4 z 9Olej
Głównym składnikiem majonezu jest olej, który odpowiada za jego wysoką kaloryczność. Musimy jednak pamiętać, że tłuszcze są niezbędnym elementem zdrowej diety i nie można z nich całkowicie rezygnować. Ważne, aby wybierać oleje dobrej jakości, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Produkty te są wysokoenergetyczne, ale dostarczają organizmowi zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym niektóre witaminy - A, D, E i K - rozpuszczają się w tłuszczach i bez nich nie zostaną przyswojone przez organizm.
Aby mieć pewność, że do majonezu trafił dobry olej, najlepiej przygotowywać go samodzielnie. Jeśli jednak decydujemy się na gotowy produkt, powinniśmy dokładnie przeczytać skład na etykiecie. Obecność utwardzonych tłuszczów świadczy o tym, że do produkcji użyto olejów gorszej jakości.
Nie przegap: Tragiczne skutki przejedzenia. Wątroba odczuje je najmocniej