Trwa ładowanie...

Najcenniejszy z miodów. Działa antyrakowo, regeneruje wątrobę

Avatar placeholder
15.05.2024 07:06
Bardzo wyjątkowy smak i działanie prozdrowotne to coś, co wyróżnia miód z gryki zwyczajnej
Bardzo wyjątkowy smak i działanie prozdrowotne to coś, co wyróżnia miód z gryki zwyczajnej (Getty Images)

Chociaż zalet zdrowotnych miodu jest mnóstwo, to rzepakowy, akacjowy czy spadziowy cechują się innymi wartościami. Podobnie jest z wyjątkowym miodem gryczanym, który ma od nich inny smak, wygląd, a także w nieco inny sposób oddziałuje na nasze zdrowie. Dlaczego wyróżnia się na tle innych gatunków?

spis treści

1. Najlepsze cechy miodu gryczanego

Miód gryczany różni się znacznie od miodu wielokwiatowego. Ma ciemną, brunatną barwę oraz intensywny i ostrzejszy smak. Jednak nie tylko to świadczy o jego wyjątkowym charakterze.

Prawdziwy gryczany miód zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, mangan, wapń, krzem i potas. Możemy w nim znaleźć także bogactwo związków organicznych, do których należą proenzymy i enzymy, takie jak fosfatazy, inwertazy oraz liczne polifenole o działaniu przeciwnowotworowym. Są one korzystne także dla układu sercowo-naczyniowego.

Mały słoiczek miodu gryczanego możemy kupić już za ok. 25 zł. W domu powinniśmy przechowywać go w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Zobacz film: "Irlandzki miód wrzosowy tak dobry jak miód manuka"

Dojrzały miód się nie psuje, ale może się rozwarstwić (co nie zmienia jego wartości dla naszego zdrowia). Jego właściwości obniżają za to wyższe temperatury. W temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza rozpadowi ulegają drogocenne enzymy i związki biologiczne, a to wszakże one są w miodzie najcenniejsze. Należy dodatkowo uważać, gdyż miodu nie powinno się podawać niemowlętom. Uważać na niego muszą także cukrzycy - szczególnie gryczany zawiera dużo cukrów prostych.

2. Na co pomaga miód gryczany?

Warto pamiętać, że najwięcej wartości miód zachowuje, gdy podajemy go "na zimno". Ten gryczany jest naturalnym antybiotykiem - to nie przypadek, że stężały miód się nie psuje. Nie jest to tylko zasługą dużego stężenia cukru, ale też bakteriostatycznych substancji w nim zawartych,

  • Oprócz tego miód gryczany:

  • wzmacnia naczynia krwionośne i serce,

  • wspomaga prawidłową pracę żołądka - tu jednak warto zachować zdrowy umiar z "dawkowaniem", ponieważ nadmiar cukrów może prowadzić do dyskomfortu trawiennego,
  • polifenole w nim zawarte mają działanie przeciwnowotworowe,
  • wspomaga pracę i regenerację wątroby,
  • wzmacnia kości,
  • poprawia kondycję skóry i cery, również w przypadku stosowania zewnętrznego.

Warto pamiętać, że miód można stosować też jako składnik peelingów i maseczek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze