Trwa ładowanie...

Domowe pesto – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
05.03.2024 16:21
Domowe pesto jest bardzo zdrowe
Domowe pesto jest bardzo zdrowe (Adobe Stock)

Domowe pesto, w przeciwieństwie do pesto ze słoika, z pewnością nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku, czyli wszelkich niepotrzebnych składników. Jest więc nie tylko smaczne, ale i zdrowsze. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnych produktów, nie tylko z bazylii czy suszonych pomidorów. Z czego zrobić pesto? Do czego je użyć?

spis treści

1. Z czego zrobić domowe pesto?

Domowe pesto można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej popularne jest pesto z bazylii, tak zwane pesto alla genovese (klasyczne zielone pesto) oraz pesto z suszonych pomidorów, czyli pesto sycylijskie (pesto rosso, czerwone pesto). Swoich wielbicieli ma także pesto alla calabrese. To sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta. Można przygotować także pesto z rukoli, pesto z pietruszki (natki) czy ze szpinaku.

Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej, który wywodzi się z Genui, stolicy regionu Liguria. Sama nazwa „pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza zgnieść, zmiażdżyć (pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka).

A z czym jeść pesto? Domowe pesto, tak jak i pesto ze słoika, to doskonały dodatek do wielu dań. Wspaniale smakuje makaron z pesto (także makaron z pesto i kurczakiem), ale sos dodaje się także do zup i sosów, risotto, pizzy, tortilli czy zapiekanek, sałatek, mięsa i ryb, kanapek, bagietek, tostów, grzanek i różnych przekąsek (np. z ciasta francuskiego). Jest bardzo uniwersalny.

Zobacz film: "Domowe smarowidło do chleba. Może zastąpić masło"

2. Jak zrobić domowe pesto z bazylii?

Pesto można kupić w supermarkecie czy delikatesach (zarówno świeże, jak i zawekowane w słoiku), ale i zrobić samodzielnie. To proste.

Najbardziej popularne pesto bazyliowe, czyli pesto alla genovese, w klasycznej odsłonie zawiera liście bazylii, czosnek, parmezan, oliwę extra virgin oraz orzeszki piniowe.

W domowym przepisie zamiast parmezanu można wykorzystać grana padano, pecorino lub inny twardy ser, a orzeszki zastąpić migdałami lub nerkowcami. Sprawdzą się też pestki dyni lub słonecznika, orzechy włoskie, choć smak takiego sosu będzie nieco inny. Warto jednak eksperymentować.

Jaki jest prosty przepis na pesto z bazylii? Wystarczy przygotować takie składniki jak:

Wszystkie składniki (oprócz przypraw, czyli soli i pieprzu) zblenduj lub utrzyj w moździerzu na gładką masę, ale tak, by jednak zostały małe drobinki. I gotowe. Jeżeli sos jest za gęsty, dolej oliwy. Jeśli pesto jest za rzadkie, dodaj bazylię lub parmezan.

3. Jak zrobić domowe pesto z suszonych pomidorów?

Klasyczne pesto z bazylii to nie jedyna opcja. Dobrym wyborem jest także pesto z suszonych pomidorów.

Aby przygotować pesto rosso potrzebne są takie składniki jak:

  • szklanka suszonych pomidorów w oliwie,
  • ¼ szklanki startego parmezanu,
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych (sprawdzą się także migdały lub orzechy nerkowca),
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów,
  • pieprz, sól, opcjonalnie ostra papryka.

Rozdrobnij pomidory w blenderze lub melakserze, pod koniec dodaj pozostałe składniki pesto: czosnek, parmezan i orzeszki. Miksuj całość na jednolitą masę, dolewając oliwę, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Gotowe pesto przełóż do słoiczka, wlej na wierzch trochę oliwy i zakręć. Przechowuj je w zamkniętym słoiczku w lodówce.

4. Kalorie i wartości odżywcze domowego pesto

Domowe pesto, choć jest smaczne i odżywcze, nie jest specjalnie dietetyczne za sprawą parmezanu, orzeszków i oliwy, ale i suszonych pomidorów w zalewie z oliwy. Oznacza to, że powinno być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się.

Parmezan ma 431 kalorii w 100 g, jest źródłem pełnowartościowego białka (około 40 g na 100 g), tłuszczu (30 g na 100 g), minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D.

Orzeszki piniowe są także i zdrowe, i bardzo kaloryczne. W porcji 100 g zawiera się ponad 670 kcal. To cenne źródło wielu minerałów (potasu, cynku, fosforu oraz magnezu) oraz witamin (witamina E i K), zawierają też jedno i wielonienasycone tłuszcze. Dominuje w nich kwas pinolenowy, który normuje ciśnienie krwi, obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Wspiera przy zaparciach (oczyszcza i reguluje procesy trawienia), zapobiega tworzeniu się wolnych rodników (spowalnia procesy starzenia), pomaga przy miażdżycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka. W 100 g dostarcza około 885 kcal.

Suszone pomidory w oleju to źródło wielu wartości odżywczych, głównie likopenu, witamin z grupy B oraz witaminy A i C oraz minerałów – żelaza, magnezu, miedzi, manganu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze