Makaron durum. Będziesz najedzony, a cholesterol spadnie

W wielu produktach spożywczych można znaleźć pszenicę durum, a niektórzy mogą się zastanawiać, czy jedzenie tego konkretnego gatunku ma jakieś korzyści zdrowotne. Jak wypada w porównaniu z innymi produktami?

Czy pszenica durum jest zdrowa? Dietetycy nie mają wątpliwościCzy pszenica durum jest zdrowa? Dietetycy nie mają wątpliwości
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pszenica durum

Pszenica durum (Triticum turgidum durum) charakteryzuje się wysoką zawartością białka i glutenu. Dietetycy nie mają wątpliwości, że pod względem odżywczym i dietetycznym jest znacznie zdrowsza od zwykłej pszenicy.

Zdarza się też, że pomimo wysokiej zawartości glutenu, produkty z pszenicy durum są dobrze tolerowane przez niektóre osoby z nietolerancją na zwykłą pszenicę. Może to wynikać z różnicy w zawartości białka w poszczególnych odmianach.

Ze zmielonej pszenicy durum powstaje też semolina, czyli jasnożółta, gruboziarnista mąka. Najczęściej wykorzystywana jest do produkcji makaronu lub kuskusu.

Korzyści zdrowotne

Dlaczego warto sięgać po produkty z pszenicy durum? Ten gatunek cechuje wysoka zawartość kwasu foliowego, czyli witaminy B9, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i zdrowego rozwoju dziecka.

Mąka z pszenicy durum zawiera też więcej błonnika pokarmowego, który przyczynia się obniżenia cholesterolu, kontroli poziomu cukru we krwi oraz zapewnia uczucie sytości. Reguluje również rytm wypróżnień i chroni przed chorobami jelit.

W produktach z pszenicy durum znajdziemy mnóstwo białka, ale bez tłuszczów nasyconych, które można znaleźć w mięsie. Wysoka zawartość żelaza to kolejny powód, by wybierać semolinę. Niedobór żelaza jest jedną z przyczyn anemii.

Pszenica durum obfituje w luteinę, która szczególnie korzystnie wpływa na zdrowie oczu. Niektórzy eksperci twierdzą, że luteina może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem.

Wartości odżywcze

Po pszenicę durum mogą sięgać także osoby chore na cukrzyce ze względu na stosunkowo niski indeks glikemiczny. W przypadku makaronu z semoliny wynosi on 47 w porównaniu do 68 w zwykłym makaronie.

Ponadto w 100 g porcji pszenicy durum znajdziemy ok. 339 kcal, 13,7 g białka, 2,5 g tłuszczu, 34 mg wapnia, 3,5 g żelaza, 144 mg magnezu i 508 g fosforu. W przygotowaniu makaronu z pszenicy durum panuje pełna dowolność.

Semolina może być wykorzystana nawet do słodkich wypieków, istnieją też przepisy na chleb z pszenicy durum i podpłomyki.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka