Domowe pesto – przepisy, wartości odżywcze i kalorie
Domowe pesto, w przeciwieństwie do pesto ze słoika, z pewnością nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku, czyli wszelkich niepotrzebnych składników. Jest więc nie tylko smaczne, ale i zdrowsze. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnych produktów, nie tylko z bazylii czy suszonych pomidorów. Z czego zrobić pesto? Do czego je użyć?
1. Z czego zrobić domowe pesto?
Domowe pesto można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej popularne jest pesto z bazylii, tak zwane pesto alla genovese (klasyczne zielone pesto) oraz pesto z suszonych pomidorów, czyli pesto sycylijskie (pesto rosso, czerwone pesto). Swoich wielbicieli ma także pesto alla calabrese. To sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta. Można przygotować także pesto z rukoli, pesto z pietruszki (natki) czy ze szpinaku.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej, który wywodzi się z Genui, stolicy regionu Liguria. Sama nazwa „pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza zgnieść, zmiażdżyć (pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka).
A z czym jeść pesto? Domowe pesto, tak jak i pesto ze słoika, to doskonały dodatek do wielu dań. Wspaniale smakuje makaron z pesto (także makaron z pesto i kurczakiem), ale sos dodaje się także do zup i sosów, risotto, pizzy, tortilli czy zapiekanek, sałatek, mięsa i ryb, kanapek, bagietek, tostów, grzanek i różnych przekąsek (np. z ciasta francuskiego). Jest bardzo uniwersalny.
2. Jak zrobić domowe pesto z bazylii?
Pesto można kupić w supermarkecie czy delikatesach (zarówno świeże, jak i zawekowane w słoiku), ale i zrobić samodzielnie. To proste.
Najbardziej popularne pesto bazyliowe, czyli pesto alla genovese, w klasycznej odsłonie zawiera liście bazylii, czosnek, parmezan, oliwę extra virgin oraz orzeszki piniowe.
W domowym przepisie zamiast parmezanu można wykorzystać grana padano, pecorino lub inny twardy ser, a orzeszki zastąpić migdałami lub nerkowcami. Sprawdzą się też pestki dyni lub słonecznika, orzechy włoskie, choć smak takiego sosu będzie nieco inny. Warto jednak eksperymentować.
Jaki jest prosty przepis na pesto z bazylii? Wystarczy przygotować takie składniki jak:
- pęczek bazylii,
- ząbek czosnku (lub dwa),
- garść zrumienionych na suchej patelni orzeszków piniowych,
- garść tartego parmezanu,
- 50 ml oliwy extra vergine,
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Wszystkie składniki (oprócz przypraw, czyli soli i pieprzu) zblenduj lub utrzyj w moździerzu na gładką masę, ale tak, by jednak zostały małe drobinki. I gotowe. Jeżeli sos jest za gęsty, dolej oliwy. Jeśli pesto jest za rzadkie, dodaj bazylię lub parmezan.
3. Jak zrobić domowe pesto z suszonych pomidorów?
Klasyczne pesto z bazylii to nie jedyna opcja. Dobrym wyborem jest także pesto z suszonych pomidorów.
Aby przygotować pesto rosso potrzebne są takie składniki jak:
- szklanka suszonych pomidorów w oliwie,
- ¼ szklanki startego parmezanu,
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych (sprawdzą się także migdały lub orzechy nerkowca),
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów,
- pieprz, sól, opcjonalnie ostra papryka.
Rozdrobnij pomidory w blenderze lub melakserze, pod koniec dodaj pozostałe składniki pesto: czosnek, parmezan i orzeszki. Miksuj całość na jednolitą masę, dolewając oliwę, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Gotowe pesto przełóż do słoiczka, wlej na wierzch trochę oliwy i zakręć. Przechowuj je w zamkniętym słoiczku w lodówce.
4. Kalorie i wartości odżywcze domowego pesto
Domowe pesto, choć jest smaczne i odżywcze, nie jest specjalnie dietetyczne za sprawą parmezanu, orzeszków i oliwy, ale i suszonych pomidorów w zalewie z oliwy. Oznacza to, że powinno być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się.
Parmezan ma 431 kalorii w 100 g, jest źródłem pełnowartościowego białka (około 40 g na 100 g), tłuszczu (30 g na 100 g), minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D.
Orzeszki piniowe są także i zdrowe, i bardzo kaloryczne. W porcji 100 g zawiera się ponad 670 kcal. To cenne źródło wielu minerałów (potasu, cynku, fosforu oraz magnezu) oraz witamin (witamina E i K), zawierają też jedno i wielonienasycone tłuszcze. Dominuje w nich kwas pinolenowy, który normuje ciśnienie krwi, obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Wspiera przy zaparciach (oczyszcza i reguluje procesy trawienia), zapobiega tworzeniu się wolnych rodników (spowalnia procesy starzenia), pomaga przy miażdżycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka. W 100 g dostarcza około 885 kcal.
Suszone pomidory w oleju to źródło wielu wartości odżywczych, głównie likopenu, witamin z grupy B oraz witaminy A i C oraz minerałów – żelaza, magnezu, miedzi, manganu.