3 z 9Cechy dobrego majonezu
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów majonezu. Jak wybrać najlepszy? Dietetyk Emilia Kołodziejska twierdzi, że większość dostępnych w sprzedaży majonezów ma nie najlepszy skład.
– Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385 EDTA, czyli sól wapniowo-disosodową). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne.
Czy można w takim razie kupić dobry majonez? – Najlepiej sięgać po majonez ze sklepów ze zdrową żywnością lub zrobić go samemu. Zwłaszcza jeśli chcemy podać ten produkt dzieciom – mówi Emilia Kołodziejska.
Ekologiczny majonez jest droższy od tego dostępnego w zwykłych sklepach spożywczych. Za słoiczek o pojemności 250 mililitrów trzeba zapłacić ok. 12-15 złotych.
Na rynku dostępne są też majonezy light o obniżonej zawartości tłuszczu. Czy w trosce o szczupłą sylwetkę warto wybierać takie produkty? – Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej kalorii, ale w dalszym ciągu sporo. Często jest tak, że jedząc produkty light, pozwalamy sobie na większe ilości, więc paradoksalnie możemy przez to przytyć – wyjaśnia dietetyk.
Zobacz także: Mają mniej kalorii i cholesterolu. Działają jak afrodyzjak