Mają działanie antyrakowe i obniżają cholesterol. Większość nie docenia ich właściwości

Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Doskonale wpływają nie tylko na kondycję mózgu, ale i serca. Orzechy włoskie zawierają najwięcej ze wszystkich rodzajów orzechów - kwasu alfa-linolenowego (ALA), który ma silne właściwości przeciwutleniające.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health wykazali, że osoby żyjące dłużej regularnie jedzą orzechy włoskieNaukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health wykazali, że osoby żyjące dłużej regularnie jedzą orzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Poprawiają kondycję jelit i odporność

Badania naukowców z King's College London wykazały, że spożywanie orzechów może bardzo korzystnie wpływać na jelita. To zasługa wysokiej zawartości dobrych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który jest pożywką dla mikrobioty jelitowej. Od dawna naukowcy wskazują, że znajdująca się w jelitach flora bakteryjna odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu odporności.

Lista korzyści związanych z regularnym sięganiem po orzechy włoskie jest długa. Zawierają m.in. witaminę E, mangan, witaminę B6, fosfor, witaminę B1,cynk i żelazo. Są polecane m.in. w diecie mężczyzn starających się o dziecko, bo mają poprawiać jakość nasienia.

Mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów

W jednym z badań wykazano, że osoby, które pięć razy w tygodniu zjadały garść orzechów włoskich, arachidowych lub laskowych miały o 20 proc. niższe ryzyko rozwoju nowotworów.

Przepis na orzechową kawę według Otylii Jędrzejczak

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych © Getty Images

Naukowcy wskazują, że orzechy włoskie mają właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości kwasów omega-3, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA). Zaledwie pięć sztuk orzechów włoskich zaspokajają dziennie zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3.

W 30 g orzechów włoskich jest ok. 2,7 g kwasu alfa-linolenowego - niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować, tylko musi go pozyskiwać z pożywienia. Kwas alfa-linolenowy pomaga m.in. w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei zawarty w orzechach włoskich magnez ogranicza ryzyko arytmii serca.

Uwaga na kaloryczności

Nie można zapominać, że orzechy są ciężkostrawną przekąską, ale mają niski indeks glikemiczny IG=15 i na długo dają uczucie sytości. 100 gramów orzechów włoskich to ok. 654 kalorie.

W związku z tym orzechy włoskie są dobre nawet dla osób, które walczą z nadwagą, jak zawsze kluczowy jest umiar. Najlepszych rozwiązaniem jest regularne spożywanie kilku-kilkunastu sztuk tych orzechów dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka