Trwa ładowanie...

Grill nie tylko dla mięsożerców. Roślinne alternatywy na celowniku dietetyka

 Karolina Rozmus
02.05.2023 15:03
Co amatorzy diet roślinnych mogą położyć na ruszcie? Asortyment sklepów jest bogaty
Co amatorzy diet roślinnych mogą położyć na ruszcie? Asortyment sklepów jest bogaty (Getty Images)

Na ruszcie nie musi pojawić się tylko kiełbasa czy karkówka. Z powodzeniem grillować można warzywa, rośnie w siłę też rynek roślinnych alternatyw dla mięsa. Weganie zacierają ręce na myśl o tych przysmakach, ale czy wiedzą, co jest w składzie popularnych produktów wegańskich?

spis treści

1. Grill&Fun. Tofu w marynacie cebulowej

Grill&Fun. Tofu w marynacie cebulowej
Grill&Fun. Tofu w marynacie cebulowej

Tofu to produkt powstający w procesie koagulacji mleka sojowego. Wywodzi się z Azji, ale szturmem podbił świat.

Zobacz film: "Zapomnij o aluminiowych tackach do grilla"

Zdaniem dr n. o zdrowiu Agnieszki Chruścikowskiej, dietetyka klinicznego i psychodietetyka, po tofu warto sięgać jak najczęściej.

- 88 proc. tego produktu stanowi tofu, reszta to marynata. Bardzo dobry produkt, warto pamiętać, że tofu to jedno z najlepszych źródeł białka na diecie wegańskiej, a do tego jest niesamowicie wdzięczne w przygotowaniu - mówi ekspertka w rozmowie z WP abcZdrowie.

Dodaje, że tofu można spożywać na ciepło i na zimno, świetnie też przejmuje smak marynaty, w której je zanurzymy.

- W tej postaci mamy aż 12 g białka, podczas gdy standardowa, powstała na bazie mięsa wieprzowego czy drobiowego kiełbasa ma ok. 15-18 g - dodaje dietetyk.

- Skład jest bardzo dobry i nie budzi żadnych wątpliwości. Ma tylko 123 kcal w 100 g produktu, przy czym tłuszcze stanowią siedem gramów. Jeśli porównamy to do kiełbasy, która ma nawet 23 g tłuszczu, to ten produkt wypada bardzo dobrze. Tylko jeden gram stanowią tłuszcze nasycone, podczas gdy w tradycyjnej diecie bazującej na mięsie tych kwasów tłuszczowych jest zdecydowanie za dużo. A ich nadmiar sprzyja odkładaniu blaszki miażdżycowej i chorobom układu krążenia.

Ekspertka przyznaje, że w marynowanym tofu jest też stosunkowo niewiele soli - 1,6 g na 100 g produktu.

2. Dobra Kaloria. Roślinne kiełbaski à la chipotle cheddar

Dobra Kaloria. Kiełbaski o smaku chipotle cheddar
Dobra Kaloria. Kiełbaski o smaku chipotle cheddar

W składzie znajdują się m.in. woda, teksturowane białko pszenne, boczniak ostrygowaty, olej kokosowy i rzepakowy, gluten pszenny i skrobia, a także papryka w sosie, cebula, ocet, przyprawy i aromaty.

- W produktach, które imitują kiełbaski, na pierwszym miejscu jest woda, niemniej białko stanowi aż 18 g, więc można powiedzieć, że jest to kolejne dobre źródło białka w diecie wegańskiej - ocenia ekspertka.

- Skład nie jest szczególnie kontrowersyjny, natomiast w tym wypadku zwróćmy uwagę, że kaloryczność jest wysoka – niemal 300 kcal na 100 g oraz 12 g węglowodanów. To sporo, zwłaszcza jeśli porównamy te kiełbaski z tofu - tłumaczy.

Dodaje, że znajdziemy tu także 18 g tłuszczu, przy czym niemal osiem stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.

- To głównie wina dodatku oleju kokosowego, dobrze byłoby ograniczać do minimum jego udział w diecie, bo podobnie jak olej palmowy ma niekorzystny stosunek kwasów nasyconych do nienasyconych. Może się przyczyniać do chorób układu krążenia.

- Na pewno osoby na diecie powinny uważać, pozostałym radziłabym, żeby sięgały po ten produkt, ale w umiarkowanej ilości - podsumowuje.

3. GoVege. Kiełbaski sojowe w przyprawie paprykowej

GoVege. Kiełbaski sojowe w przyprawie paprykowej
GoVege. Kiełbaski sojowe w przyprawie paprykowej

W głównej mierze kiełbaski składają się z wody, izolowanego białka sojowego, oleju rzepakowego, glutenu pszennego, mąki ryżowej, aromatów, karagenu jako substancji zagęszczającej i metylocelulozy jako emulgatora.

- Ten skład pod względem zawartości tłuszczów oraz węglowodanów jest znacznie bardziej korzystny – niespełna dziewięć gramów tłuszczów i niewiele ponad cztery gramy węglowodanów. Ma też tylko 175 kcal, więc stosunkowo niewiele - przyznaje dr Chruścikowska.

Zwraca uwagę, że produkt zawiera 17 g białka, co jest jego atutem. Dodatkowo nie ma tutaj oleju kokosowego czy palmowego, bo w ich miejscu występuje znacznie zdrowszy olej rzepakowy.

- Gdybym miała zwrócić uwagę na słabe strony produktu, to powiedziałabym, że zawiera nieco za dużo soli – 1,8 g, czyli średnio tyle, co w produktach mięsnych. Uważajmy też na dodatek karagenu, który w nadmiernych ilościach może źle wpływać na procesy trawienne i szkodzić jelitom - podsumowuje.

4. Dobra Kaloria. Roślinna kaszanka

Dobra Kaloria. Roślinna kaszanka
Dobra Kaloria. Roślinna kaszanka

Roślinna wersja kultowego przysmaku składa się przede wszystkim z kaszy, zawiera też olej kokosowy, łupinę nasienną babki jajowatej, naturalne aromaty i przyprawy.

- Ma krótki skład, w głównej mierze ten produkt bazuje nie na roślinnych białkach, pszennych czy sojowych, ale na kaszy jęczmiennej – stanowi tutaj 57 proc. - mówi ekspertka i dodaje, że nie każdemu taki skład się przysłuży.

- Z tego powodu mamy aż 16 g węglowodanów i tylko 6,3 g białka. Osobom zdrowym z pewnością to nie zaszkodzi, jednak osoby z podwyższonym poziomem glukozy, insulinoopornością, a zwłaszcza z cukrzycą, powinny wystrzegać się takich produktów - ostrzega.

- Niestety znów pojawia się tutaj olej kokosowy, co budzi moje wątpliwości, zwłaszcza że znajduje się wysoko w składzie. Skutkiem tego jest aż 16 g tłuszczu na 100 g i 244 kcal - dodaje.

Dr Chruścikowska zauważa, że jest za to niewiele soli - zaledwie jeden gram na 100 g kaszanki.

5. Lunter. Tofu na grilla słodkie chilli

Lunter. Tofu na grilla słodkie chilli
Lunter. Tofu na grilla słodkie chilli

Ekspertka przyznaje, że w porównaniu z poprzednim produktem tego typu, tutaj jest znacznie mniej tofu. Niemniej to kolejny produkt z dobrym składem,

- 57 proc. stanowi tofu, mniej niż u poprzednika, ale wciąż nieźle. Zwłaszcza że zawiera aż 13 g białka, niewiele węglowodanów i tłuszczu. To dobry produkt, jak wszystkie, w których głównym, przeważającym składnikiem jest tofu - przyznaje.

6. BezMięsny. Bezmięsne kiełbaski grillowe

BezMięsny. Bezmięsne kiełbaski grillowe
BezMięsny. Bezmięsne kiełbaski grillowe

Produkt bazuje na teksturowanym białku pszennym, na pierwszym miejscu składu ma wodę. Zawiera m.in. modyfikowaną skrobię ziemniaczaną, białka pszenne, olej rzepakowy, przyprawy i warzywa suszone.

- Podobnie jak w innych kiełbaskach pierwszym składnikiem jest woda, a drugim teksturowane białko roślinne, w tym wypadku pszenne. Niestety ponad 20 proc. stanowi modyfikowana skrobia ziemniaczana, to bardzo dużo. Przez to mamy tutaj ponad 15 g węglowodanów, wysoka jest też wartość energetyczna – niemal 200 kcal - zauważa dietetyk.

- To kolejny produkt, na którym powinny uważać osoby z problemami z glikemią, czyli z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością, a także z nadwagą czy otyłością. Niepokoi mnie też zawartość soli, chyba najwyższa na tle innych produktów – aż 2,4 g na 100 g - dodaje ekspertka.

- Na te kiełbaski powinny uważać osoby zagrożone nadciśnieniem czy mające problemy z wysokim ciśnieniem krwi, ale też z chorobami nerek - podkreśla dr Chruścikowska.

Ekspertka zwraca uwagę, że sam proces grillowania nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia, dlatego powinniśmy się ograniczyć i spożywać potrawy z rusztu maksymalnie kilka razy w miesiącu. Sięgając po roślinne zamienniki mięsa na grilla, także powinniśmy zachować ostrożność. Dr Chruścikowska apeluje, by czytać składy.

- Szukajmy produktów, które mają jak najmniej soli i zapychaczy, sięgajmy po takie, które są bogate w białko i ubogie w tłuszcze, zwłaszcza te nasycone - radzi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze