Tofu - przepisy, właściwości
Tofu to rodzaj twarożku wykonywanego z soi, otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego. Znane w Europie tofu pochodzi z Chin i według legendy wynalezione zostało w 164 przed naszą erą. Tofu występuje najpowszechniej w dwóch rodzajach - jest to tofu naturalne lub tofu wędzone.
1. Przepisy na tofu
Tofu idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Aby wykonać sałatkę z tofu, potrzebujemy ogórka, pomidora, sałaty (może to być dowolny rodzaj, lodowa, masłowa lub zwyczajna).
Tofu marynujemy w oliwie z oliwek z rozgniecionym czosnkiem i imbirem startym na tarce z dodatkiem sosu sojowego.
Tofu marynujemy przez 15 minut, po czym wyciągamy je z marynaty i smażymy na średnim ogniu.
Warzywa mieszamy w dużej misce, dodajemy marynatę, a następnie dodajemy usmażone tofu. Do całości dodać możemy sezamu, pestek słonecznika i inne ziarna. Oprócz tego, do sałatki z tofu idealnie nadają się orzechy nerkowca lub pini.
Aby wykonać tajską zupę z tofu potrzebujemy trawę cytrynową, papryczkę chili, pieczarki, boczniaki oraz świeże zioła i przyprawy.
Garść trawy cytrynowej zalewamy litrem wrzącej wody i odstawiamy na kilka minut. Siekamy papryczkę chili na drobne kawałki, a pieczarki kroimy na plasterki.
Boczniaki rwiemy na paski szerokie na kilka milimetrów, a świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub kolendra rwiemy w palcach lub siekamy. Grzyby, chili i imbir podsmażamy, a następnie zalewamy wodą z trawą cytrynową.
Całość gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy do zupy sos sojowy i zioła. Do zupy podanej na talerzy dodajemy kilka kostek sera tofu.
Tofu doskonale nadaje się do smażenia. Popularną przekąską jest smażone tofu podawane z dodatkiem fasoli lub szparagów.
Oprócz tego, możemy także upiec tofu. Bardzo popularne jest pieczenie tofu wraz z różnego rodzaju warzywami. Smak tofu powoduje, że jest to świetny dodatek do niemal wszystkich warzyw.
Tofu możemy również spożywać na słodko, używając go zamiast sera do wypiekania pysznych serników lub innych słodkich ciast.
2. Właściwości tofu
Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego, co znaczy, że białko w mleku ścina się, a zsiadłe mleko powoli oddziela się od serwatki pozostawiając kawałki sera. 100 gramów tofu zawiera około 100 kalorii, 5 gramów tłuszczu, 12,5 gramów białka, 3 gramy węglowodanów.
Jedna porcja sera tofu, czyli 100 gramów, zaspokaja w 40 proc. dzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz wapń.
Cechą tofu jest całkowity brak cholesterolu, co sprawia, że spożywanie tofu jest dużo zdrowsze od tradycyjnych serów wykonywanych z mleka krowiego lub koziego.
Oprócz tego, właściwości tofu to alkalizacja organizmu, dzięki czemu ser ten ma umiarkowane działanie odkwaszające organizm.
Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat
- Jaki wpływ ma tofu na odchudzanie? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
- Jaka jest zawartość białka w tofu? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
- Jakie owoce i warzywa ograniczją wchłanianie jodu? - odpowiada mgr Elżbieta Ternel
Soja z której wytwarza się tofu bogata jest w izoflawiny, które zapobiegają demineralizacji kości i tym samym chronią przed osteoporozą. J
eśli nabiał pochodzenia zwierzęcego zastąpimy tofu, obniżymy poziom złego cholesterolu LDL w organizmie, dzięki czemu unikniemy problemów z układem krwionośnym, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
3. Ile kalorii ma smażone tofu
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 270 kcal | 76,5 kcal |
Białko | 18,82 g | 5,34 g |
Węglowodany | 8,86 g | 2,51 g |
Cukier | 2,72 g | 0,77 g |
Błonnik | 3,90 g | 1,11 g |
Tłuszcz | 20,2 g | 5,72 g |
Tłuszcze nasycone | 2,92 g | 0,83 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,46 g | 1,26 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 11,39 g | 3,23 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |