Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Tofu - przepisy, właściwości

Avatar placeholder
13.10.2022 14:18
Tofu - przepisy, właściwości
Tofu - przepisy, właściwości (Shutterstock)

Tofu to rodzaj twarożku wykonywanego z soi, otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego. Znane w Europie tofu pochodzi z Chin i według legendy wynalezione zostało w 164 przed naszą erą. Tofu występuje najpowszechniej w dwóch rodzajach - jest to tofu naturalne lub tofu wędzone.

spis treści

1. Przepisy na tofu

Tofu idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Aby wykonać sałatkę z tofu, potrzebujemy ogórka, pomidora, sałaty (może to być dowolny rodzaj, lodowa, masłowa lub zwyczajna).

Tofu marynujemy w oliwie z oliwek z rozgniecionym czosnkiem i imbirem startym na tarce z dodatkiem sosu sojowego.

Tofu marynujemy przez 15 minut, po czym wyciągamy je z marynaty i smażymy na średnim ogniu.

Zobacz film: "Fit kuchnia dla każdego"

Warzywa mieszamy w dużej misce, dodajemy marynatę, a następnie dodajemy usmażone tofu. Do całości dodać możemy sezamu, pestek słonecznika i inne ziarna. Oprócz tego, do sałatki z tofu idealnie nadają się orzechy nerkowca lub pini.

Aby wykonać tajską zupę z tofu potrzebujemy trawę cytrynową, papryczkę chili, pieczarki, boczniaki oraz świeże zioła i przyprawy.

Garść trawy cytrynowej zalewamy litrem wrzącej wody i odstawiamy na kilka minut. Siekamy papryczkę chili na drobne kawałki, a pieczarki kroimy na plasterki.

Boczniaki rwiemy na paski szerokie na kilka milimetrów, a świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub kolendra rwiemy w palcach lub siekamy. Grzyby, chili i imbir podsmażamy, a następnie zalewamy wodą z trawą cytrynową.

Całość gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy do zupy sos sojowy i zioła. Do zupy podanej na talerzy dodajemy kilka kostek sera tofu.

Smak tofu pasuje do wielu składników, dzięki czemu jest to bardzo wszechstronny dodatek do zup i sałatek
Smak tofu pasuje do wielu składników, dzięki czemu jest to bardzo wszechstronny dodatek do zup i sałatek (123RF)

Tofu doskonale nadaje się do smażenia. Popularną przekąską jest smażone tofu podawane z dodatkiem fasoli lub szparagów.

Oprócz tego, możemy także upiec tofu. Bardzo popularne jest pieczenie tofu wraz z różnego rodzaju warzywami. Smak tofu powoduje, że jest to świetny dodatek do niemal wszystkich warzyw.

Tofu możemy również spożywać na słodko, używając go zamiast sera do wypiekania pysznych serników lub innych słodkich ciast.

2. Właściwości tofu

Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego, co znaczy, że białko w mleku ścina się, a zsiadłe mleko powoli oddziela się od serwatki pozostawiając kawałki sera. 100 gramów tofu zawiera około 100 kalorii, 5 gramów tłuszczu, 12,5 gramów białka, 3 gramy węglowodanów.

Jedna porcja sera tofu, czyli 100 gramów, zaspokaja w 40 proc. dzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz wapń.

Cechą tofu jest całkowity brak cholesterolu, co sprawia, że spożywanie tofu jest dużo zdrowsze od tradycyjnych serów wykonywanych z mleka krowiego lub koziego.

Oprócz tego, właściwości tofu to alkalizacja organizmu, dzięki czemu ser ten ma umiarkowane działanie odkwaszające organizm.

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Soja z której wytwarza się tofu bogata jest w izoflawiny, które zapobiegają demineralizacji kości i tym samym chronią przed osteoporozą. J

eśli nabiał pochodzenia zwierzęcego zastąpimy tofu, obniżymy poziom złego cholesterolu LDL w organizmie, dzięki czemu unikniemy problemów z układem krwionośnym, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.

3. Ile kalorii ma smażone tofu

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 270 kcal 76,5 kcal
Białko 18,82 g 5,34 g
Węglowodany 8,86 g 2,51 g
Cukier 2,72 g 0,77 g
Błonnik 3,90 g 1,11 g
Tłuszcz 20,2 g 5,72 g
Tłuszcze nasycone 2,92 g 0,83 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,46 g 1,26 g
Tłuszcze wielonienasycone 11,39 g 3,23 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze