wykazały, że kmin rzymski przyspiesza metabolizm i poprawia wydzielanie enzymów, które rozkładają tłuszcze, glukozę i węglowodany. Irańscy lekarze przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział 88 kobiet z nadwagą i otyłością. Podzielono je na dwie grupy. Przez trzy miesiące uczestniczki były pod opieką dietetyków i jadły o 500 kalorii dziennie mniej niż dotychczas.
Dodatkowo, jednak grupa dodawała dwa razy dziennie trzy gramy zmielonego kminu rzymskiego do jogurtu, grupa kontrolna spożywała taką samą ilość jogurtu bez kuminu. Okazało się, że kobiety które codziennie stosowały przyprawę, schudły ponad kilogram więcej od pozostałych i straciły trzy razy więcej tkanki tłuszczowej.
2. Moc korzyści dla zdrowia
Na tym jednak zalety kminu rzymskiego się nie kończą. Dzięki zawartości flawonoidów obniża on również poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwirusowo. Włączenie tej przyprawy do codziennej diety wzmacnia odporność. Kumin korzystnie wpływa na kondycję żył, usprawnia pracę serca i układ oddechowy.
Działa też wykrztuśnie, dlatego jest też zalecany jako środek wspomagający leczenie przeziębienia. Działa napotnie, żółciopędnie, przeciwreumatycznie, antyseptycznie i moczopędnie.
Łagodzi ciążowe nudności, pomaga na problemy ze snem, a z uwagi na to, że pobudza laktację, polecany jest dla matek karmiących piersią. Po kmin rzymski powinny również sięgnąć osoby zestresowane i pobudzone, ponieważ działa on uspokajająco oraz relaksująco, obniżając poziom kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu.
W medycynie naturalnej kumin stosowany jest także jako środek wiatropędny, antygrzybiczny i przeciwbakteryjny. Korzystnie wpływa na płuca, jest bezpieczny dla astmatyków. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Większa ilość kminu zalecana jest w przypadku osób ze słabym łaknieniem oraz kobiet, które skarżą się na nieregularne miesiączki.
3. Orzeźwiająca lemoniada jal-jeera
Jar jeera to rodzaj lemoniady z cytryną lub limonką, miętą, imbirem, odrobiną cukru i oczywiście kuminem. W lecie doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, natomiast w zimie, po lekkim podgrzaniu, może służyć jako środek wzmacniający odporność. Miksturę można stosować jako uzupełnienie kuracji odchudzającej - oczyszcza z toksyn, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i ułatwia gubienie zbędnych kilogramów.
3.1. Składniki:
- trzy szklanki wody (gazowanej lub niegazowanej),
- pęczek świeżej mięty,
- łyżeczka ziaren kminu rzymskiego,
- cytryna lub limonka,
- szczypta soli kamiennej,
- szczypta czarnego pieprzu,
- łyżeczka brązowego cukru,
- szczypta mielonego imbiru.
Ziarna kuminu upraż na suchej patelni, uważając jednak by ich nie przypalić. Następnie utrzyj je w moździerzu na pył. Z cytryny lub limonki wyciśnij sok. Cukier i sól rozetrzyj z sokiem, tak by się rozpuściły. Miętę opłucz i odsącz, a potem posiekaj albo porozrywaj palcami. Do dzbanka przełóż kumin, pieprz, imbir, miętę i zalej wodą. Dodaj sok z solą i cukrem, wymieszaj.