Trwa ładowanie...

Ma mało cholesterolu i nie prowadzi do miażdżycy. Można jeść bez obaw

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 02.05.2023 13:51
Chude białe mięso bez obaw mogą jeść nawet osoby z zaburzeniami lipidowymi
Chude białe mięso bez obaw mogą jeść nawet osoby z zaburzeniami lipidowymi (Pixabay)

Mięso może być cennym źródłem witamin, minerałów oraz białka i zdrowych tłuszczów nawet dla osób zagrożonych chorobami serca czy cierpiących na hipercholesterolemię. Te gatunki można jeść bez obaw o poziom cholesterolu LDL.

spis treści

1. Powodują odkładanie się płytki miażdżycowej

W Polsce z hipercholesterolemią zmaga się aż 60 proc. dorosłej populacji, tymczasem to dobrze poznany czynnik chorób sercowo-naczyniowych będących główną przyczyną zgonów Polaków.

Cholesterol przemieszcza się przez krwiobieg dzięki białkom o nazwie lipoproteiny – o małej gęstości (LDL), i lipoproteinom o dużej gęstości (HDL). Gdy w organizmie przeważa cholesterol HDL, zaczyna gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, zmniejszając światło żył, a nawet całkowicie je blokując. W taki sposób może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu.

Zobacz film: "Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom cholesterolu"

Negatywny wpływ na lipidogram mają używki, w tym alkohol, brak aktywności fizycznej czy stres. Najczęściej jednak winna jest dieta obfitująca w produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukier, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Te drugie to nienasycone kwasy tłuszczowe, które w procesie przemysłowym poddane zostały uwodornieniu w celu przedłużenia trwałości.

2. Jedz nawet na diecie. Najzdrowsze gatunki mięs

Tłuszcze nasycone z kolei znajdziemy w tłustym czerwonym mięsie, smalcu czy łoju wołowym, w nabiale i maśle. Obecne są też w oleju palmowym i kokosowym, które bywają składnikami produktów przetworzonych.

Chude czerwone mięso również może zawierać niewielką ilość tłuszczów nasyconych i cholesterolu
Chude czerwone mięso również może zawierać niewielką ilość tłuszczów nasyconych i cholesterolu (Pixabay)

Jeśli jednak sięgniemy po mięsa chude, nie ma powodu do obaw o tłuszcze nasycone czy cholesterol. Wówczas można spożywać nawet 150-170 g chudego mięsa dziennie, pamiętając, by zrezygnować ze smażenia, frytury czy tłustych dodatków.

Do najchudszych mięs zalicza się m.in.:

  • mięso z kurczaka lub indyka – w 100 g filetu z kurczaka znajduje się zaledwie 85 mg cholesterolu i jeden gram kwasów tłuszczowych nasyconych; dla porównania w karkówce wieprzowej obecna jest się ponad czterokrotnie większa ilość tłuszczów nasyconych i niemal 100 mg cholesterolu,
  • ryby – tłuste ryby morskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3, które mają zbawienny wpływ na serce, dlatego powinny pojawiać się w naszym menu co najmniej dwa razy w tygodniu w porcjach 100-1500 g,
  • polędwicę wieprzową – choć należy do czerwonych mięs, może być spożywana w umiarkowanych ilościach – 100 g mięsa zawiera 73 mg cholesterolu i niewiele ponad jeden gram kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • polędwicę wołową – również należy do mięs chudych, po które sporadycznie można sięgać – 100 g mięsa zawiera 51 mg cholesterolu i ponad pięć gramów tłuszczów nasyconych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze