Lepiej unikać ich rano. Żołądek może cierpieć przez cały dzień
Pomidory są jednymi z najbardziej ulubionych warzyw w Polsce i doskonale sprawdzają się w różnych potrawach. Są niezastąpione jako składnik zup, przecierów, a także jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ich smak jest niepowtarzalny, a dodatkowo posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy zaczynać dnia od spożywania pomidorów.
1. Unikaj pomidorów na czczo
Pomidory są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Zawierają witaminy A, C, K, B6, a także takie minerały jak cynk, żelazo, potas, miedź, mangan. W pomidorach znajdziemy również beta-karoten.
Co więcej, są źródłem likopenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Warto wiedzieć, że najwięcej tego cennego przeciwutleniacza zawierają pomidory poddane obróbce termicznej, na przykład w formie przecieru, koncentratu pomidorowego czy ketchupu.
Te smaczne, czerwone warzywa mają pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów i zawału serca, opóźniają proces starzenia, niszczą wolne rodniki i stymulują produkcję kolagenu.
Pomidory są szczególnie polecane dla pacjentów z chorobami oczu, osób chorujących na cukrzycę, dzieci oraz kobiet w ciąży. Są bogate w błonnik pokarmowy i nie zawierają zbyt dużej ilości kalorii, dlatego doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej.
Jednak nie zawsze spożywanie pomidorów jest korzystne dla naszego zdrowia. Osoby, które regularnie przyjmują leki przeciwzakrzepowe, pacjenci z anemią wynikającą z niedoboru kwasu foliowego i żelaza powinni zachować ostrożność przy spożywaniu pomidorów. Zawarte w nich taniny mogą w nadmiarze ograniczać prawidłowe wchłanianie żelaza.
Zawartość tanin w pomidorach sprawia, że spożywanie ich na śniadanie nie jest dobrym pomysłem, zwłaszcza dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Jeżeli ktoś cierpi na wrzody żołądka lub refluks żołądkowo-przełykowy, zdecydowanie powinien unikać jedzenia pomidorów na czczo. Taniny mogą zwiększać kwasowość w żołądku, podrażniać jego ściany i nasilać dolegliwości bólowe, odczuwanie zgagi, mdłości i uczucie pieczenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl