Maltitol - pozyskiwanie, zastosowanie, szkodliwość, cena
Maltitol to substancja słodząca, należąca do grupy polioli. Jest wykorzystywany do produkcji dużej ilości produktów spożywczych, szczególnie tych bez cukru i o obniżonej zawartości tłuszczu. Maltitol znajduje też zastosowanie przy wytwarzaniu niektórych leków oraz kosmetyków nawilżających. Czy spożywanie maltitolu jest bezpieczne dla zdrowia?
1. Czym jest maltitol i jak się go pozyskuje?
Maltitol (E965) to substancja słodząca z grupy alkoholi cukrowych, do której należą też inne słodziki (ksylitol i erytrytol). Określenie alkohol cukrowy wskazuje na budowę chemiczną, która jest podobna zarówno do cukrów, jak i alkoholi.
Maltitol w niewielkich ilościach jest obecny w niektórych owocach i warzywach, a także w słodzie palonym. Pozyskuje się go w procesie chemicznym, po dodaniu wodoru do maltozy (substancji występującej w skrobi ziemniaczanej, pszenicznej lub kukurydzianej.
2. Zastosowanie maltitolu
Maltitol jest średniokalorycznym słodzikiem, traktowany jako zamiennik tradycyjnego cukru. Jest on używany do produkcji wyrobów, takich jak:
- cukierki,
- czekolady bez cukru,
- batoniki energetyczne,
- lody,
- gumy do żucia,
- niektóre wypieki,
- napoje,
- niektóre leki,
- kosmetyki nawilżające skórę.
Maltitol jest w 90% tak samo słodki jak cukier, ale jest mniej kaloryczny (1 g maltitolu zawiera 2,1 kcal, a 1 g cukru - 4 kcal). Indeks glikemiczny maltitolu wynosi 35, a sacharozy aż 65. Po spożyciu tego słodzika następuje podniesienie poziomu glukozy we krwi, ale następuje to znacznie wolniej niż w przypadku cukru.
3. Czy maltitol jest szkodliwy dla organizmu?
Maltitol składa się z węglowodanów i nie zawiera glutenu. Pomimo dość niskiego IG i obniżonej zawartości kalorii może mieć wpływ na wzrost masy ciała oraz podniesienie stężenia glukozy we krwi.
Ta substancja słodząca pomimo słodkiego smaku jest traktowana przez organizm jak węglowodany złożone, dlatego wzrost glukozy jest stopniowy i nie wywołuje hiperglikemii.
Stosowanie dużych ilości słodzika może spowodować wystąpienie wzdęć lub biegunki, ponieważ resztki produktu podlegają fermentacji w jelitach.
Maltitol nie jest szkodliwy dla organizmu, do tej pory nie wykazano żadnych skutków ubocznych, poza niewielkimi problemami żołądkowymi. Warto sięgać po substancje słodzące, ale z umiarem, tak by nie przekraczać 50 g na dzień.
4. Czy maltitol jest lepszy od innych substancji słodzących?
Badania nad tym słodzikiem ciągle trwają, ale wykazano już pozytywne właściwości maltitolu. Testy na gryzoniach udowodniły, że ta substancja słodząca zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, a także wspiera walkę z chorobami wątroby.
Dodatkowo maltitol nie pozostawia dziwnego posmaku w ustach, w przeciwieństwie do aspartamu. Nie wywołuje też próchnicy i problemów z zębami, czemu niestety sprzyja spożywanie cukru.
5. Cena maltitolu
Maltitol można znaleźć w internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. 500 gramów tego produktu kosztuje od 12 do 17 złotych, w zależności od miejsca.