Trwa ładowanie...

Ma rakotwórczy potencjał. Ekspert ostrzega przed tym popularnym dodatkiem

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 02.05.2024 20:24
Uważaj z czym robisz kanapki. Najgorsze dodatki do pieczywa
Uważaj z czym robisz kanapki. Najgorsze dodatki do pieczywa (Getty Images)

Już sam wybór pieczywa może mieć istotny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli zjadamy je w dużych ilościach, bazując głównie na białej mące. Sytuację może pogorszyć nieodpowiednie smarowidło, słodkie dodatki, a nawet warzywa.

spis treści

1. Uważaj, co kładziesz na chleb

Dla wielu Polaków pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Sięgamy po nie niemal przy każdym posiłku, co potwierdzają dane GUS-u - przeciętny Polak zjada w ciągu roku prawie 36 kg pieczywa.

Niestety wiele osób wybiera tylko pieczywo z białej mąki, rezygnując ze znacznie zdrowszych wypieków pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem błonnika, a także cynku, fosforu, żelaza i magnezu.

Zobacz film: "Które pieczywo jest najzdrowsze?"

Warto pamiętać, że białe pieczywo to źródło soli, której nadmiar sprzyja nadciśnieniu oraz węglowodanów, które mogą wpływać na skoki cukru (może to być szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycę lub stanem przedcukrzycowym).

Winowajcą jest też gluten (białko zawarte w zbożach). Osoby, które go nie tolerują mogą mieć poważne reakcje po spożyciu produktów zbożowych.

Przetworzone czerwone mięso to jeden z najgorszych dodatków do chleba
Przetworzone czerwone mięso to jeden z najgorszych dodatków do chleba (Getty Images)

Przysłowiowej oliwy do ognia możemy jeszcze dolać, wybierając niezdrowe dodatki do kanapek. Jeśli na chlebie ląduje najczęściej przetworzone mięso, żółty ser czy słodzone dżemy, stwarzamy poważne ryzyko dla zdrowia.

2. Bomba tłuszczu

Zaszkodzić możemy sobie już a wstępie, wybierając nieodpowiednie smarowidło. Popularna w Polsce margaryna powstaje z oleju roślinnego, zawiera mało tłuszczów nasyconych i nie ma w niej cholesterolu. Jednak ze względu na fakt, że w procesie produkcji płynny olej roślinny jest utwardzany, znajduje się w niej dużo tłuszczów trans.

Takie tłuszcze podnoszą poziom "złego" cholesterolu i obniżają poziom "dobrego", który chroni przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych.

Z kolei masło jest bogate w zatykający naczynia krwionośne tłuszcz nasycony oraz cholesterol, który zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

W kontekście szkodliwych tłuszczów nie należy zapominać o wędlinach, bez których wiele osób nie wyobraża sobie śniadania. Przetworzone czerwone mięso, które nie tylko ma potencjał rakotwórczy, ale jest źródłem szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.

- Jeśli nie będziemy czytać etykiet, możemy sobie zafundować podwójną dawkę takich tłuszczów, bo wędliny mają też nierzadko dodatki w postaci tłuszczu wieprzowego - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Wędliny to także źródło zabójczej dla serca soli oraz szkodliwych konserwantów i polepszaczy.

3. Za dużo cukru

Słodkie dodatki to także kiepski wybór. Choć świeży chleb posmarowany masłem, z dodatkiem konfitury czy dżemu może być bardzo smaczny, nie należy do najzdrowszych.

Gotowe dżemy i marmolady to przede wszystkim źródło cukru, a wiele z nich jest dodatkowo dosładzanych.

Tymczasem cukier ma najsilniejsze działanie prozapalne spośród wszystkich składników obecnych w produktach spożywczych. Jego nadmiar, podobnie jak nadmiar soli, jest zabójczy dla organizmu. Może przyczyniać się m.in. do cukrzycy, dny moczanowej, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, a także raka.

Jeśli już się decydujemy na takie smarowidła, wybierajmy te, które te zawierające wyłącznie naturalne cukry z owoców lub przygotujmy je sami.

Etykiety takich produktów warto też czytać z innego powodu. Zdarza się, że w składzie znajdziemy też konserwanty.

4. Albo pomidor albo ogórek

Okazuje się, że problematyczne mogą być także warzywa. Chodzi m.in. o popularne połączenie pomidora z ogórkiem. Świeże ogórki zawierają askorbinazę - enzym, który utlenia witaminę C z pomidorów.

Podobna sytuacja dotyczy łączenia warzyw z serami. Chodzi przede wszystkim o jeden z najbardziej popularnych dodatków śniadaniowych, czyli twarożek.

Łączenie go z pomidorem to nie jest najlepszy pomysł. Twaróg to źródło wapnia, a pomidor zawiera silne działające kwasy. Skutkiem takiego połączenia jest reakcja, której produktem są nierozpuszczalne kryształki soli mineralnych. Mogą się one odkładać w stawach, powodując dolegliwości bólowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze