Trwa ładowanie...

Marzec w ogrodzie. Posadź już teraz, bo to tarcza ochronna przed rakiem jelita grubego

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 12.03.2024 15:12
Co posadzić w marcu?
Co posadzić w marcu? (Getty Images)

Wiosna w pełni, amatorzy ogrodnictwa powinni pamiętać, że przyszedł czas na wysiew do gruntu warzyw. Lepiej się pospieszyć, bo druga połowa marca to ostatni moment, by latem cieszyć się najcenniejszymi skarbami natury.

spis treści

1. Co wysiać w marcu?

W marcu jak w garncu, mówi porzekadło, które wciąż jest aktualne, szczególnie dla amatorów ogrodnictwa. Nocne i poranne przymrozki mogą być wyjątkowo uciążliwe aż do połowy marca. Dlatego też ci, którzy już z pierwszymi dniami marca zdecydowali się na wysianie nasion rzodkiewki, marchwi, szpinaku, pora, sałaty masłowej i kopru, musieli pamiętać o tunelach foliowych. Dla zapominalskich, którzy pod koniec lutego nie wysadzili rozsady selera, pora czy sałaty, jest dobra wiadomość - jeszcze w marcu można to zrobić.

Co można sadzić w marcu?
Co można sadzić w marcu? (Pixabay)
Zobacz film: "Jedz warzywa – uchroń się przed rakiem"

Początek wiosny to też idealny czas, by zaplanować domową uprawę ziół, szczególnie w przypadku osób, które mieszkają w mieście. Coraz mocniejsze promienie słońca będą sprzyjać bazylii i tymiankowi. W drugiej połowie marca rozpoczynamy również uprawę rozsady warzyw psiankowatych. Doniczki z nasionami pomidorów czy bakłażana i papryki, nakryte folią spożywczą, ustawiamy w ciepłych miejscach w domu, najlepiej w pobliżu kaloryferów.

2. Koniecznie zasadź. Obronią przed rakiem i infekcjami

Ostatnie dni marca to czas, gdy temperatura jest znacznie bardziej stabilna, a amplitudy dobowe mniejsze. Co można wtedy sadzić? Wybór jest spory, zwłaszcza że są to warzywa i zioła o cennych właściwościach prozdrowotnych.

Pod koniec marca do gruntu mogą trafić:

  • groch - ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem białka oraz błonnika; według badań może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty,
  • bób - również należy do roślin strączkowych, zawiera więc pokaźne ilości białka; wiąże w jelicie grubym kwasy żółciowe, obniżając poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego,
  • rzodkiewka - zawiera glukozynolany oraz izotiocyjaniany, związki, które działają antynowotworowo, zmniejszając ryzyko rozwoju raka jelita grubego, raka wątroby, piersi, prostaty i płuc,
  • jarmuż - jak inne kapustne jest źródłem sulforafanu, przeciwutleniacza, który może zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego, ale też raka pęcherza moczowego i piersi,
  • wczesne odmiany marchwi - jest bogata w beta-karoten, a według badań regularne spożywanie marchwi może ograniczać ryzyko rozwoju szeregu nowotworów nawet o 20 proc.,
  • pietruszka - zawiera karnozol, związek działający przeciwzapalnie, który może wspierać leczenie nowotworów, m.in. hamując powstawanie przerzutów,
  • pasternak - znajdziemy w nim m.in. kumaryny, flawonoidy czy terpeny, które zmniejszają stany zapalne, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko raka,
  • skorzonera - zawiera inulinę, więc wspiera pracę przewodu pokarmowego i chroni przed cukrzycą; wężymord zmniejsza też ryzyko powstawania kamieni nerkowych, a także chroni przed rozwojem hipercholesterolemii,
  • koper ogrodowy - dzięki olejkom eterycznym stymuluje wydzielanie żółci i soków trawiennych, usprawnia pracę jelit i łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze