Migrena a dieta. Jakie pokarmy mogą powodować bóle głowy?
Migrena odciska piętno na wielu aspektach życia chorego. Badania wskazują, że może dotykać nawet 11 proc. społeczeństwa. Znacznie częściej zmagają się z nią kobiety. Wiele wskazuje, że migrena może mieć związek z dietą. Dietetyk kliniczny w rozmowie z WP abcZdrowie radzi, jakie produkty wyeliminować z diety, by ograniczyć dolegliwości.
1. Dieta na migrenę?
Głównym objawem migreny jest silny, pulsujący ból głowy. Dolegliwości powracają co jaki czas, atak bólu głowy może trwać od czterech do nawet 72 godzin. Czasami chorzy narzekają też na inne dolegliwości jak nudności, wymioty, nadwrażliwość na dźwięki i światło.
Specjaliści od lat wskazują na wagę odpowiedniej diety w profilaktyce i walce z różnymi schorzeniami. Okazuje się, że może znaleźć również zastosowanie w przypadku osób borykających się z migreną.
- Odpowiednia dieta antymigrenowa może zapobiegać atakom lub znacząco zmniejszać dolegliwości. Dzieje się tak dlatego, że część napadów może być wywołana przez niektóre produkty, pokarmy lub alkohol - wyjaśnia Joanna Nowacka, dietetyk kliniczny.
2. Z jakich produktów powinny zrezygnować osoby cierpiące na migrenę?
- Lista produktów, które należy wykluczyć u osób cierpiących na migrenę, jest spora – co nie znaczy, że wszystkie te produkty ulegają wykluczeniu. To jakie produkty powinniśmy wyeliminować, jest kwestią indywidualną, zależną od tego, co nam nie służy, dlatego tak ważne jest prowadzenie dzienniczka migrenowego. Zapisujemy w nim produkty i posiłki, które wywołują u nas ataki migreny - radzi Joanna Nowacka.
Nowacka podkreśla, że musimy być bardzo skrupulatni, gdyż niektóre posiłki dają objawy dopiero po 24 godzinach. Istnieje kilka produktów, które są dość powszechnie wiązane z wywoływaniem bólu głowy.
Produkty, z których powinny zrezygnować osoby cierpiące na migrenę?
- Czekolada;
- Alkohol;
- Kawa;
- Sery długodojrzewające;
- Sery pleśniowe;
- Wędliny długodojrzewające;
- Barwniki spożywcze;
- Glutaminian monosodowy;
- Owoce cytrusowe;
- Lody;
- Śledzie marynowane;
- Wątróbka drobiowa.
- Dodatkowym czynnikiem wywołującym migrenę jest także głód, dlatego nie zaleca się długich odstępów między posiłkami. Jest do związane z serotoniną oraz norepiferyną. Podczas głodzenia intensywnie również zostaje wydzielony hormon stresu – kortyzol - przypomina Joanna Nowacka.
Zdaniem dietetyczki bardzo ważną rolę odgrywa więc unikanie przewlekłego stresu, regularne uprawianie aktywności fizycznej oraz regularny rytm snu – zarówno zbyt krótki, jak i zbyt długi sen mogą powodować bóle głowy.
3. Pokonał migrenę dzięki zielonym warzywom
Na łamach pisma "BMJ Case Reports" opublikowano analizę przypadku mężczyzny, który zmagał się z migreną od 12 lat. Ataki migrenowe w jego przypadku powtarzały mniej więcej co 20 dni, a ból potrafił trwać nawet przez 72 godziny. Choroba uniemożliwiała mu normalne funkcjonowanie. Mężczyzna poza lekami wyeliminował z diety produkty, które zwiększały ryzyko występowania migreny, nie jadł m.in. orzechów i czekolady. W jego przypadku to jednak nie przynosiło efektów.
Lekarze postanowili sprawdzić, jak zareaguje na dietę LIFE, czyli Low Inflammatory Food Everyday, w której dominują produkty roślinne. Po jej zastosowaniu dolegliwości minęły po 3 miesiącach.
Jakie są zasady diety LIFE?
- Wypijanie 1 l wody codziennie.
- 150 g surowych lub gotowanych zielonych warzyw codziennie.
- Ograniczenie białka zwierzęcego, warzyw skrobiowych i produktów pełnoziarnistych.
4. To migreny powodują, że ludzie sięgają po określone produkty ?
Z kolei inne badania prowadzone przez neurologów z King's College London i University of California w Los Angeles sugerują, że to nie pokarmy wywołują migreny. Jest odwrotnie - to migreny powodują, że ludzie sięgają po określone produkty.
- Podwzgórze wyraźnie zmienia swoją aktywność, zanim zacznie się ból - wyjaśniał neurolog prof. Peter Goadsby w wywiadzie dla "The New York Times". - Pacjenci przychodzą i mówią mi: "Zjadłem czekoladę, a wkrótce potem zaczął się atak migreny". To ich przekonuje, że sama czekolada wywołała atak - twierdzi prof. Rashmi Halker Singh, specjalista medycyny bólu z Mayo Clinic.
Specjaliści radzą, by czujnie obserwować sygnały, które wysyła nam organizm i na własnym przykładzie sprawdzić, czy rzeczywiście tuż przed atakiem migrenowym mamy ochotę na konkretne produkty.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl