Trwa ładowanie...

Polacy myślą, że to tylko chwast. Jego właściwości zaskakują

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
07.04.2023 11:38
Czosnaczek jadalny
Czosnaczek jadalny (Getty Images)

Czosnaczek pospolity to ziele, które od wieków wykorzystywane jest w kuchni i medycynie. Roślina wykazuje silne działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwpasożytnicze, rozkurczowe oraz moczopędne. Kiedy warto zbierać liście czosnaczka pospolitego? Jak można wykorzystać tę leczniczą roślinę w kuchni?

spis treści

1. Co to jest czosnaczek pospolity?

Czosnaczek pospolity jest rośliną wywodzącą się z rodziny kapustowatych. Zazwyczaj porasta obrzeża lasów liściastych i dróg. W środowisku naturalnym można spotkać go również w zaroślach czy miejskich trawnikach.

Chociaż wielu Polaków traktuje go jedynie jako chwast, to warto wiedzieć, że czosnaczek jest zielem w całości jadalnym i charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.

Jak wyglądają liście czosnaczka? Mają one zielone ubarwienie i charakterystyczny, sercowaty kształt. Niektóre z nich są mniej lub bardziej ząbkowate.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Kiedy zbierać liście czosnaczku pospolitego?

Liście czosnaczka pospolitego mają aromat czosnku, dlatego nazwa nawiązuje do intensywnie pachnącego przedstawiciela do rodziny amarylkowatych. Swoim smakiem przypominają z kolei rukolę. Młode listki, pojawiające się w okresie pierwiośnia, charakteryzują się szczególnie intensywnym smakiem. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, czyli na przełomie połowy kwietnia do drugiej dekady maja.

3. Czosnaczek pospolity i jego właściwości zdrowotne

Czosnaczek pospolity, podobnie jak czosnek, zawiera wiele związków o potencjalnych właściwościach zdrowotnych. Możemy w nim znaleźć:

  • związki siarkowe, w tym alliinę i allicynę, czyli substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym,
  • flawonoidy, takie jak kwercetyna oraz kemferol, o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym,
  • fitosterole, obniżające wysokie stężenie cholesterolu w organizmie,
  • witaminy i składniki mineralne, w tym witamina C, B6 i mangan.

Czosnaczek jako roślina prozdrowotna nie tylko redukuje poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi, ale również wzmacnia działanie układu immumologicznego. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze. Wykorzystywany jest również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

4. Zastosowanie czosnaczka pospolitego w kuchni

Czosnaczek pospolity można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z rośliny przyrządzić można między innymi:

  • sałatkę – starte liście czosnaczka pospolitego można dodać do sałatki z pomidorami, ogórkami, rukolą i fetą. Do dressing'u sałatki można dodać oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę.
  • pesto z czosnaczka – do przygotowania pesto potrzebne będą listki czosnaczka pospolitego, orzechy nerkowca, laskowe lub migdały, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką pastę. Przyrządzoną masę warto dodać do kanapek czy makaronu.
  • omlet z czosnaczkiem - starte liście czosnaczka pospolitego można dodać do omleta wraz z warzywami, np. szpinakiem, pomidorami i papryką.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze