Pietruszka - właściwości lecznicze - zastosowanie
Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
1. Właściwości lecznicze pietruszki
Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu.
Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.
Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Może być stosowana we wspomaganiu leczenia dróg moczowych i kamicy nerkowej. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega anemii.
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
To musisz wiedzieć
- Natka pietruszki łagodzi bóle miesiączkowe.
- Liście pietruszki warto stosować w astmie.
- Rozdrobniona natka pietruszki położona na ranę działa kojąco.
- Korzeń pietruszki pomaga na wzdęcia.
Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:
- astma,
- problemy z pęcherzem,
- kaszel,
- zatrzymanie wody, płynów,
- dolegliwości trawienne,
- wysokie ciśnienie,
- wzdęcia i gazy,
- problemy z nerkami,
- problemy z prostatą,
- dolegliwości wątrobowe,
- reumatyzm,
- brak lub nieregularne miesiączki.
2. Surowa natka pietruszki
Surowa natka pietruszki zachowuje najwięcej właściwości pietruszki. Można ją stosować jako dodatek do potraw i surówek. Zachowuje również większość swoich właściwości w postaci suszonej i mrożonej, gotowana natomiast traci część zalet zdrowotnych, m.in. tracona jest witamina C.
Najlepszą porą na zrywanie liści pietruszki jest wczesny ranek, kiedy nie ma dużego słońca i liście szybko nie zwiędną. Aby wysuszyć liście pietruszki, należy je rozłożyć na płaskiej powierzchni i pozostawić w miejscu, gdzie występuje cień i wieje wiatr. Liście pietruszki można zamrażać w foremkach na lód i przechowywać w woreczkach foliowych.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz także odpowiedzi na podobne pytania naszych użytkowników:
- Właściwości cebuli - odpowiada Patrycja Sankowska
- Właściwości siemienia lnianego i lnu - odpowiada mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Właściwości lecznicze nasion marchwi - odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska
- Właściwości odżywcze grzybów - odpowiada mgr Aneta Kościołek
- Właściwości zdrowotne świeżo wyciskanych soków - odpowiada Roma Wojtewicz
W medycynie naturalnej pietruszkę stosuje się zwykle pod postacią naparów i napojów. Należy pamiętać o tym, że kobiety w ciąży nie powinny zażywać pietruszki w tej medycznej formie. Pomijając właściwości zdrowotne pietruszki, można stwierdzić, że jest ona po prostu smaczna. Korzeń dodaje słodyczy i cudownego aromatu zupom – zwłaszcza rosołowi i bulionowi. Pietruszka zwyczajna jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh.
Obecnie zioła pietruszki rzadko można znaleźć rosnące dziko. Pietruszka zwyczajna jest uprawiana na całym świecie jako pożywny dodatek do potraw, sałatek i zup.
3. Kaloryczność świeżej pietruszki
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 60 g (1 szklanka, pokrojona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 36,0 kcal | 21,6 kcal |
Białko | 2,97 g | 1,78 g |
Węglowodany | 6,33 g | 3,80 g |
Cukier | 0,85 g | 0,51 g |
Błonnik | 3,30 g | 1,98 g |
Tłuszcz | 0,79 g | 0,47 g |
Tłuszcze nasycone | 0,13 g | 0,08 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,30 g | 0,18 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,12 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 133 mg | 79,8 mg |