Trwa ładowanie...

"Lepszy miód" dla sercowców. Przeciwdziała arytmii, obniża ciśnienie

Avatar placeholder
Milena Górecka 26.03.2024 12:51
Słodki tandem dla serca, ogromne wsparcie dla sercowców
Słodki tandem dla serca, ogromne wsparcie dla sercowców (Getty Images)

Mimo że ziołomiody są kaloryczne, uznaje się je za "lepsze miody" i superfoods. Ich spożycie wzmacnia odporność organizmu i wspiera proces leczenia wielu dolegliwości. Sercowcom najbardziej poleca się słodki ziołomiód z głogiem - "matkę serca". Jakie ma właściwości?

spis treści

1. Czym jest ziołomiód?

Miód dzięki zawartości m.in. choliny i potasu działa regulująco na pracę serca, zwiększa jego wydolność i siłę skurczu. Kiedy w procesie produkcji miodu pszczołom podaje się specjalną pożywkę na bazie cukru i ekstraktu z ziół (wytworzonych z roślin, które w naturalnych warunkach nie mogą zostać użyte przez pszczoły do produkcji miodu), powstaje ziołomiód.

Ma właściwości typowe dla miodu, ale zawiera również wiele dodatkowych mikro i makroelementów oraz substancji aktywnych. Ziołomiody charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi i antymikrobiologicznymi. Skutecznie zwalczają bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne.

Zobacz film: "Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?"

2. Ziołomiód z głogiem. Dla sercowców

Ziołomiodów jest na półkach sklepów ze zdrową żywnością całkiem sporo. Do wyboru jest ziołomiód sosnowy, pokrzywowy, tymiankowy, aloesowy, aroniowy, malinowy, macierzankowy, melisowy i głogowy.

Każdy z nich ma nieco inne właściwości — głóg przoduje na polu sercowym. Oznacza to, że:

  • przeciwdziała arytmii,
  • zwiększa siłę skurczu i zmniejsza jego częstotliwość,
  • rozszerza arterie wieńcowe i naczynia mózgowe,
  • przyczynia się do lepszego ukrwienia i dotlenienia mięśnia sercowego,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • zmniejsza poziom lipidów i cholesterolu we krwi,
  • zapobiega otłuszczaniu i zwyrodnieniu mięśnia sercowego,
  • przyspiesza rekonwalescencję po zawale.

Działa również uspokajająco i relaksująco.

3. Jak spożywać ziołomiód?

Ziołomiód ma postać gęstego, lepkiego syropu. Najczęściej używa się go na dwa sposoby:

3.1. Dodatek do napojów

Wystarczy rozpuścić łyżeczkę ziołomiodu w ciepłej, ale nie gorącej wodzie — w ten sposób zachowamy jego właściwości zdrowotne. Można również dodać go do herbaty ziołowej lub zielonej, pamiętając o tym, że napój nie może być zbyt gorący.

3.2. Element posiłków

Ziołomiód może być smacznym dodatkiem do porannej owsianki, jogurtu czy chleba. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sosów do sałatek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze