Trwa ładowanie...

Masz problemy ze stawami? Pięć grup produktów, które mogą nasilać ból

 Karolina Rozmus
02.08.2022 23:23
Tzw. zachodnia dieta jest czynnikiem promującym stan zapalny w organizmie
Tzw. zachodnia dieta jest czynnikiem promującym stan zapalny w organizmie (Pixabay)

W chorobach zapalnych stawów, takich jak artretyzm, reumatoidalne zapalenie stawów czy dna moczanowa, dieta jest niemal równie ważna, co farmakoterapia. Może zarówno poprawić stan chorego, jak i nasilić dolegliwości. Oto pięć grup produktów, które mogą powodować ból stawów.

spis treści

1. Dieta a choroby zapalne stawów

W wielu chorobach stawów dieta ma za zadanie łagodzić stan zapalny. Badania wykazały, że takie właściwości mają m.in. kwasy omega-3, bogate w błonnik i antyoksydanty warzywa i owoce, a także wysokowartościowe białko.

- Do tej pory zalecałem standardowo dietę z ograniczeniem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i tzw. dietę śródziemnomorską. Czyli dietę, która zmniejsza stan zapalny i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, co jest ważne w odniesieniu do pacjentów reumatologicznych – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie reumatolog, lek. Bartosz Fiałek.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

A co może nasilać ból i zwiększać stan zapalny? Te produkty znajdują się w codziennej diecie wielu osób.

2. Produkty, które powodują ból stawów

Cukier, sól czy żywność wysokoprzetworzona mogą nasilać bóle stawów
Cukier, sól czy żywność wysokoprzetworzona mogą nasilać bóle stawów (Pixabay)

2.1. Biała śmierć – sól oraz cukier

Według badań cukier w diecie nasila stan zapalny i może zwiększać ryzyko zachorowania na jedną z chorób zapalnych stawów. I to nawet trzykrotnie!

Na szkodliwość soli wskazują szczególnie dwa badania w kontekście chorób zapalnych stawów. Jedno, przeprowadzone na myszach, wykazało, że przebieg zapalenia stawów był cięższy u gryzoni karmionych dietą bogatą w sód.

Z kolei inne badanie, również na modelach mysich, dowiodło, że dieta niskosodowa zmniejsza objawy RZS (reumatoidalne zapalenie stawów - przyp. red.) w porównaniu z dietą obfitującą w sól.

2.2. Czerwone mięso i mięso przetworzone

Zarówno czerwone mięso, jak i mięso przetworzone jak wędliny, konserwy, kiełbasa, pasztety - mogą zwiększać stan zapalny. Naukowcy zauważyli, że dieta bogata w mięso i jego przetwory zwiększa poziom markerów zapalnych w organizmie.

"Kilka badań wykazało poprawę objawów RZS przy diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Badania wykazały również, że błonnik pokarmowy znajdujący się w produktach roślinnych może poprawić skład bakterii jelitowych i zwiększyć różnorodność bakterii u pacjentów z RZS, zmniejszając w ten sposób stan zapalny i ból stawów" – piszą badacze na łamach "Frontiers in Nutrition".

2.3. Żywność wysokoprzetworzona

Stanowi najczęściej kumulację produktów o działaniu zapalnym – obfituje w cukier, sól, konserwanty, rafinowane zboża, a także tłuszcz. Produkty wysokoprzetworzone są stałym elementem tzw. zachodniej diety, a ta według badań zwiększa ryzyko występowania chorób o podłożu zapalnym, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów.

2.4. Alkohol a dna moczanowa

Alkohol to kolejny produkt, który może zwiększać stan zapalny w organizmie. W dodatku co najmniej kilka badań łączy nasilenie ataków dny moczanowej z nadużywaniem alkoholu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze